Film- en tv-tips Vrijdag 24 augustus

De Volkskrant film- en tv-tips voor vrijdag 24 augustus

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit moet u vandaag zien.

Garance Marillier in Raw Beeld rechtenvrij

On the Waterfront 

BBC 2, 13.00-14.45 uur

(Eliza Kazan, 1954) Marlon Brando schittert als havenarbeider Terry, die bokser had kunnen worden; dat dat niet is gelukt, komt door de corrupte vakbondsleider Johnny Friendly (Lee J. Cobb), die de dienst uitmaakt in de haven. Ziedaar het sluimerende conflict,  dat aan de oppervlakte komt wanneer Edie (Eva Marie Saint) ten tonele verschijnt en Brando’s geweten bespeelt. Grote emoties, grootse film, met mooie bijrollen van onder anderen Karl Malden en Rod Steiger en effectieve muziek van de zaterdag precies honderd jaar geleden geboren meesterdirigent en componist Leonard Bernstein.

Reizen Waes

NPO 3, 20.25 UUR

Herhaling van de aflevering die Tom Waes in 2016 maakte over Sierra ­Leone. Na de ebolacrisis trekt het land alles uit de kast om weer aantrekkelijk te worden voor toeristen; Waes mag zelfs een potje squash spelen met de president.

Silent Witness

NPO 1, 20.35 UUR

Het team van Silent Witness onderzoekt de moord op een gezin, dat vredig aan het picknicken was aan de oever van een riviertje. Bij een ­rechercheur uit de buurt, die bijna met pensioen mag, gaat er een ­belletje rinkelen.

Amour 
Canvas, 21.05-23.10 uur

(Michael Haneke, 2012) Mocht u Amour om welke reden dan ook nog altijd niet gezien hebben: kijken! De bejaarde Georges (Jean-Louis Trintignant) en Anne (de vorig jaar overleden Emmanuelle Riva) genieten van hun oude dag, tot zij door twee beroertes wordt getroffen. Trintignant, die al tien jaar geen filmrol meer had gespeeld, moest drie dagen bijkomen nadat hij het script had gelezen. Aanvankelijk wilde hij niet meedoen aan een film die hij zelf niet zou kunnen aanzien. Het werd een meesterwerk over ouderdom, aftakeling en de consequenties van liefde.

Uitmarkt 2018

NPO 2, 21.10 UUR

Live verslag vanaf het Oosterdok in Amsterdam van de opening van de Uitmarkt. Van der Laan & Woe verzorgen het cabaret, balletgezelschap Introdans treedt op en er is muziek van Broederliefde, Pete Philly en Guus Meeuwis.

Extraordinary Rituals

BBC 2, 22.00 UUR

Beelden uit Siena, Italië waar de ­inwoners van de 17 stadsdistricten al sinds 1287 hun rivaliteit vieren met een tweejaarlijkse paardenrace. In Peru komen duizenden pelgrims ­samen voor het Quyllurit’i-festival, hoog in de bergen.

Stacey Dooley Investigates

RTL 5, 22.30 UUR

BBC-journalist Stacey Dooley ­onderzoekt in Kenia de gevolgen van het groeiende aantal toeristen. Terwijl in luxehotels en safariparken miljoenen dollars worden omgezet, heerst in de binnenlanden nog veel armoede.

Green Zone 

SBS 9, 23.00-01.10 uur

(Paul Greengrass, 2010) Ze kenden elkaar al goed, regisseur Paul Greengrass en hoofdrolspeler Matt Damon. Greengrass was ingehuurd om het tweede en derde deel van de Jason Bourne-trilogie te maken, waarin Matt Damon de hoofdrol speelde. Tussendoor legde hij met het huiveringwekkende United 93, over het vliegtuig dat op 11 september 2001 het Witte Huis in Washington had moeten binnenvliegen, al interesse aan de dag voor grote actuele zaken. In Green Zone komt dit allemaal samen: Damon, Greengrass’ typerende adhd-stijl en een verhaal dat de valse voorwendselen wil blootleggen waaronder president Bush Irak binnenviel. Damon is de leider van een legereenheid die in 2003 in en rond Bagdad speurt naar de massavernietigingswapens die de Amerikaanse inval in Irak zouden moeten rechtvaardigen. Maar als hij tot twee keer toe op helemaal niets stuit, ondanks nauwgezette aanwijzingen, begint hij onraad te vermoeden.

Raw

NPO 3, 23.15-00.55 uur

(Julie Ducournau, 2016) Misschien komt het door het gehaktballetje dat ze per ongeluk binnenkreeg in het wegrestaurant. Of toch door het konijnenniertje dat ze moest doorslikken tijdens een ontgroeningsritueel? Hoe dan ook: Justine, voortreffelijk vertolkt door Garance Marillier, reageert op die consumpties anders dan verwacht. De strikt vegetarische eerstejaars dierengeneeskunde ontwikkelt een onverzadigbare honger naar vlees en dat gaat van kwaad tot erger. In de vegetariër ontwaakt een kannibaal.

Debuterend regisseur Julia Ducournau, die met Raw in Cannes de Fipresci-prijs won in de Semaine de la Critique-sectie, werkt sappig toe naar Justines eerste hap mensenvlees. Interessant, hoe Justines onstuitbare kannibalisme een ziekte of verslaving lijkt en haar tegelijkertijd op een woeste, wilde manier van anderen onderscheidt. En dat net tijdens de ontgroeningsperiode, als ze door de tweedejaars (onder wie haar oudere zus Alexia) met alle feuten op één vernederende hoop wordt gegooid. Als Raw (oorspronkelijke titel: Grave) ergens over gaat, dan is het hoe dun de grens is tussen mens en beest, hoe griezelig kuddegedrag is en hoe bevrijdend rekbaar iemands identiteit. De film zelf intussen is te brutaal, vaak op het puberale af, om zich in een hokje te laten stoppen. Coming-outverhaal, body horror, gitzwarte humor, Ducournau naait het zelfverzekerd aan elkaar. De gruwel concentreert zich in een handvol bijzonder bloederige episoden. Bijzonder goor: het moment waarop Justine een eindeloos lange haarsliert uit haar mond trekt. 

Palace of Groove

Arte, 00.00 uur

Terugblik op de beste optredens uit televisiereeks Soul Train (1971-2006). Met deze keer Patti ­LaBelle, Sly & the Family Stone en meerdere nummers van James Brown, wiens muzikale ontwikkeling hier inzichtelijk wordt. 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden