RubriekTelevisie- en filmtips

De Volkskrant film en tv-tips voor vrijdag 29 juni

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit moet u vandaag zien.

Berend Jan Bockting
Ellar Coltrane en Ethan Hawke in Boyhood. Beeld
Ellar Coltrane en Ethan Hawke in Boyhood.Beeld

Boyhood (Richard Linklater, 2014)

NPO 3, 22.10-00.50 uur.

Hoe verfilm je de jeugd van een gewone jongen zó dat je daadwerkelijk het babyvet op zijn wangen ziet plaatsmaken voor de baard in zijn keel? Neem de film gedurende een periode van twaalf jaar tijd op. Met dat plan begon regisseur Richard Linklater in 2002 aan Boyhood. Hoofdrolspeler en debutant Ellar Coltrane was 6, net als zijn personage, de gevoelige Mason, toen hij zijn eerste scènes in Boyhood speelde. Hij was 18 toen de opnamen ­werden afgerond. En natuurlijk waren ook de andere acteurs, onder wie ­Patricia Arquette en Ethan Hawke als Masons gescheiden ouders en ­Linklaters dochter Lorelei als Masons zus, toen twaalf jaar ouder.

Het klinkt als een extreem ambitieus, riskant project. Wat als Coltrane voortijdig was afgehaakt? Maar Linklater, beroemd vanwege zijn bijna ­twintig jaar omspannende trilogie Before Sunrise, Before Sunset en Before ­Midnight, maakte er een meesterwerk van. Van logistieke complicaties is niets te ­merken; in stijl en regie blijft de film toonvast. En dat 166 fascinerende ­minuten lang.

Linklater baseerde het script grotendeels op ervaringen van de ­acteurs zelf. Geen wonder dat ze zó goed in hun rollen zitten dat je amper merkt dat er alweer een jaar voorbij is. Dat ­Boyhood het grote arthousezomersucces van 2014 werd, en door Volkskrant-lezers werd uitgeroepen tot film van het jaar, is niet aleen te danken aan het concept. Het eigenlijke wonder van Boyhood is dat het zo’n meeslepende, hartelijke film is, die ­betovert met alles wat verandert én met dat wat in een mensenleven ­hetzelfde blijft.

Full Metal Jacket (Stanley Kubrick, 1987)

SBS 9, 20.30-22.50 uur.

Meer nog dan een Vietnamfilm is Full Metal Jacket, waarvoor regisseur Kubrick Vietnam liet verrijzen op een verlaten industrieterrein ten oosten van Londen, een film over wat oorlog met mensen doet. In het eerste deel worden verse rekruten door de legendarische drill instructor Hartman (briljante vertolking van de afgelopen april overleden R. Lee Ermey) gereduceerd tot machines die gedachtenloos doen wat ze wordt opgedragen. In het tweede deel laat Kubrick de essentie van oorlog zien: in een verwoeste omgeving waarin niets meer te winnen valt, jagen mensen elkaar op tot hun zinloze dood erop volgt. De afzonderlijke, vaak lange scènes ijzingwekkend perfect: in ­cameravoering (als Hartman zijn jongens inspecteert en toespreekt), in acteren (Vincent D’Onofrio die als Private Pyle transformeert van sul tot monster), in belichting (het kunstlicht dat de Engelse velden in Vietnam verandert) en de montage (de gezichten van stervende soldaten).

The Big Lebowski (Joel en Ethan Coen, 1998)

Canvas, 21.25-23.20 uur.

Om iets te begrijpen van de cultstatus die The Big Lebowski verwierf, is het aan te raden de documentaire The Achievers: The Story of the Lebowski Fans te zien. Ook een kijkje op lebowskifest.com, de site gelieerd aan het jaarlijkse Lebowski Festival, leert veel over de verzameling prettig gestoorde mafketels die deze film met zeldzaam hoge herkijkwaarde adoreren (dit jaar is er een speciale editie om het 20-jarig bestaan van de film te vieren). Je kunt lachen om die uit de hand gelopen liefde, maar de aantrekkingskracht van The Big Lebowski is groot. Zonder een vastomlijnd script creëerden de broers Coen een universum dat aan elkaar hangt van droogkomische toevalligheden, met als bindende factor enkele tot in de puntjes uitgewerkte hoofdpersonages.

Wereldse Hotels

NPO 1, 19.00 UUR

Een kijkje achter de schermen in het Brando Resort op het eiland Tetiaroa in Frans-Polynesië. Beroemdheden en rijkelui vieren er hun vakantie, omringd door koraal en exotische dieren, voor bijna 9.000 euro per nacht.

Hier zijn de Van Rossems!

NPO 2, 19.15 UUR

Vincent, Sis en Maarten van Rossem wandelen door Eindhoven, langs het Van Abbemuseum en het herontwikkelde Strijp-S. Op dit voormalige bedrijventerrein van Philips barst het nu van de winkeltjes en restaurants.

Stacey Dooley onderzoekt

CANVAS, 20.30 UUR

BBC-journalist Stacey Dooley doet in Rusland verslag van de ‘oorlog tegen vrouwen’. Ze ontmoet daders en slachtoffers van huiselijk geweld en spreekt met feministen die hun stem laten horen.

Mont Ventoux: Kampf ums Bergtrikot

ARTE, 21.45 UUR

Een virtuele wielerrace naar de top van de Mont Ventoux tussen Eddy Merckx, Jean-François Bernard, Richard Virenque, Marco Pantani en Juan Manuel Gárate. Wie was, op basis van cijfers en archiefbeelden, de beste?

Angelo en de bommen

NPO 2, 22.45 UUR

Korte documentaire over Angelo Cremone, die ontdekt dat er in een fabriek bij hem om de hoek bommen worden gemaakt. Angelo's dorpje in Sardinië leeft van de bommen en hij vraagt zich af of dat wel nodig is.

De vloer op

NPO 2, 23.05 UUR

Improvisatietoneel met onder anderen Yannick van de Velde, Saskia Temmink, Peter Blok en Anna Raadsveld. Die laatste twee spelen een scène waarin een docent spijt heeft van zijn relatie met een oud-studente.

Iedere dag een kijktip én het recept van de dag ontvangen via Whatsapp? Meld je dan aan voor de dagelijkse Gids, dat is heel gemakkelijk.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden