Film- en tv-tipsVrijdag 28 februari

De Volkskrant film- en tv-tips voor vrijdag 28 februari

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van vrijdag.

Jorrit van Broekhoven en Kevin Toma
Lotte Verbeek en Stephen Rea in Nothing Personal. Beeld
Lotte Verbeek en Stephen Rea in Nothing Personal.

Flikken Maastricht

NPO 1, 20.35 uur

De rechercheurs van Flikken Maastricht staan vanavond voor een raadselachtige zaak, als een curator vermoord wordt aangetroffen in zijn eigen museum. De verdenking gaat aan snel in de richting van een kunstenaar, die is gezien tijdens een verhitte discussie met de curator. Of heeft de moord te maken met de dochter van het slachtoffer, die erg ziek was en nu dankzij de levensverzekering van haar vader een operatie in Amerika kan ondergaan? Het wordt nog ingewikkelder als er een duur museumstuk wordt gestolen.

Hell or High Water

Canvas, 21.10 uur

(Misdaad, David Mackenzie, 2016) Geslaagde poging de ziel van het moderne Texas te vatten. Over tradities en zelfbeschikking gaat dit verhaal van twee bankovervallers met een moraal, die geld willen terugroven bij het bankfiliaal dat na enkele schimmige constructies beslag dreigt te leggen op hun familieranch. Over de angst om Amerikaanse waarden te verliezen gaat het ook. Ook de terzijdes mogen er zijn, zoals de hoofdschuddende stamgasten in een dorpsrestaurant die bankovervallers niet meer beschouwen als iets van deze tijd. Hoofdrollen voor onder meer Chris Pine, Ben Foster en Jeff Bridges.

Jeff Bridges in Hell or High Water. Beeld AP
Jeff Bridges in Hell or High Water.Beeld AP

Erica op reis

NPO 1, 21.30 uur

Peru is de eerste bestemming van Erica Terpstra in het nieuwe seizoen van Erica op reis. In het Zuid-Amerikaanse land verdiept ze zich in de lokale rituelen en cultuur. In het Andesgebergte maakt ze kennis met de bevolking en gaat ze op zoek naar de resten die hun voorouders, de Inca’s, hebben achtergelaten. Hoog in de bergen woont Terpstra een sjamanistisch ritueel bij, en daarna is het tijd om in de trein te springen voor een reis naar Machu Picchu. Deze Incastad werd diep in de Andes gebouwd en verborgen gehouden voor de Spaanse veroveraars.

Debbie Harry - Atomic Blonde

Arte, 21.45 uur

Franse documentaire uit 2017 van Pascal Forneri, over Debbie Harry, de frontvrouw van punkband Blondie, die tot de dag van vandaag een stijlicoon is gebleven. De film beschrijft met heerlijk veel archiefmateriaal het leven van de in 1945 als Angela Tremble in Miami geboren zangeres. Ze heeft haar biologische ouders nooit gekend en groeide op in een pleeggezin in New Jersey. Daar kreeg ze de naam Deborah. Met haar vriend Chris Stein richtte ze vanuit de undergroundscene in New York Blondie op, de punkrock- en discoband die zich in de jaren zeventig en tachtig een hitfabriekje toonde.

Nu te zien

NPO 2, 22.10 uur

Twee giganten van de moderne kunst zijn te zien in een dubbeltentoonstelling in Rijksmuseum Twenthe. De expositie Beauty Is a Line toont tot en met 24 mei werken van Pablo Picasso en Henri Matisse, en zoomt in op de lijn als het fundament van de moderne kunst. Geholpen door de verbeelding blijkt de zeggingskracht van een lijn haast eindeloos. In Nu te zien neemt museumdirecteur Bart Rutten een kijkje in Enschede. Naast Picasso en Matisse is er ook werk te bewonderen van onder meer Jan en Charley Toorop, Ernst Ludwig Kirchner en Jacoba van Heemskerck.

Nothing Personal

NPO 3, 23.30 uur

(Drama, Urszula Antoniak, 2009) Trefzeker geregisseerd, intiem drama. Een jonge vrouw (Lotte Verbeek) verruilt haar bestaan in de grote stad voor een landelijke omgeving, om bij te komen van het leed dat haar heeft getroffen. In Ierland ontmoet het meisje een oudere man (Stephen Rea), die haar werk aanbiedt in ruil voor onderdak en eten. Ze gaat akkoord op één voorwaarde: geen persoonlijke vragen. De Pools-Nederlandse regisseur Urszula Antoniak triomfeerde met haar Engels gesproken Nederlands-Ierse speelfilmdebuut eerst op het filmfestival van Locarno, en kreeg vervolgens de voornaamste Gouden Kalveren toegekend op het Nederlands Film Festival (o.a. beste regie en beste film).

The Big Sick

BBC 2, 00.05 uur

(Komedie, Michael Showalter, 2017) Als een scenarist de plot had verzonnen, was het niet geloofwaardig geweest. Stand-upcomedian Kumail Nanjiani en zijn echtgenote, scriptschrijver Emily V. Gordon, baseerden de romantische komedie The Big Sick op het ontstaan van hun eigen relatie. Inclusief gedoe over hun verschil in afkomst en een coma dat alle voor de hand liggende liefdesverwikkelingen piepend en krakend tot stilstand brengt. Je kunt haast niet anders dan zelf een beetje verliefd worden op Kumail, gespeeld door Nanjiani zelf, en vooral op Emily, een fantastische Zoe Kazan.

Zoe Kazan en Kumail Nanjiani in The Big Sick. Beeld AP
Zoe Kazan en Kumail Nanjiani in The Big Sick.Beeld AP

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden