TipsFilm en televisie

De Volkskrant film- en tv-tips voor vrijdag 29 mei

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van vrijdag.

Berend Jan Bockting en Jorrit Van Broekhoven
Willem de Bruin in Catacombe van Victor D. Ponten. Beeld
Willem de Bruin in Catacombe van Victor D. Ponten.

Goede buren

NPO 2 Extra, 19.15 uur

Als de Rotterdamse Bep de Bruin na 10 jaar dood in haar woning wordt gevonden, is de stad in shock. Hoe was het mogelijk dat niemand haar had gemist? De gemeente begint een campagne tegen eenzaamheid. De invoelende Ada (59) en haar nuchtere overbuurvrouw Wilma (70) twijfelen geen moment en worden vrijwilligers. Ze ontmoeten onder anderen de alleenwonende Jan (81), die al zeven jaar lang nauwelijks zijn huis uit is geweest. In de documentaire Goede buren laat regisseur Stella van Voorst van Beest het weerbarstige dagelijkse (samen)leven zien in een mix van rauwe realiteit en humor.Ada en Wilma willen meer doen om de mensen die ze tegenkomen te helpen. Maar kun je iemand wel uit zijn eenzaamheid bevrijden? En waar ligt de grens tussen zorgen voor en bemoeien met?

Het Klokhuis

NPO 3, 18.40 uur

De overtreffende trap van wandklimmen heet boulderen. Klimmers gaan minder hoog, maar in plaats van een steile wand beklimmen ze een imitatierots die is voorzien van gekleurde handvatten. Elke kleur duidt een route aan met een eigen moeilijkheidsgraad, en soms moet er net zo hard worden gepuzzeld als geklauterd. Boulderen kun je solo doen of in teamverband. In ‘Het Klokhuis’ bezoekt presentator Pascal Tan vandaag een klimhal. Van Nederlands kampioen Kim van den Hout leert hij hoe je een klimroute leest en hoe het er bij een boulderwedstrijd aan toe gaat.

3Doc: Diego Maradona

NPO 3, 20.25 uur

Nadat zijn documentaire over Amy Winehouse was onderscheiden met een Oscar, nam Asif Kapadia voor zijn volgende film een ander icoon als onderwerp: de Argentijnse voetballegende Diego Maradona. Net als Winehouse wist Maradona zich vanuit een bescheiden milieu op te werken naar de top, gevolgd door een net zo spectaculaire val. Ook hier speelden drugs daarbij een belangrijke rol. Kapadia kon voor zijn documentaire gebruikmaken van honderden uren aan filmmateriaal uit de jaren tachtig, dat was geschoten voor een documentaire die nooit werd voltooid.

Nu te zien

NPO 2, 21.15 uur

Veel musea hebben na de versoepeling van de coronamaatregelen de deuren weer geopend en hun tentoonstellingen verlengd. Zo is in centraal Museum Utrecht nog tot en met 16 augustus de tentoonstelling ‘De tranen van Eros’ te zien, over het oeuvre van de Nederlandse surrealist Johannes Moesman. Het werk van Moesman kan worden bewonderd in de context van internationale tijdgenoten als Salvador Dalí en René Magritte. Rode draad in de tentoonstelling is de verbeelding van Moesmans seksuele fantasieën in een tijd dat daar nog een groot taboe op rustte.

L’économie du couple

Canvas, 21.25 uur

(Drama, Joachim Lafosse, 2016) Een mooi opgeknapt, gezellig huis is het strijdtoneel voor een koppel (Bérénice Bejo en Cédric Kahn) dat na vijftien jaar huwelijk stuiptrekkend uit elkaar valt. De Waalse regisseur Joachim Lafosse, al zijn hele carrière meester in het huiselijke drama (wat heet: in zijn op feiten gebaseerde beste film À perdre la raison doodt een moeder haar vijf kinderen), toont dat er een prijs voor alles is, met de kinderen als belangrijkste betaalmiddel. Voortreffelijk gespeeld, precies opgebouwd, verstikkend en ontroerend.

Cédric Kahn en Bérénice Bejo in L'économie du couple van Joachim Lafosse. Beeld
Cédric Kahn en Bérénice Bejo in L'économie du couple van Joachim Lafosse.

Catacombe

NPO 3, 22.35 uur

(Drama, Victor D. Ponten, 2018) Willem de Bruin maakt een prima acteerdebuut als Jermaine Slagter, een verdediger in de onderste regionen van het Nederlandse profvoetbal met een leven vol problemen (scheiding, gokschulden), die zich laat verleiden tot matchfixing. De grootste kracht van het stijlvol gedraaide Catacombe, de tweede film van Victor Ponten (co-regisseur van Rabat), schuilt in het overtuigende beeld van die verborgen voetbalwereld. Geen vip-boxen te zien, wel een kantine zonder verbouwingsbudget en een vermoeide coach in een krap, volgestouwd kamertje. Voor Slagter is het allemaal genoeg. Hij hoeft niet hogerop; hij wil alleen niet afzakken. Ponten blijft zijn hoofdpersonage bewonderingswaardig stug op de huid zitten, zonder uitstapjes in chronologie of perspectief.

Mother and Child

NPO 2, 23.15 uur

(Drama, Rodrigo Carcía, 2009) De al dan niet verbroken band tussen moeders en dochters, dat is wat de drie aanvankelijk losstaande verhaallijnen gemeen hebben in deze moedige film van scenarist-regisseur Rodrigo García (zoon van schrijver Gabriel García Márquez). Het zijn vooral de acteurs die de film soms tot grote hoogte doen stijgen. Naomi Watts is ijzersterk als ambitieuze vrouw die moeiteloos mannen verleidt en gebruikt. Haar moeder (Annette Bening) is een openbaring als de verzuurde fysiotherapeut die opleeft als een collega haar cynisme breekt.

Samuel L. Jackson en Naomi Watts in Mother and Child van Rodrigo Carcía. Beeld
Samuel L. Jackson en Naomi Watts in Mother and Child van Rodrigo Carcía.
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden