Film- en TV-tipsVrijdag 24 mei

De Volkskrant film- en tv-tips voor vrijdag 24 mei

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit moet u vrijdag zien.

Kevin Toma en Jesse Heijnis
Dave Johns in I, Daniel Blake Beeld
Dave Johns in I, Daniel Blake

Vroege vogels

NPO 2, 19.40 uur

Het gaat niet goed met de grutto en dus onderzoekt Vroege vogels in het Friese Skrok wat er allemaal beter kan. Ecoloog Theunis Piersma zou het liefst de complete landbouw op de schop nemen; boeren laten zien hoe grutto’s en koeien toch kunnen samenleven.

Polizei Potsdam

NPO 1, 20.35 uur

Start van nieuwe krimi over twee bevriende rechercheurs in Potsdam. Hun eerste zaak is een moord in een wasstraat. De eigenaar van een sportauto werd neergeschoten door de voorruit; zijn hondje op de bijrijdersstoel overleefde de aanslag.

I, Daniel Blake (Ken Loach, 2016)

Canvas, 21.30-23.05 uur

In de Gouden Palm-winnaar I, Daniel Blake wordt bijna-zestiger Daniel (Dave Johns) voldoende fit verklaard door zijn uitkeringsinstantie en verplicht tot allerlei sollicitatieactiviteiten. De van een hartaanval herstellende Blake gaat in beroep, maar loopt vast in een cynisch bureaucratisch systeem.

Na afloop van de première in Cannes kreeg I, Daniel Blake een staande ovatie van vijftien minuten.

Terwijl professioneel argwanende loketmedewerkers hem als ‘weigeraar’ categoriseren en met sancties dreigen, demonstreren regisseur Ken Loach en zijn vaste scenarist Paul Laverty de altruïstische inborst van diezelfde Daniel. Zo’n geïdealiseerd personage zou op de zenuwen kunnen werken, maar met stand-upcomedian Johns strikte de regisseur een uitstekende, nuchtere vertolker. I, Daniel Blake behandelt dezelfde thema’s als Loachs Cathy Come Home (1966), dat een debat losmaakte over de kwalijke rol van overheidsinstellingen. Veteraan Loach verpakt zijn uithaal naar de Britse overheid ditmaal nog nadrukkelijker als aanklacht. Soms heeft I, Daniel Blake meer weg van een emotioneel pamflet, maar Loach compenseert die zwakte met indrukwekkende scènes, zoals die waarin Daniel een kamer verwarmt met waxinelichtjes.

Milli Vanilli: From Fame to Shame

Arte, 21.45 uur

Nog één keer het verhaal van Milli Vanilli, de kortstondig succesvolle Duits-Franse popgroep bestaande uit zangers Fab Morvan en Rob Pilatus. Hun carrière was in één keer voorbij toen in 1990 duidelijk werd dat al hun hits waren ingezongen door derden.

De vloer op

NPO 3, 22.45 uur

Peter Blok en Stefan de Walle improviseren een scène waarin een ondernemer wordt aangesproken door de man die zijn schooltijd tot een hel heeft gemaakt. Heeft hij misschien een baan voor hem? Daarnaast zijn er scènes met Yannick van de Velde en Anniek Pheifer.

The Terminator (James Cameron, 1984)

RTL 7, 23.00-01.15 uur

De Terminator Cyberdyne Systems model 101 (Arnold Schwarzenegger) is een robot die vanuit 2029 wordt teruggestuurd in de tijd. Zijn doel in deze sciencefictionklassieker is eenvoudig: hij moet een serveerster vermoorden, omdat haar nog ongeboren zoon anders in de toekomst een verzetsleider zal worden. In de beroemdste scène bezoekt de terminator een politiebureau, waar hij door de diender achter de balie wordt afgewezen. ‘I’ll be back’, antwoordt Schwarzenegger met zijn Oostenrijkse robotaccent, om vlak daarna met een auto door de muur het kantoor in te rijden. Het zinnetje werd eindeloos geparodieerd en haalde het Guinness Book of Records als een van de meest aangehaalde filmcitaten. Het vervolg (1991), eveneens van James Cameron, gooide het nog meer op actie en special effects en overtrof het origineel qua budget en opbrengsten. De drie daaropvolgende vervolgfilms, met het eveneens vanavond te vertonen Terminator Genisys (2015) als dieptepunt, kwamen niet in de buurt van de klassiekerstatus van de eerste twee.

The Nanny Diaries (Shari Springer Berman en Robert Pulcini, 2007)

Eén, 23.15-00.55 uur

Annie (Scarlett Johansson) wil na de voltooiing van haar studie graag antropologe worden, maar strandt als veredelde kinderjuf bij een puissant rijk New Yorks gezin. Ze ontdekt en observeert het loze bestaan van de Upper East Side, waarin ‘Mr. X’ altijd werkt en ‘Mrs. X’ creatief haar qualitytime verspilt. Natuurlijk is hun kind een verwend monster en natuurlijk brengt Annie hem de zin van het leven bij. Geijkte komedie die dankzij hoofdrolspelers Johansson en Laura Linney als de moeder met gemak op de been blijft.

Informer

NPO 3, 23.20 uur

Dubbele aflevering van het eerste seizoen van deze thrillerserie waarin de Engels-Pakistaanse Raza wordt ingelijfd als informant van de Londense antiterreureenheid. Raza’s nieuwe baas is een man op het spoor die betrokken zou zijn bij een aanslag in Rotterdam.

The Graham Norton Show

BBC 1, 23.35 uur

Graham Norton ontvangt vier acteurs uit de reusachtige cast van superheldenfilm X-Men: Dark Phoenix. Te gast zijn Jessica Chastain, Michael Fassbender, James McAvoy en Sophie Turner, die afgelopen week afzwaaide als Sansa Stark in Game of Thrones.

Im Labyrinth des Schweigens (Giulio Ricciarelli, 2014)

NPO 2, 00.15-02.06 uur

Dit op feiten gebaseerde drama begint in 1958, in Frankfurt am Main, waar de jonge jurist Johann Radmann (Alexander Fehling) de aangewezen persoon lijkt om het schimmige verleden van de vele ‘foute’ Duitsers die na de oorlog ongestraft in het alledaagse opgingen, boven tafel te krijgen. Immers: ‘Je dacht toch niet dat alle nazi’s na de oorlog in lucht zijn opgegaan?’ Van de gruwelen in Auschwitz, zo toont de film, hadden slechts weinigen gehoord. Radmanns werk, dat in werkelijkheid door meerdere juristen werd uitgevoerd, was de aanzet tot het Auschwitzproces van 1963, waarin het verlamde stilzwijgen van post-nazi-Duitsland voor het eerst echt werd doorbroken. Fehling speelt Johann met overtuiging, in een film die soms wat stug aanvoelt, ouderwets tv-achtig, maar opveert wanneer het dossier van zijn vader op Johanns bord komt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden