tipsfilm en televisie

De Volkskrant film- en tv-tips voor vrijdag 25 oktober

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van vrijdag.

Berend Jan Bockting en Joris Henquet
JCVD (2008). Beeld
JCVD (2008).

Vroege vogels

NPO 2, 19.35 uur

Door de Noordwest-Veluwe stroomt een lange beek die regelmatig overstroomt. Hier leven zwijnen en tegenwoordig ook een wolvenpaar met jongen. Menno Bentveld slaapt in een tent in de bossen en hoort een concert van nachtzwaluwen.

Verborgen verleden van Nederland

NPO 2, 21.05 uur

Waldemar Torenstra onderzoekt de geschiedenis van de Portugese Synagoge, die al sinds 1675 midden in het Amsterdamse leven staat. Hier vonden de Portugese joden die ooit werden verdreven uit Spanje en Portugal een nieuw thuis.

Die Geschichte der Fantasy

Arte, 22.00 uur

Tweedelige documentaire over het florerende genre van de fantasy. Hoe valt de immense populariteit van Lord of the Rings, Harry Potter et cetera te verklaren? O.a. Game of Thrones-bedenker George R.R. Martin spreekt zich uit.

JCVD

(Mabrouk El Mechri, 2008)

RTL 7, 23.00 uur

In deze heerlijke comebackfilm speelt Jean-Claude Van Damme zichzelf: een uitgerangeerde filmster, hengelend naar derderangsfilmscenario’s, in de rechtszaal strijdend om de voogdij van zijn kind. De advocaat van zijn ex-vrouw toont de rechter een stapel dvd’s met Van Damme als volleerd bottenbreker. Geen ouder die zijn kind dit soort films voorschotelt, sneert hij. JCVD biedt een fascinerend, geestig en origineel spel met fictie en werkelijkheid.

Chicago

(Rob Marshall, 2002)

Eén, 23.25 uur

Theatrale en amusante verfilming van Bob Fosses wereldberoemde musical uit 1975, met het beste wat Hollywood te bieden heeft. De Oscarlawine die volgde (13 nominaties en 6 verzilverde beeldjes) zei niet zo veel over de kwaliteit van het gebodene en alles over de glamourfascinatie die de film vertegenwoordigt.

You Will Meet a Tall Dark Stranger

(Woody Allen, 2010)

NPO 2, 23.30 uur

In een tot mislukken gedoemde poging zijn jeugd te hervinden, verlaat Alfie (Anthony Hopkins) na veertig jaar huwelijk zijn vrouw Helena (Gemma Jones). Een goed doortimmerd scenario houdt tot het abrupte einde de vaart erin. Pas daarna dringen ook de zwaarmoedige ondertonen door.

The Graham Norton Show

BBC 1, 23.35 uur

Acteur Jason Momoa werd bekend als superheld Aquaman en speelt nu in de nieuwe sciencefictionserie See van Apple TV. Ook te gast bij Graham Norton zijn de actrices Emilia Clarke en Regina King en komiek Ross Noble.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden