TipsFilm en televisie

De Volkskrant film- en tv-tips voor vrijdag 27 december

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van vrijdag.

Berend Jan Bockting en Jorrit van Broekhoven
Ralph Fiennes in The Grand Budapest Hotel. Beeld
Ralph Fiennes in The Grand Budapest Hotel.

Dikkertje Dap (Barbara Bredero, 2017)

NPO 3, 11.00 uur

De knappe verfilming van het gedicht van Annie M.G. Schmidt begint met een handvol verwijzingen naar het bronmateriaal. Er is een giraf en een jongetje dat van zijn nek afglijdt; er zijn klontjes en nieuwe rode laarsjes. Vervolgens schakelt Dikkertje Dap over naar een op zichzelf staand verhaaltje: een jongetje dacht altijd dat de giraf met hem mee zou gaan naar de kleuterschool. Regisseur Barbara Bredero filmt de jonge Liam de Vries op ooghoogte, waardoor ook de grote mensen weer voelen hoe overdonderend die eerste schooldag was.

Liam de Vries en de giraf in Dikkertje Dap. Beeld
Liam de Vries en de giraf in Dikkertje Dap.

Zootropolis (Byron Howard, Rich Moore en Jared Bush, 2016)

BBC 1, 16.15 uur

Anders dan haar 275 broertjes en zusjes wil het doortastende konijn Judy geen wortelteler worden, maar politieagent. Ze krijgt de kans zich te bewijzen in deze sterke, geëngageerde Disney-animatiefilm. Zootropolis combineert een spannend detectiveverhaal met een slim en actueel betoog over vooroordelen. Zowel de verleiding als het gevaar daarvan wordt zo glashelder geïllustreerd dat de film zou kunnen dienen als lesmateriaal - en dat zonder ook maar een moment belerend te worden. Luchtig en met veel humor laat de film zien dat niemand vrij is van vooringenomenheid.

null Beeld

Professors op pad

NPO 2, 19.40 uur

In Nationaal Park De Hoge Veluwe staat Joop Schaminée en Pieter van Vollenhoven een ware safari te wachten. In Professors op pad gaan de presentatoren samen met de boswachter op zoek naar moeflons, een wilde schapensoort die al meer dan honderd jaar in het natuurgebied leeft. De dieren zijn klein van formaat, maar door hun gekrulde hoorns doen ze het goed op de foto. Groter en indrukwekkender zijn de edelherten, die in de bronsttijd van zich laten horen. Door luidkeels te burlen laten de mannetjes hun concurrentie weten dat ze er zijn.

Blue Planet Revisited

Canvas, 20.10 uur

De natuurserie The Blue Planet van de BBC toonde de onderwaterwereld als nooit tevoren. Enkele locaties uit de serie worden opnieuw bezocht in de tweedelige documentaire Blue Planet Revisited. Steve Backshall reisde af naar de Bahama’s, een eilandengroep die de leefomgeving vormt voor de meest diverse haaienpopulatie ter wereld. Wat maakt deze plek zo aantrekkelijk voor deze vissen en wat kan de mens doen om dat zo te houden? Ook bij Baja in Mexico en het Groot Barrièrerif bij Australië werd opnieuw gedoken en gefilmd.

The Grand Budapest Hotel (Wes Anderson, 2014)

Canvas, 21.00 uur

Feestelijke film van überperfectionist Wes Anderson, dit uitbundig vormgegeven verhaal over de belevenissen van de conciërge (Ralph Fiennes) van het Oost-Europese hotel uit de titel. Anderson liet zich inspireren door de Oostenrijkse schrijver Stefan Zweig (1881-1942): de plot grijpt losjes terug op Zweigs boeken Ungeduld des Herzens (1939) en het postuum uitgebrachte Rausch der Verwandlung, terwijl maar liefst drie personages min of meer op Zweig zelf gebaseerd zijn: de door Tom Wilkinson gespeelde schrijver, diens jongere versie (Jude Law) en Fiennes’ hotelconciërge. Maar bovenal is de film het resultaat van Andersons tot in de allerkleinste details nagestreefde verlangen naar volmaaktheid.

Abba Forever

NPO 3, 22.00 uur

Een halve eeuw nadat de leden van Abba elkaar hebben leren kennen is de Zweedse band nog steeds mateloos populair. In de documentaire Abba Forever gunt regisseur Chris Hunt de fans een blik achter de schermen van de hitfabriek, compleet met nieuwe interviews en alle oude favorieten. Momenteel werkt de band aan een bijzondere comeback met nieuwe liedjes en optredens, waarbij de bandleden worden vervangen door holografische versies van zichzelf, zogeheten abbatars, gemodelleerd naar Agnetha, Björn, Benny en Anni-Frid uit de jaren zeventig.

Oude liefde (Nicole van Kilsdonk, 2017)

NPO 2, 22.45 uur

De gescheiden zestigers Fer en Fransje zien elkaar voor het eerst sinds jaren terug wanneer hun volwassen zoon overlijdt. Beiden zijn inmiddels hertrouwd, maar de gedeelde rouw zorgt voor een nieuwe band die overgaat in een geheime affaire. Dit mooie drama drijft op de sterke hoofdrollen van Gene Bervoets en Beppie Melissen en de goed geschreven dialogen in het scenario. Bekendere gezichten (Halina Reijn, Hadewych Minis) spelen de kinderen van Fer en Fransje in deze film, maar helaas worden deze personages nauwelijks uitgewerkt en leiden hun subplots alleen maar af van de essentie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden