tipsfilm en televisie

De Volkskrant film- en tv-tips voor vrijdag 6 maart

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van vrijdag.

Berend Jan Bockting en Jorrit van Broekhoven
Colin Farrell en Kirsten Dunst in The Beguiled van Sofia Coppola. Beeld
Colin Farrell en Kirsten Dunst in The Beguiled van Sofia Coppola.

Gort over de grens

NPO 2, 20.00 uur

Wijnkenner Ilja Gort is op zijn reis door Spanje aangekomen in het zuidelijk gelegen Córdoba, in de regio Andalusië. Daar bezoekt hij de Mezquita, een kathedraal met een bijzondere geschiedenis. Op de plaats van het bouwwerk stond ooit een Romeinse tempel en vervolgens een kerk, die na de komst van de Moren werd vervangen door een enorme moskee. Na de herovering van Spanje werd deze weer getransformeerd tot kathedraal. Verder proeft Gort van een heilzame schimmelwijn en leert hij alles over knoflook en de kunst van het slorpen van olijfolie.

De kijk van Koolhoven

NPO 3, 20.25 uur

In de film staan buitenaardse wezens meestal voor iets wat de mens – en dus ook de kijker – angst inboezemt. In de jaren vijftig werd de dreiging van een kernoorlog door Hollywood vertaald in een invasie van vliegende schotels. In Invasion of the Body Snatchers blijken de aliens zich zelfs al onherkenbaar onder ons te begeven. In De kijk van Koolhoven neemt regisseur en filmfanaat Martin Koolhoven een aantal beroemde voorbeelden onder de loep en laat hij zien hoe de ontmoeting tussen mens en alien zich in de filmgeschiedenis heeft ontwikkeld.

A Beautiful Mind

RTL 8, 20.30 uur

(Drama, Ron Howard, 2001) Subtiel is anders, maar voor een film met Russell Crowe in de hoofdrol is dit een absolute meevaller. De Australische wildebras speelt hier, voor zijn doen ingetogen, de schizofrene speltheoreticus John Forbes Nash Jr. op diens hobbelige weg naar de Nobelprijs, in een geromantiseerde adaptatie van het gelijknamige boek uit 1998 van econoom Sylvia Nasar. Jennifer Connelly is mevrouw Nash. De echte John Nash kwam mei 2015 samen met zijn echtgenote op 86-jarige leeftijd om het leven bij een auto-ongeluk.

Russell Crowe in A Beautiful Mind van Ron Howard. Beeld
Russell Crowe in A Beautiful Mind van Ron Howard.

Tina Turner

Arte, 22.05/22.45 uur

Duitse documentaire uit 2019 die een antwoord probeert te geven op de vraag wie er schuilgaat achter de Queen of Rock ’n’ Roll en de ‘superster in minirok’, Tina Turner. Maker Schyda Vasseghi ging daartoe te rade bij een aantal goede vrienden van de zangeres, onder wie de onlangs overleden fotograaf Peter Lindbergh. Een slechte relatie met haar moeder en de haar mishandelende echtgenoot Ike hebben Turners optimisme en levenslust ongedeerd gelaten, wat de inmiddels 80-jarige zangeres tot een geliefd fenomeen en idool heeft gemaakt. Na de documentaire volgt een registratie van een concert dat Turner in 2008 gaf in de Gelredome in Arnhem.

Nu te zien

NPO 2, 22.10 uur

De natuur, het plattelandsleven en de geïllustreerde kinderboeken uit zijn jeugd vormen de grootste inspiratiebronnen voor de Franse kunstenaar Martin Jarrie. Het heldere, doordachte en aangenaam vormgegeven werk van Jarrie bevindt zich op het snijvlak van schilderkunst en illustratie, en is zeer bekend in Frankrijk en daarbuiten. Kunstmagazine Nu te zien neemt vanavond een kijkje in Museum Belvédère in Oranjewoud, waar de expositie Manger avec les yeux zijn werk onder de aandacht brengt. Het is de eerste overzichtstentoonstelling van Jarrie in Nederland.

45 Years

NPO 2, 23.30 uur

(Drama, Andrew Haigh, 2015) Kate en Geoff (Charlotte Rampling en Tom Courtenay) staan op het punt hun 45-jarige huwelijk te vieren. Maar dan hoort Geoff dat het lichaam van een vroegere geliefde, die zestig jaar geleden in een gletsjerspleet verdween, is teruggevonden. Nieuws waardoor het schijnbaar vanzelfsprekende geluk van Kate en Geoff langzaam versplintert, in een feilloos uitgewerkt drama over de geheimen en afgronden van een relatie. Onder regie van Andrew Haigh (Weekend, Lean on Pete) leveren Rampling en Courtenay magnifiek en genuanceerd spel.

Tom Courtenay en Charlotte Rampling in 45 Years van Andrew Haigh. Beeld
Tom Courtenay en Charlotte Rampling in 45 Years van Andrew Haigh.

The Beguiled

BBC 2, 00.05 uur

(Drama, Sofia Coppola, 2017) Redelijk verfijnde remake van de gelijknamige film van Don Siegel uit 1971, waarin een gewonde korporaal tegen het einde van de Amerikaanse Burgeroorlog in een vrouwen- en meisjesinternaat belandt. Destijds werd het verhaal verteld vanuit het perspectief van het door Clint Eastwood gespeelde hoofdpersonage, maar in deze versie van Sofia Coppola (Lost in Translation) ligt de focus op de vrouwen. De lerares (Nicole Kidman) en haar zes pupillen zijn bevreesd en opgewonden als er opeens zo’n stuk weerloos mannenvlees in hun midden verschijnt. De charmante, bedlegerige korporaal (Colin Farrell) wil daarvan wel gebruikmaken, maar Coppola onderstreept dat hij een gevaarlijk spel speelt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden