Tipsfilm en televisie

De Volkskrant film- en tv-tips voor vrijdag 3 juli

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van vrijdag.

Charlize Theron en Ron Livingston in Tully. Beeld
Charlize Theron en Ron Livingston in Tully.

Dances with Wolves

Veronica, 20.30 uur

(Western, Kevin Costner, 1990) De buitenkant van deze met Oscars overladen western is onomstreden: met prachtige vergezichten, begeleid door stevige symfonische muziek, en met visuele effecten tovert Costner een enorme kudde bizons tevoorschijn. Maar de manier waarop hij de Sioux afschilderde, leverde wel discussies op: de brave natuurmensen die in de film vriendschap sluiten met een blanke luitenant (Costner zelf) volgen nauw het cliché van de ‘nobele wilde’. Nog meer kritiek kreeg Costner in 1995, toen hij plannen had op het grondgebied van de Sioux een hotel en casino neer te zetten.

Kevin Costner in Dances with Wolves Beeld
Kevin Costner in Dances with Wolves

Louis Theroux: Dementia

21.10 uur, NPO 3

In Phoenix (Arizona) bezocht Louis Theroux het verzorgingshuis Beatitudes voor mensen met dementie, en maakte een documentaire over de gevolgen van de aandoening. Niet alleen de patiënten lijden onder de voortschrijdende ziekte, maar ook hun partners en familieleden. Dementie treft hoofdzakelijk ouderen, die in hun werkzame bestaan naar een zorgeloos leven als pensionaris hebben toegeleefd. Die droom wordt verstoord als de getroffene opeens afhankelijk is van de hulp van anderen. De levens van partners en familie staan plots in het teken van mantelzorg.

Nu te zien

21.15 uur, NPO 2

Vanavond neemt Cathelijne Broers in Nu te zien een kijkje in Stedelijk Museum Schiedam. Tot en met 4 oktober is daar de expositie Realisme nu, die een overzicht geeft van realistische Nederlandse schilderkunst van de afgelopen twintig jaar. Dat het realisme in ons land springlevend is, blijkt uit de werken van onder anderen Koen Vermeule, Maria Roosen en Jans Muskee. Daarnaast is er bijzondere aandacht voor de relatie tussen realistische en abstracte kunst. Door doeken naast elkaar te hangen blijkt dat realisme en abstractie prima samengaan.

Op vrijdag

21.25 uur, NPO 1

Hoewel het programma pas na middernacht werd uitgezonden, kon Laat op vrijdag rekenen op goede kijkcijfers. De NPO brengt de talkshow met Renze Klamer vanavond terug op het scherm, maar nu op een schappelijker tijdstip. In zijn praatprogramma ontvangt Klamer bekende Nederlanders, maar in tegenstelling tot bijvoorbeeld Op1 en M is er geen link met de actualiteit. Klamer biedt zijn gasten de gelegenheid om zich van een onverwachte kant te laten zien. Vanavond ontvangt hij komiek en cabaretier Jan Jaap van der Wal en journalist en nieuwslezer Roos Moggré.

Tully

NPO3, 22.20 uur

(Komedie, Jason Reitman, 2018) Zo gruwelijk geestig als in Tully zie je het jonge ouderschap eigenlijk nooit verbeeld. Natuurlijk, er zijn meer films die vrolijk tonen dat het echt niet allemaal meevalt, maar wat Marlo (gave rol van Charlize Theron) doet, is meer dan koddig door het leven stuntelen. Ze heeft een zoon met gedragsproblemen, een verwaarloosde dochter, een ongeplande baby en een man die er zelden is. Tully, genoemd naar de nachtnanny (Mackenzie Davis) met wie Marlo een bijzondere relatie ontwikkelt, is de antithese van de roze wolk. De film betekende de derde samenwerking tussen regisseur Reitman en scenarist Diablo Cody, na Juno (2007) en Young Adult (2011), terwijl hoofdrolspeler Theron ook die laatste film aanvoerde.

Marianne Faithfull, fleur d’âme

Arte, 22.55 uur

Zeer persoonlijke documentaire uit 2016 van de Franse actrice Sandrine Bonnaire over popcultuuricoon Marianne Faithfull. Het Engelse meisje uit de gegoede klasse brak in 1964 op 17-jarige leeftijd door als zangeres met het door Mick Jagger en Keith Richards geschreven nummer As Tears Go By. Al snel beproefde ze ook haar mogelijkheden op het acteervlak, waarbij ze onder meer samenwerkte met Jean-Luc Godard. Ze groeide vervolgens uit tot de verpersoonlijking van de jaren zestig, wat ook gepaard ging met diepe dalen en ernstige verslavingen. Maar ze heeft alles overleefd; twee jaar geleden bracht ze nog een nieuw album uit.

A Single Man

NPO 2, 23.10 uur

(Drama, Tom Ford, 2009) De debuutfilm van modeontwerper Tom Ford is een tikkeltje te gestileerd om echt te ontroeren, maar hoofdrolspeler Colin Firth (en in mindere mate Julianne Moore als beste vriendin) is zo fenomenaal dat de kijker wel degelijk wordt gegrepen door dit verhaal over eenzaamheid en rouw. Firth, die voor zijn rol werd genomineerd voor een Oscar, speelt een homoseksuele hoogleraar aan de Universiteit van Los Angeles, die na zestien jaar zijn partner verliest door een auto-ongeluk. Zijn leed wordt in het Amerika van 1962 nauwelijks erkend.

Julianne Moore en Colin Firth in A Single Man. Beeld The Weinstein Company
Julianne Moore en Colin Firth in A Single Man.Beeld The Weinstein Company
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden