Tipsfilm en televisie

De Volkskrant film- en tv-tips voor vrijdag 3 april

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van vrijdag.

Jaeden Lieberher in Midnight Special van Jeff Nichols. Beeld
Jaeden Lieberher in Midnight Special van Jeff Nichols.

Koppensnellers

NPO 3, 20.25 uur

Dana (Lineke Rijxman) heeft een succesvolle carrière in de VS, maar schiet als moeder nogal tekort. De harde zakenvrouw keert terug naar Nederland en wordt hoofdredacteur bij een grote krant, maar haar werkelijke doel is om de band met haar inmiddels volwassen zoon Lucas (Tim Linde) te herstellen. Daarbij zet ze zijn leven danig op zijn kop. De komische dramaserie Koppensnellers, die vanavond van start gaat bij AvroTros, werd bedacht door Joan Nederlof. Rijxman en Nederlof zijn beiden artistiek leider bij theatergezelschap Mugmetdegoudentand.

Bert Visscher: Zelden zoiets gezien

NPO 1, 20.35 uur

Een vliegveld is het decor voor Zelden zoiets gezien, de theatershow waarmee Bert Visscher in 2015 door het land trok. Het lokale vliegveld Ter Haxel heeft internationale ambities en moet worden uitgebreid. In allerijl moet er nog veel gebeuren, wat tot allerhande komische toestanden leidt. De hyperactieve Visscher bestookt zijn publiek met grappen, typetjes, taalkundige en visuele vondsten, en houdt er van begin tot eind het tempo in. Met zijn jongste soloshow, Hij wordt vanzelf moe, staat Visscher al sinds 2018 op de planken.

Verborgen verleden

NPO 2, 20.35 uur

Een nieuwe lading bekende Nederlanders staat klaar voor een duik in de familiegeschiedenis in Verborgen verleden. Vandaag verdiept Theo Maassen zich in zijn stamboom. De cabaretier hoopt antwoord te krijgen op de vraag wie de biologische vader van zijn moeder was, en of hij eigenschappen van hem heeft geërfd. Ook de opa van vaders kant is omgeven door mysterie, want deze was na de Tweede Wereldoorlog een aantal jaren spoorloos verdwenen. Waar was opa in deze periode, wat voerde hij uit en waarom bleef hij zo lang weg bij zijn gezin?

99 Homes

Canvas, 21.20 uur

(Drama, Ramin Bahrani, 2014) Michael Shannon excelleert als speculant op de ingestorte Amerikaanse huizenmarkt, Andrew Garfield is een van de sukkelaars die op straat belandt en noodgedwongen verkast naar een aftands motel. Regisseur Ramin Bahrani mengt de sociale thematiek uit zijn rauwe vorige films als Man Push Cart en Chop Chop met conventionele hollywoodverteltechnieken: suspense, muziekeffecten, tikje grotesk kwaad. Vooral Shannon, een van de beste acteurs van zijn generatie, maakt de film tot een bezienswaardigheid. De acteur doet denken aan Christopher Walken: dezelfde loerende waanzin in zijn blik, dezelfde verfijnde beheersing.

Michael Shannon in 99 Homes van Ramin Bahrani. Beeld
Michael Shannon in 99 Homes van Ramin Bahrani.

No Offence

NPO 2, 22.25 uur

De rechercheurs van bureau Friday Street in Manchester keren terug voor een derde seizoen van de Britse politieserie ‘No Offence’. De stad is in de ban van de burgemeestersverkiezing. De gemoederen raken behoorlijk verhit wanneer een extreemrechtse groepering van zich laat horen bij een politiek debat. Als rechercheur Viv Deering (Joanna Scanlan) op het podium belandt gaat er iets helemaal mis. De politie start meteen een onderzoek naar het incident en de mensen achter de extremistische beweging, maar de agenten worden van hogerhand tegengewerkt.

The Diary of a Teenage Girl

NPO 3, 22.45 uur

(Drama, Marielle Heller, 2015) Het is hippie-San Francisco anno 1976 en de 15-jarige Minnie (Bel Powley) heeft in de heersende vrijheid blijheid voor het eerst seks. Niemand maalt om topless picknickende meisjes en Minnies alleenstaande moeder Charlotte (Kristen Wiig) snuift en slikt alsof het koekjes bij de thee zijn. Debuterend regisseur-scenarist Heller toont zich met haar sterke bewerking van Phoebe Gloeckners graphic novel lichtelijk verliefd op deze tijd. Toch is er een probleem: Minnie heeft zich laten ontmaagden door haar moeders vriend, de veel oudere Monroe (Alexander Skarsgård).

Bel Powley in The Diary of a Teenage Girl van Marielle Heller. Beeld
Bel Powley in The Diary of a Teenage Girl van Marielle Heller.

Midnight Special

BBC 2, 00.20 uur

(Sciencefiction, Jeff Nichols, 2016) Het begin van Midnight Special, de vierde speelfilm van regisseur en scenarioschrijver Jeff Nichols (Mud, Loving), is ongekend raadselachtig en meeslepend. Waarom is de 8-jarige Alton ontvoerd door zijn vader? Wat is dat met het zwembrilletje op zijn hoofd? Alton en zijn vader (Michael Shannon) worden op de hielen gezeten door sekteleden, de FBI én de NSA, maar lijken voor iets veel groters op de vlucht. Terwijl Nichols de kijker meesleurt in rusteloze actiescènes, laat hij streng gedoseerde flinters informatie los. De regie blijft strak en zelfverzekerd, óók als de gebeurtenissen steeds vreemder worden en Nichols het fantasievolle karakter van zijn vertelling onbeschaamd omarmt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden