Film- en tv-tipsVrijdag 31 januari

De Volkskrant film- en tv-tips voor vrijdag 31 januari

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van vrijdag 31 januari.

Jorrit van Broekhoven en Kevin Toma
Thaneth Warakulnukroh en Bong in Pop Aye. Beeld
Thaneth Warakulnukroh en Bong in Pop Aye.

#DryJanuary: De naborrel

NPO 3, 20.25 uur

Minder alcohol drinken is iets wat veel Nederlanders zich aan het begin van het jaar voornemen, maar lang niet iedereen houdt dat vol. De actie Dry January moest hen ondersteunen, en op de laatste dag van de maand maakt Sophie Hilbrand de balans op tijdens een speciale naborrel. Hoeveel deelnemers hebben het de hele maand volgehouden? Was het moeilijk of viel het mee? Waardoor hebben de afvallers uiteindelijk toch weer naar de fles gegrepen? In de uitzending leggen experts uit wat stoppen met drinken betekent voor lichaam en geest.

Louis Theroux: Alcoholism

NPO 3, 21.15 uur

In het Londense King’s College Hospital maakte Louis Theroux een reportage over patiënten met een drankverslaving. De alcoholisten staan voor grote uitdagingen en weten dat ze een mislukte behandeling met hun leven zullen bekopen. Deze patiënten zijn namelijk geen mensen die weleens iets te veel drinken, maar routinedrinkers die alcohol consumeren totdat ze eraan kapotgaan, vaak omdat hun lever het begeeft. Theroux onderzoekt de consequenties voor de verslaafden en hun families en zoekt een antwoord op de vraag waarom stoppen zo moeilijk is.

De laatste 24 uur

NPO 1, 21.35 uur

Vanavond klopt Bert van Leeuwen bij Albert Verlinde aan met een vervelende boodschap. De laatste 24 uur van de theatermaker zijn ingegaan en hij moet beslissen hoe hij die wil benutten. Van wie wil hij afscheid nemen en op welke manier? Wie wil hij nog terugzien of iets op het hart drukken? Natuurlijk heeft Verlindes laatste uur niet echt geslagen: de bedoeling van De laatste 24 uur is om mensen te laten stilstaan bij wat belangrijk is in het leven. Komende weken beleven Willeke Alberti, Roos Schlikker en Jörgen Raymann hun ‘laatste dag’.

Cliffhanger

Veronica, 22.00 uur

(Actie, Renny Harlin, 1993) Na Rocky V en de beroerde komedies Oscar en Stop! Or My Mom Will Shoot maakte de destijds tot een bedenkelijk niveau gezonken spierbundel Sylvester Stallone een glorieuze comeback in het actiegenre. In Cliffhanger (geregisseerd door de geboren Fin Renny Harlin, die drie jaar eerder een grote hit had gescoord met Die Hard 2) is Stallone een gedesillusioneerde bergbeklimmer die in de Rocky Mountains overlevenden van een vliegramp probeert te redden en te maken krijgt met een geldbeluste psychopaat, briljant vertolkt door John Lithgow. Cliffhanger, een spectaculaire aaneenschakeling van adembenemend in beeld gebrachte climaxen, bracht miljoenen op.

Sylvester Stallone en Janine Turner in Cliffhanger. Beeld
Sylvester Stallone en Janine Turner in Cliffhanger.

Shetland

NPO 2, 22.25 uur

De misdaadthrillers van Ann Cleeves vormden de basis voor de eerste twee seizoenen van Shetland. Voor het derde seizoen, dat vanavond begint bij KRONCRV, werd een origineel scenario geschreven. Douglas Henshall speelt opnieuw de rol van inspecteur Jimmy Perez, die zich buigt over misdrijven op de Shetlandeilanden, voor de kust van Schotland. Perez komt in actie als een jonge man verdwijnt na een ruzie tijdens de overtocht met een veerboot. Rond dezelfde tijd belandt een jongetje op de intensive care na het eten van op het strand gevonden pillen.

Pop Aye

NPO 2, 23.30 uur

(Roadmovie, Kirsten Tan, 2017) De Singaporese filmmaker Kirsten Tan rijgt de onwerkelijke momenten moeiteloos aaneen in Pop Aye, een zachtmoedig kabbelende roadmovie die dwars door het binnenland van Thailand achter een dolende vijftiger en zijn olifant aan sjokt. Net als zijn leven op een dood spoor is belandt, ontdekt Thana (Thaneth Warakulnukroh) de olifant (Bong) waarmee hij ooit opgroeide, zomaar op straat als attractie voor toeristen. Samen gaan ze op reis, in een keurig voorthobbelend speelfilmdebuut dat op het IFFR van 2017 de VPRO Big Screen Award won.

Clear and Present Danger

RTL 8, 00.50 uur

(Actie, Phillip Noyce, 1994) Geslaagde Tom Clancy-verfilming, de derde Jack Ryan-film na The Hunt for Red October (1990) en Patriot Games (1992). Harrison Ford speelt voor de tweede en vooralsnog laatste keer CIA-topman Jack Ryan, die in een voor hem onverwacht conflict belandt. Dit keer betreft het de strijd tegen de Colombiaanse drugsmaffia, die volgens de president een ‘clear and present danger’ vormt. James Earl Jones, de enige acteur die in elk van deze Clancy-bewerkingen speelde, is voor de derde en laatste keer te zien als admiraal Greer.


Harrison Ford in Clear and Present Danger. Beeld
Harrison Ford in Clear and Present Danger.
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden