TipsFilm en televisie

De Volkskrant film- en tv-tips voor vrijdag 5 oktober

Jan Decleir in Karakter Beeld
Jan Decleir in Karakter

Reizen Waes

NPO 3, 20.25 UUR

Tom Waes reist naar Haïti om te zien hoe het land is opgekrabbeld na de verwoestende aardbeving van 2010. Hij bezoekt het historische centrum van Port-au-Prince, dat opnieuw is opgebouwd, en bekijkt de ingestorte kathedraal.

Karakter (Mike van Diem, 1997)

RTL 8, 20.30-23.05 uur

Veel Nederlandse films op televisie, op de dag dat in Utrecht het Nederlands Filmfestival teneinde loopt en de Gouden Kalveren worden uitgereikt. Zoals de nog altijd laatste Nederlandse speelfilm die een Oscar won (1998), en die de maker een tijd lang meer lasten dan lusten leek te hebben bezorgd. Regisseur Mike van Diem, die eerder ook al een Academy Award voor filmstudenten won (voor Alaska), zag na het kostuumdrama Karakter zijn filmcarrière jarenlang stokken. Hoe jammer dat is, is vanavond nog eens te zien in deze knappe, sfeervolle verfilming van Bordewijks gelijknamige roman.

Fedja van Huêt is een geweldige Katadreuffe en Jan Decleir is minstens zo goed als de koele gerechtsdeurwaarder Dreverhaven. Maar de film is in alle geledingen uitstekend. Zo tekende Jany Temime voor het kostuumontwerp. Haar carrière ging sindsdien crescendo. Ze werkte mee aan de Harry Potter-films en stak Daniel Craig in zijn strakke James Bond-pak voor Skyfall. En Mike van Diem? Die maakte in 2015 een fijne comeback met de bitterzoete Belcampo-verfilming De surprise. Twee jaar later liet hij opnieuw van zich horen met de wisselend ontvangen tragikomedie Tulipani: Liefde, Eer en een Fiets.

Karakter heeft een merkwaardig effect op mannen die het ver hebben geschopt. Ik las jaren terug in Volkskrant Magazine dat Joop van den Ende na afloop een half uur onbedaarlijk had zitten huilen. Mijn moeder heeft mijn eigen vader betrapt op een huilbui nadat hij het script had gelezen.’ Mike van Diem in een interview met de Volkskrant.

80 Jaar Oorlog

NPO 2, 21.05 uur

Aflevering over het begin van de Tachtigjarige Oorlog. Willem van Oranje is gevlucht naar Duitsland en gaat – zonder al te veel succes – de strijd aan met vorst Philips II. Vanuit het Duitse Emden laten de watergeuzen zich gelden aan de kust.

De kijk van Koolhoven

NPO 3, 21.20 uur

Regisseur Martin Koolhoven (Oorlogswinter) presenteert zes speelse filmcolleges, te beginnen met eentje over de Italiaanse spaghettiwesterns. ‘Het mooiste genre dat er is’, aldus Koolhoven. Aansluitend is zijn eigen western Brimstone te zien.

TV Show Special NFF

NPO 1, 21.30 uur

De uitreiking vanavond van de Gouden Kalveren voor de beste Nederlandse films en filmmakers van het jaar wordt niet live uitgezonden; wel is er deze special met Ivo Niehe, die terugblikt op het afgelopen seizoen met verschillende genomineerden.

Who is America?

CANVAS, 21.25 uur

Eerste aflevering van de reeks waarin komiek Sacha Baron Cohen (bekend van typetjes Borat, Bruno en Ali G.) vermomd als linkse en rechtste karikaturen spreekt met Amerikaanse burgers en prominenten. Onder anderen senator Bernie Sanders en diverse lobbyisten moeten het ontgelden.

Brimstone (Martin Koolhoven, 2016)

NPO 3, 22.05-00.25 uur

Brimstone begint niet als een klassieke western: in het openingsshot banen kogels zich onderwater een weg in de diepte. Schrijver en regisseur Koolhoven blijft op vergelijkbare wijze spelen met de verwachtingen van zijn publiek. Brimstone gaat over over de jonge, tongloze vrouw Liz (Dakota Fanning). Ze raakt in acute doodsangst als ze in het kerkje van haar 19de-eeuwse Amerikaanse plattelandsdorp de stem hoort van de nieuwe dominee (Guy Pearce). Koolhovens spel zit ’m onder meer in de vertelstructuur: het verhaal bestaat uit vier hoofdstukken. De eerste drie heten naar de bijbelboeken ‘Openbaring’, ‘Exodus’ en ‘Genesis’. In Brimstone wordt hun rangschikking in de Bijbel omgekeerd; als een zoektocht naar de oorsprong van de religieuze waanzin en perversiteit die schuilgaan achter Liz’ schrikreactie. Met die omgekeerde vertelwijze bepaalt Koolhoven je beleving van het extreme geweld en dwingt hij je tot nadenken over wraak, religie, afkomst en vrijheid. Maar ook over westernclichés en de vastgeroeste rolverdeling in het genre: dominante mannen en ondergeschikte vrouwen (Carice van Houten speelt er een, in een onvergetelijke bijrol). Het is vooral Fannings geweldige hoofdrol die zorgt dat het met zes Gouden Kalveren bekroonde Brimstone (sporadisch) ook het hart raakt.

King of the Belgians (Peter Brosens en Jessica Woodworth, 2016)

Canvas, 22.00-23.30 uur

Wanneer de Walen plotseling de onafhankelijkheid uitroepen, ziet de Belgische vorst Nicolaas III (Peter Van Den Begin) zijn kans schoon om zich eindelijk als een echte leider te bewijzen. Al is er een probleem: net nu zijn volk hem nodig heeft, legt een ‘kosmische storing’ het vliegverkeer lam en komt hij vast te zitten in Turkije. Goed verzonnen door de Belgische Peter Brosens en Amerikaanse Jessica Hope Woodworth (Altiplano, Khadak). Zij laten in hun als nepdocumentaire vormgegeven roadmovie de koning plus gevolg incognito door de Balkan reizen, over land, met bus en leenauto’s, langs plekken waar politiek aan de mensen voorbijgaat en waar de mobiele telefoon geen bereik heeft.

The Graham Norton Show

BBC 1, 23.35 uur

Graham Norton ontvangt actrice Jamie Lee Curtis. 40 jaar na haar grote doorbraak in Halloween, is ze nu te zien in het nieuwste deel uit deze horrorreeks. Ook komiek Rowan Atkinson komt praten over zijn comeback: hij is terug als spion Johnny English.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden