Film- en tv-tipsVrijdag 7 december

De Volkskrant film- en tv-tips voor vrijdag 7 december

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit moet u vrijdag zien.

Berend Jan Bockting
Een scène uit Captain Fantastic. Beeld
Een scène uit Captain Fantastic.

Vroege vogels

NPO 2, 19.35 uur

Presentatoren Menno Bentveld en Milouska Meulens ontdekken de verrassende natuur midden in de stad Tilburg. Er worden o.a. Schotse Hooglanders in een woonwijk, exotische eekhoorns in het bos en lieveheersbeestjes in de klimop aangetroffen.

Eerdere afleveringen kijkt u hier.

How to be gay

NPO 2, 21.05 uur

In aflevering drie ‘A jailed freedom’ bezoekt Margriet van der Linden het Russische stadje Vyborg, waar volgens de burgemeester geen homo’s wonen. Tijdens een lesbisch feest blijkt dat de aanwezige vrouwen het beleid van president Poetin zo gek nog niet vinden.

Margriet van der Linden Beeld ANP
Margriet van der LindenBeeld ANP

Louis Theroux: Altered states

NPO 3, 21.20 uur

In deel twee van zijn drieluik over de moderne grenzen tussen liefde, dood en leven, onderzoekt Louis Theroux aan de Amerikaanse westkust de gevolgen van de nieuwe wet ‘Aid in Dying’. Hierdoor is het mogelijk om zelf een einde aan je leven te maken.

Captain Fantastic (Matt Ross, 2016)

Canvas, 21.20-23.20 uur.

Vader Ben en zijn zes kinderen wonen midden in de Amerikaanse bossen. Overdag benen ze een hert uit, trainen ze, of beklimmen ze een rotswand. ’s Avonds lezen ze bij het licht van het kampvuur een boek over iets als kwantummechanica, of maken ze muziek. Iedereen doet mee, dus ook de kleintjes. Een waar Eden voor kinderen, maar dit kan toch niet goed zijn? Of wel? Niet al te veel over verklappen. Het is genoeg om te weten dat deze familie in een oude bus op een roadtrip door de Verenigde Staten gaat. En dat het een familiedrama is zoals Little Miss Sunshine – grappig, eigenzinnig en hartverwarmend – maar desalniettemin heel origineel uitpakt.

Schrijver en regisseur Ross, die zelf in een soort commune opgroeide, maakt Bens ideeën niet belachelijk. Viggo Mortensen vertolkt hem als een intense man, bij wie gedrevenheid en fanatisme in elkaars verlengde liggen. George MacKay en Nicholas Hamilton bieden knap tegenwicht als opstandige zonen. Captain Fantastic is een maatschappijkritisch statement, maar dwingt vooral tot nadenken over wat goed ouderschap eigenlijk is.

Erica op reis

NPO 1, 21.30 uur

Erica Terpstra reist door Taiwan, het moderne eiland in de Zuid-Chinese zee dat internationaal niet als land wordt erkend. In hoofdstad Taipei wordt wolkenkrabber ‘Taipei 101’ beklommen. In het oosten bezoekt Terpstra de Taroko-kloof.

Eerdere afleveringen van Erica op reis kunt u hier vinden.

Haagse lobby

NPO 2, 22.55 uur

Rick Nieman onderzoekt de emotionele lobby achter de donorwet en de aanstaande campagne voor het nieuwe registratiesysteem die daarmee gepaard gaat. Nieman spreekt o.a. met initiatiefnemer Pia Dijkstra en de minister van Volksgezondheid Bruno Bruins.

Arlington Road (Mark Pellington, 1999)

Eén, 23.25-01.25 uur

In Arlington Road laat regisseur Mark Pellington zich graag meevoeren door de emoties van zijn hoofdpersonage. Bij docent Michael Faraday (Jeff Bridges) groeit het vermoeden dat zijn overbuurman Oliver Lang (Tim Robbins) een terrorist is die broedt op een aanslag. Faradays twijfels en angsten beïnvloeden voortdurend de visuele stijl van de film: scheve camerastandpunten, dreigende close-ups, licht dat knippert op het tempo van Faradays nerveus kloppende hart. Als iets of iemand in Faradays complottheorieën gelooft, dan is het de film zelf. Kijk naar het donker dat Faraday opslokt, wanneer hij met zorgelijk gezicht in bed ligt. Of alleen al naar de horrorfilm-achtig belichte hopmannen, die hem vertellen dat zijn zoontje al door iemand anders is opgehaald bij de scouting. Ziet Faraday (en wij met hem) spoken, hem ingegeven door de tragische dood van zijn vrouw, of is er bij de buren echt iets aan de hand? Het zou zonde zijn om het te verklappen, aangezien Pellington de spanning van deze door Ehren Kruger geschreven thriller vaardig opbouwt en de toeschouwer tot aan de onthutsende finale in onzekerheid blijft.

The Graham Norton Show

BBC 1, 23.35 uur

Kok Jamie Oliver is te gast bij Graham Norton om te vertellen over zijn kookboek Jamie Cooks Italy. Daarnaast is er een interview met Hollywood-acteur Matthew McConaughey, en komt de muziek van producer Mark Ronson en zangeres Miley Cyrus.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden