FILM- EN TV-TIPSVrijdag 7 augustus

De Volkskrant film- en tv-tips voor vrijdag 7 augustus

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van vrijdag.

Berend Jan Bockting en Jorrit Van Broekhoven
Elle Fanning in Three Generations van Gaby Dellal. Beeld
Elle Fanning in Three Generations van Gaby Dellal.

Reizen Waes

NPO 3, 20.20 uur

Groenland is nog altijd een overzees gebiedsdeel van Denemarken. De bevolking, die voornamelijk bestaat uit Inuit, heeft echter een groeiende autonomie. Daarnaast is er steeds meer belangstelling voor Groenland vanuit het buitenland. Het grootste eiland ter wereld is namelijk strategisch gelegen en de bodemschatten kunnen door het smeltende ijs steeds makkelijker worden gewonnen. Tom Waes besloot een kijkje te nemen op Groenland. In Reizen Waes ziet hij de gevolgen van de opwarming van de aarde en gaat hij met een aantal Inuit mee op zeehondenjacht.

Champions League

SBS 6, 20.30 uur

Vanavond gaat het restant van de Champions League-competitie van start. Niet langer te zien op Veronica, maar op de grootste SBS-zender omdat, aldus Marco Louwerens, directeur televisie bij Talpa Network, ‘we na de periode van de gedwongen stop zo veel mogelijk voetbalfans willen laten genieten van dit geweldige toernooi’. Vanavond en morgenavond is er eerst het restant van de achtste finales, vanaf komende woensdag wordt de rest van het toernooi in een knock-outsysteem uitgespeeld in de Portugese hoofdstad Lissabon. Vanavond worden de (uitgestelde) returns Juventus-Lyon en Manchester City-Real Madrid gespeeld.

Jackie Brown

Canvas, 21.00 uur

(Misdaad, Quentin Tarantino, 1997) Verrukkelijk eerbetoon aan Pam Grier, de ster uit blaxploitation-films uit de jaren zeventig. Als staketsel diende Elmore Leonards roman Rum Punch, over een smokkelende stewardess die wordt gepakt en besluit samen te werken met de politie. In het universum van pulpkoning Tarantino is Grier bijna dertig jaar later helemaal op haar plaats. Al is het, ere wie ere toekomt, Robert De Niro die de show steelt als zwijgzame maffiabaas. In een film vol geweldige dialogen slaagt hij erin nauwelijks een woord te zeggen.

Pam Grier in Jackie Brown van Quentin Tarantino. Beeld
Pam Grier in Jackie Brown van Quentin Tarantino.

Louis Theroux: Gambling in Las Vegas

NPO 3, 21.15 uur

De casinocultuur is fascinerend, constateert Louis Theroux in zijn reportage Gambling in Las Vegas. De programmamaker vergaapt zich aan de glitter, glamour en decadentie van Las Vegas, maar ziet ook de keerzijde. Hij spreekt onder anderen met Hilton-manager Richard Wilk, ontmoet een Canadees die van plan is in één weekend 200 duizend dollar uit te geven en maakt kennis met Martha, een oudere dame die al minstens 4 miljoen dollar heeft verloren aan de gokautomaten. Als Theroux zelf een gokje waagt, voorzien twee vaste klanten hem van advies.

Nu te zien

NPO 2, 22.00 uur

Vorig najaar werd het Gemeentemuseum Den Haag omgedoopt tot Kunstmuseum Den Haag. Tot en met 6 september vertelt de expositie Breitner vs Israels over de vriendschap en rivaliteit tussen twee kopstukken van de Nederlandse schilderkunst. George Hendrik Breitner en wonderkind Isaac Israels bewonderden elkaars werk en deelden een atelier en vriendenkring, maar werden ook door de ander geïntimideerd en voelden een sterke wederzijdse afgunst. In Nu te zien vertelt Michael Huijser hoe de soms bittere rivaliteit het beste in de kunstenaars naar boven haalde.

Three Generations

NPO 3, 22.25 uur

(Drama, Gaby Dellal, 2015) De 16-jarige Ray (Elle Fanning) wordt alleen nog Ramona genoemd door de conciërge van het New Yorkse appartementencomplex waar ze woont met haar alleenstaande moeder, haar lesbische oma en dier geliefde. Voor de rest van haar omgeving is Ray gewoon Ray, ook al moet de hormoonbehandeling nog beginnen. Het gebrek aan drama maakt de film een tikje vrijblijvend – je zou elke tiener als Ray zo’n haast unaniem welwillende omgeving gunnen. Maar daar staat een geweldige cast tegenover. Fanning houdt zich tegenover veteranen Naomi Watts en Susan Sarandon geweldig staande en bewijst zich als Ray opnieuw als een van de beste actrices van haar generatie.

Una mujer fantástica

NPO 2, 23.20 uur

(Drama, Sebastián Lelio, 2017) Een echte vrouw is ze niet, dus van ware liefde kan geen sprake zijn. Dat is hoe transvrouw Marina wordt behandeld na de dood van haar partner Orlando. Regisseur Sebastián Lelio weet precies hoe hij zijn film moet laten zwieren, hoe gepaste overdrijving te koppelen aan benauwend realisme. Una mujer fantástica, in 2018 bekroond met de Oscar voor beste niet-Engelstalige film, is een aangrijpend relaas over rouw en veerkracht, gefilmd met een camera die door het hoofdpersonage, een robuuste en sierlijke Daniela Vega, betoverd lijkt.

Daniela Vega in Una mujer fantástica van Sebastián Lelio Beeld
Daniela Vega in Una mujer fantástica van Sebastián Lelio

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden