FILM- EN TV-TIPSvrijdag 26 april

De Volkskrant film- en tv-tips voor vrijdag 26 april 2019

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit moet u vrijdag zien.

Al Pacino in Carlito's Way. Beeld
Al Pacino in Carlito's Way.Beeld

Hij neemt het zich nog zó voor: op het rechte pad blijven nadat hij uit de gevangenis is vrijgelaten. Maar binnen de kortste keren wordt de Puerto Ricaanse beroepscrimineel Carlito Brigante (Al Pacino) door advocaat Kleinfeld (Sean Penn) weer richting de onderwereld geduwd. Carlito’s Way geldt als soort vervolg op Scarface (1983), eveneens van regisseur Brian De Palma en eveneens met Pacino. De gangster die hij hier speelt is kalmer, wijzer, melancholieker en daardoor simpelweg aardiger dan die uit Scarface. De kracht van de film zit ook in Pacino’s samenspel met Penn, al kunnen zij de zwakheden in het scenario niet helemaal wegpoetsen.

Al Pacino wilde oorspronkelijk een paardestaart laten groeien voor zijn rol in Carlito’s Way, maar zag af van dat plan toen hij merkte dat dit bepaald niet modieus was onder de mannen in East Harlem.

Daar staat een aantrekkelijke, virtuoze regie tegenover. Een van de hoogtepunten is de scène waarin Carlito in het New Yorkse Grand Central Station door een stel boeven wordt achtervolgd. Wat een opwindend fragment, eerst zwierend door de gangen van het station; daarna, zodra we de roltrap hebben genomen (en Carlito ook voor ons even spoorloos is), raakt de scène steeds meer tussen verschillende blikken versnipperd, zodat we de roltrappen ook af en toe vanuit vogelperspectief zien – als bijna abstracte, in tegengestelde richtingen bewegende stroken. Een gave introductie op de alsmaar uitgestelde, heerlijk bloederige slotconfrontatie tussen Carlito en zijn belagers. Vintage De Palma, zo’n scène, ofschoon de film niet aan zijn beste werk kan tippen. Voor wie méér wil: Fox vertoont vannacht om 02:00 uur Passion (2012), De Palma’s verguisde remake van de Franse thriller Crime d’amour (2010).

Carlito’s Way (Brian De Palma, 1993)

Canvas, 21.20-23.40 uur

The Shawshank Redemption (Frank Darabont, 1994)

Een opvallend conventionele gevangenisfilm, eigenlijk, maar het eraan ten grondslag liggende verhaal van Stephen King is zo sterk dat je wel móét smelten. Tim Robbins speelt de voor moord veroordeelde gevangene die in de jaren veertig Shawshank wordt binnengeleid. Verteller Ellis Boyd ‘Red’ Redding (Morgan Freeman), oudgediende in het complex, ziet hoe snel de outsider zich aanpast, omhoog werkt en de tirannieke leiding inpalmt. Het gegeven leent zich bij uitstek voor existentiële vragen en thema’s als kameraadschap en verraad, met een geniale ontknoping als bonus.

RTL 7, 20.30-23.30 uur

Closer (Mike Nichols, 2004)

Volop tijdsprongen in Closer, geschreven door de Engelsman Patrick Marber, die de film baseerde op zijn eigen toneelstuk uit 1997. Hierdoor krijgen we van de relaties tussen de vier hoofdpersonages alleen het begin en het eind te zien; de passie en genegenheid daartussen wordt weggelaten. Onvermijdelijk ontstaat zo het beeld van een akelig kil fin de siècle, waarin mensen de communicatieve vaardigheden missen om fatsoenlijk met hun relationele problemen om te gaan. Nichols (Who’s Afraid of Virginia Woolf, The Graduate) laat zijn acteurs telkens de juiste toon treffen. Zo is ieder van de personages voldoende fascinerend om de liefdesverwikkelingen geloofwaardig te houden en zelfzuchtig en irritant genoeg om te kunnen begrijpen dat ze elkaar blijven ontvluchten. Clive Owen als narcistische dermatoloog spant daarin de kroon, maar Natalie Portman (stripper), Jude Law (journalist) en Julia Roberts (fotograaf) doen nauwelijks voor hem onder. Mooie, bittere film.

Eén, 23.40-01.20 uur

The Reader (Stephen Daldry, 2008)

Vernuftige verfilming van Bernhard Schlinks bestseller Der Vorleser (1995). Kate Winslet speelt Hanna Schmitz, een voormalige SS-kampbewaker die in de jaren vijftig een korte, heftige verhouding krijgt met de 15-jarige Michael (David Kross, en als volwassene gespeeld door Ralph Fiennes).

RTL 8, 00.25-02.40 uur

David Attenborough’s Natural Curiosities

BBC 2, 20.00 uur

Natuurliefhebber Sir David Attenborough behandelt elke aflevering dieren met een bijzondere eigenschap. Vandaag de Siamese kempvis, wiens agressie ongekend is. Ook kangoeroes kunnen er wat van. Een trap van dit beest kan al iemands leven kosten.

The Voice Kids

RTL 4, 20.30 uur

De finalisten nemen het tegen elkaar op en maken kans op een studiebeurs van 25 duizend euro. Wordt het Sezina, Ralph, Robin of Silver? De Amerikaanse zangeres Bebe Rexha zingt ook een nummer met de talenten.

In de voetsporen van D-day

NPO 2, 21.10 uur

Philip Freriks reconstrueert D-Day, de dag die onze geschiedenis heeft veranderd, aan de hand van archiefmateriaal, dagboekfragmenten en persoonlijke verhalen. Hij spreekt onder anderen historicus Antony Beevor en Engelandvaarder Rudi Hemmes.

Ik durf het bijna niet te vragen

NPO 3, 21.20 uur

‘Onbegrepen Nederlanders’ geven antwoord op brutale en soms choquerende vragen die ze vaak gesteld krijgen en hopen zo af te rekenen met een bepaald stigma. Vandaag zijn het de sekswerkers die zich openstellen.

Het eeuwige leven van Jan Mulder

NPO 1, 22.30 uur

Jan Mulder gaat op zoek naar het recept om eeuwig te leven. Hij voert confronterende gesprekken met goede vrienden als Wim T. Schippers en Kees van Kooten en zoekt antwoorden in de kunst en wetenschap.

Cold Feet

NPO 3, 22.55 uur

Jenny heeft Pete nog niets verteld over haar diagnose en is van plan te gaan feesten op een festival. Pete denkt dat zijn vrouw verliefd is op een andere man. David is weg bij Nikki en heeft nauwelijks geld om rond te komen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden