Film- en tv-tips29 maart 2019

De Volkskrant film- en tv-tips voor vrijdag 29 maart

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit moet u vrijdag zien.

Kevin Toma en Jesse Heijnis
Paul Schlase, Tony Revolori, Tilda Swinton en Ralph Fiennes in The Grand Budapest Hotel Beeld
Paul Schlase, Tony Revolori, Tilda Swinton en Ralph Fiennes in The Grand Budapest Hotel

Travel With a Goat

NPO 3, 20.25 uur

Als je een band opbouwt met een dier, wil je het dan nog wel eten? Travel With a Goat stuurt de Spaanse influencer Sr. Cheeto (1.7 miljoen abonnees op Youtube) en Sophie Faldo, winnaar van The Great British Bake Off, met een geit op reis door Kenia. Hun eindbestemming: de slager.

Flashdance (Adrian Lyne, 1983) / Footloose (Herbert Ross, 1984)

RTL 8, 20.30-22.30 uur / 00.25-02.30 uur

Twee klassieke dansfilms uit de jaren tachtig, vanavond op RTL 8. Eerst Adrian Lyne’s doorbraakfilm Flashdance, over het meisje Alex (Jennifer Beals) dat in Pittsburgh lasser is, maar niets liever doet dan dansen. De film zou zonder één acteur van naam uiteindelijk 100 miljoen dollar opbrengen. Dat succes was voor een groot deel te danken aan Lyne’s vermogen de dansscènes lekker gelikt (denk waterspetters in tegenlicht) vorm te geven. De muziek van Giorgio Moroder maakt het jarentachtiggevoel compleet. Daarna de prima dansfilm Footloose, over een stoere danser (Kevin Bacon) die verzeild raakt in een religieus dorp, ergens in het westen van de Verenigde Staten. De dominee verbiedt duivelse muziek en van dansen wil hij al helemaal niets weten. Laat onze held nou net verliefd worden op de dochter van de dominee. Die laatste wordt lekker vet gespeeld door John Lithgow en in de cast komen nog meer interessante namen voorbij: Dianne Wiest, Chris Penn en Sarah Jessica Parker. Niet gek voor een dansfilm.

Endeavour

Een, 20.35 uur

Detective Endeavour Morse reist naar het plattelandsdorp Chigton Green voor het onderzoek naar de moord op de eigenaar van een chocoladefabriek. De man werd gedood tijdens de jacht en Morse ontdekt dat het dorp uit elkaar klapt van de roddels, geruchten en moordlust.

De wilde ruimte

NPO 2, 21.05 uur

Zonder raket geen reis naar de ruimte. Daarom bezoekt wetenschapsjournalist Anna Gimbrère vliegtuigbouwer Airbus in Bremen, waar aan een vloot van veertien ruimteschepen wordt gebouwd. Ook ontmoet ze de leden van de studentenraketvereniging op de TU in Delft.

Tracks (John Curran, 2013)

Canvas, 21.20-23.10 uur

Eind jaren zeventig wandelde de toen 27-jarige Australische Robyn Davidson in haar eentje, met vier kamelen en een hond, dwars door Australië, van oost naar west. Waarom? Waarom niet, antwoordt ze op die vraag in de verfilming van het boek dat ze schreef over die helletocht. Want dat is het toch wel in de film van John Curran (The Painted Veil, Chappaquiddick), een reis met meer ontberingen dan genotvolle momenten. Bovendien werd Davidsons retraite, die de reis óók was, verstoord doordat ze een soort sponsorovereenkomst had met het natuurfotografietijdschrift National Geographic, wat onderweg geregeld tot rumoer leidde. Al met al meer dan genoeg materiaal voor een schitterende roadmovie, met een fijne hoofdrol van Mia Wasikowska.

Jayne Mansfield - Glanz und Elend einer Blondine

Arte, 21.50 uur

Een portret van actrice Jayne Mansfield, die in navolging van Marilyn Monroe uitgroeide tot Amerikaans sekssymbool van de jaren vijftig. Na een korte filmcarrière gaat het al snel bergafwaarts: in 1967 komt ze op 34-jarige leeftijd om het leven bij een auto-ongeluk.

Australia: Earth’s Magical Kingdom

BBC 2, 22.00 uur

De laatste aflevering uit deze reeks gaat over de grote Australische steden en hoe dieren daar proberen te overleven tussen het beton. In Melbourne en Brisbane bijvoorbeeld, passen buidelratten en wateragamen zich in razendsnel tempo aan aan hun nieuwe leefomgeving.

De vloer op

NPO 3, 22.25 uur

Het 19de seizoen alweer van improvisatieprogramma De vloer op. Deze keer met onder andere een scène gespeeld door Yannick van der Velde en Sophie van Winden, waarin hij erg boos is op haar, omdat zij hem niet heeft bedankt toen ze een Gouden Kalf won.

The Grand Budapest Hotel (Wes Anderson, 2014)

NPO 3, 23.00-00.35 uur

Het zal een beetje behelpen zijn op het kleinere tv-scherm, maar net als in de bioscoop zal ook daar deze film van wonderkind en überperfectionist Wes Anderson (Moonrise Kingdom, Isle of Dogs) niet minder dan een feest zijn. Want beter is het uitbundig vormgegeven verhaal over de belevenissen van de conciërge (Ralph Fiennes) van het Oost-Europese hotel uit de titel niet te omschrijven.

Het fictieve land waarin The Grand Budapest Hotel zich afspeelt, is vernoemd naar het Poolse wodkamerk Zubrówka.

Anderson, die behalve Fiennes ook nog (onder anderen) Adrien Brody, Willem Dafoe, Bill Murray, Jeff Goldblum, Tilda Swinton en Léa Seydoux inschakelde, liet zich inspireren door de Oostenrijkse schrijver Stefan Zweig (1881-1942): de plot grijpt losjes terug op Zweigs boeken Ungeduld des Herzens (1939) en het postuum uitgebrachte Rausch der Verwandlung, terwijl maar liefst drie personages min of meer op Zweig zelf gebaseerd zijn: de door Tom Wilkinson gespeelde schrijver, diens jongere versie (Jude Law) en Fiennes’ hotelconciërge. Maar bovenal is de film het resultaat van Andersons eigen waaiende geest en zijn tot in de allerkleinste details nagestreefde verlangen naar volmaaktheid.

Sliding Doors (Peter Howitt, 1998)

BBC 1, 00.35-02.15 uur

De Londense pr-dame Helen (Gwyneth Paltrow) wordt op een dag ontslagen en ziet onderweg naar huis net wel, of net niet de metro voor haar neus wegrijden. Daarna worden twee verhaallijnen parallel getoond. In de ene is ze veel eerder thuis dan in de andere en betrapt ze haar man met een andere vrouw. Aan de kijker om gedurende het verloop van de film te mijmeren over de rol van toeval en noodlot.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden