Film- en tv-tipsVrijdag 28 december

De Volkskrant film- en tv-tips voor vrijdag 28 december

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van vrijdag 28 december.

Kevin Toma

Tinker Tailor Soldier Spy: Een lust voor het oog

Gary Oldman in Tinker Tailor Soldier Spy (AP Photo/Focus Features, Jack English) Beeld AP
Gary Oldman in Tinker Tailor Soldier Spy (AP Photo/Focus Features, Jack English)Beeld AP

Een grijze muis is hij, met zijn keurige pak en saai brilmontuur. Zo zwijgzaam en zo weinig aanwezig, dat hij volledig lijkt op te gaan in zijn omgeving. Niemand hoeft aandacht te besteden aan George Smiley (Gary Oldman), topspion bij de Britse inlichtingendienst, de MI6. Smiley, held uit een aantal spionagethrillers van de Britse auteur John le Carré, is de anti-James Bond: geen vlotte versierder, maar een stille observator. In Tinker Tailor Soldier Spy – naar het boek uit 1974, eerder verfilmd als televisieserie met Alec Guinness – krijgt hij opdracht uit te zoeken wie de verrader is in het hoogste kader van de inlichtingendienst. Dankzij de zorgvuldige aankleding en Hoyte van Hoytema’s fraaie camerawerk is de film een lust voor het oog. De Zweedse regisseur Tomas Alfredson weet de beklemmende jarenzeventigsfeer fantastisch te vangen. Er zijn achtervolgingen en schietpartijen, maar de meeste indruk maken de scènes waarin weinig tot niets lijkt te gebeuren.

Tinker Tailor Soldier Spy (Tomas Alfredson, 2011) NPO 2, 23.45-01.44 uur

Indiana Jones and the Last Crusade (Steven Spielberg, 1989)

BBC 1, 14.15-16.15 uur

Sean Connery en Harrison Ford vormen een komisch kibbelend duo in deze derde, fijne Indiana Jones-film. Als vader en zoon Jones, beiden archeoloog en ontdekkingsreiziger, proberen ze zich al ruziënd een stel nazi’s van het lijf te houden tijdens een zoektocht naar de bron van de onsterfelijkheid, de Heilige Graal. Leuke rol ook voor River Phoenix, in scènes uit Indy’s jonge jaren die ons leren hoe de held aan zijn hoed, zijn zweep, zijn naam én zijn 1985angst voor slangen kwam.

Mies Bouwman interviewt Johan Cruijff

NPO 1, 17.05 uur

In 1975 interviewde Mies Bouwman, die begin dit jaar overleed, Johan Cruijff in zijn huis in Barcelona. In een huiselijk decor, met zijn vrouw Danny op de bank en een sigaretje erbij vertelt de nummer 9 over zijn leven in Barca.

NOS Sport: NK Afstanden

NPO 1, 18.15 uur

De Nederlandse topschaatsers moeten aan de bak in Heerenveen. Het driedaagse toernooi is volledig te zien bij de NOS. Op de openingsdag beginnen de mannen met de 500 meter. De vrouwen rijden de 1.500 meter, de favoriete afstand van Ireen Wüst.

Top 2000 à gogo

NPO 3, 19.25 uur

In deze aflevering onder meer een reportage over Maaike Oubouters Dat ik je mis, dat ze min of meer per ongeluk schreef. Judoka Dennis van der Geest neemt het in de quiz op tegen sprinter Churandy Martina. Schrijver Murat Isik vindt Billy Jean het beste nummer ooit.

Mad Max / Mad Max Beyond Thunderdome (George Miller, 1979 / George Miller, George Ogilvie, 1985)

SBS 9, 20.30-22.20 uur / 22.20-0.25 uur

Mel Gibson begon zijn acteerloopbaan als verbitterde actieheld in de Australische cultklassieker Mad Max. Politieagent Max Rockatansky (Gibson) neemt wraak op de moordenaars van zijn vrouw en kind. Weinig films die met schroot, stoffige zandlandschappen, ronkende motoren en knerpend leer zo’n apocalyptische sfeer weten te creëren als het broeierige Mad Max. De film, die in zes weken werd opgenomen in en rond Melbourne, bleek een kassucces dat wereldwijd werd geïmiteerd maar nooit geëvenaard hoogstens door regisseur George Miller zelf. Die draaide drie vervolgen, waaronder Mad Max Beyond Thunderdome , dat eveneens vanavond te zien is. De samenleving waarin onze held (voor de derde en laatste keer Mel Gibson) verzeild raakt, is er ook dit keer een geregeerd door slechteriken, met aan het hoofd de in fraaie haute-couturemaliënkolder gehulde Tina Turner.

How to be Gay

NPO 2, 21.15 uur

Margriet van der Linden onderzoekt in zes afleveringen hoe het is om op verschillende plekken in de wereld gay te zijn. Vandaag onderzoekt ze tijdens het World Economic Forum in het Zwiterse Davos de positie van homo’s binnen grote bedrijven.

Queen: Rock the World

NPO 3, 22.10 uur

Queens News of the World, een album vol stadionrock, viel in 1977 slecht bij critici, maar de fans kon dat niets schelen. De tour en het album werden een groot succes. BBC-verslaggever Bob Harris mocht van de band overal bij zijn. Het leverde een fraaie documentaire op.

The Best of The Voice Worldwide

RTL 4, 22.30 uur

De mooiste, grappigste en beste The Voice-momenten van over de wereld passeren de revue. Vandaag is te zien hoe Will I Am razendsnel een compleet nieuw nummer produceert. De talentvolle 14-jarige Brynn Cartelli strijdt tegen Dylan Hartigan.

The Blues Brothers (John Landis, 1980)

Veronica, 20.30-23.20 uur

Heerlijk filmfeestje. Vanaf de allereerste scène, waarin de ene Blues Brother (Dan Aykroyd) de andere (John Belushi) uit de gevangenis haalt en er direct gezeik ontstaat over de kwaliteit van de gestolen politieauto waarin ze rijden, dendert The Blues Brothers ruim twee uur voort met absurde scènes waarin de broers hun band bij elkaar proberen te krijgen voor een benefietconcert voor het weeshuis in Chicago waarin ze zijn opgegroeid. Met onzinnige achtervolgingen die alleen lijken te zijn gemaakt omdat het zo ontzettend leuk is om een goede achtervolging in elkaar te draaien. En vooral met aanstekelijk swingende muzikale intermezzi, door grootheden als James Brown, Aretha Franklin en Ray Charles.

Le fabuleux destin d’Amélie Poulain (Jean-Pierre Jeunet, 2001)

Canvas, 22.40-00.35 uur

De acteurs Audrey Tautou en Mathieu Kassovitz schreven geschiedenis in dit uitzinnig vormgegeven grotestadssprookje waarin de verlegen Amélie besluit de bewoners van Parijs vrolijker te maken. Onderwijl achtervolgt ze een jongen die verloren pasfoto’s verzamelt. Hypergestileerd, suikerzoet en onsubtiel, en toch immens charmant.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden