Film- en tv-tipsVrijdag 24 april

De Volkskrant film- en tv-tips voor vrijdag 24 april

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van vrijdag.

Joel Edgerton en Ruth Negga in Loving. Beeld
Joel Edgerton en Ruth Negga in Loving.

Verborgen verleden

NPO 2, 20.35 uur

Vanavond is het de beurt aan Jennifer Hoffman om in Verborgen verleden in haar familiegeschiedenis te spitten. De actrice uit onder meer De luizenmoeder heeft haar opa nooit gekend en wil daarom meer weten over haar voorouders van vaders kant. Haar vaders vader was huisarts tijdens de Tweede Wereldoorlog en heeft in die periode een heldenrol gespeeld. Ook de vader van opa Hoffman blijkt een huisarts met een bijzonder verhaal te zijn geweest. De speurtocht leidt verder naar bestuurders in Brabant, autobouwers in het westen én naar het buitenland.

Loving

Canvas, 21.20 uur

(Drama, Jeff Nichols, 2017) Op 11 juli 1958, midden in de nacht, worden Richard Perry Loving (Joel Edgerton) en Mildred Jeter Loving (Ruth Negga) gearresteerd. Hun misdaad: ze zijn getrouwd. In de staat Virginia zijn gemengde huwelijken verboden. Richard is wit, Mildred heeft zwarte en indiaanse voorouders. Nichols (Take Shelter, Midnight Special) baseerde zich voor het eerst op een waargebeurd verhaal, zonder er een geromantiseerde Hollywoodversie van te maken. Loving zoekt het niet in grote gebaren, maar is een prachtig, geduldig pleidooi voor empathie, zonder dwingende leuzen. Ruth Negga werd terecht genomineerd voor een Oscar, maar ook Joel Edgerton is fenomenaal: zo gesloten als metselaar Richard kom je ze zelden tegen, en toch kijk je rechtstreeks in zijn hart.

Horizon: Hubble - The Wonders of Space Revealed

BBC 2, 22.00 uur

Het is vandaag dertig jaar geleden dat de Hubble Space Telescope werd gelanceerd. De eerste van de grote ruimtetelescopen dreigde aanvankelijk een grote teleurstelling te worden, toen er kort na ingebruikname een slijpfout in de hoofdspiegel werd ontdekt. Met een speciale missie van de Space Shuttle kon het euvel worden hersteld, en sindsdien levert de Hubble ons de indrukwekkendste en waardevolste beelden van het universum. Horizon vertelt in een speciale aflevering de opmerkelijke geschiedenis van de telescoop, die nog steeds in bedrijf is.

The Cry

NPO 2, 22.55 uur

De Britse leerkracht Joanna Lyndsay (Jenna Coleman) is verloofd met Alistair Robertson (Ewen Leslie), die in Australië een dochter heeft uit een eerdere relatie. Als Alistairs ex een voogdijprocedure begint, moet hij naar Australië om die aan te vechten. Joanna en hun pasgeboren baby Noah reizen met hem mee, maar tijdens de autorit naar Wilde Bay is Noah opeens spoorloos. Er begint een politieonderzoek en de relatie van Joanna en Alistair komt onder druk te staan. Het vierdelige thrillerdrama The Cry is gebaseerd op het boek van Helen FitzGerald.

Gorillas in the Mist

Eén, 23.40 uur

(Drama, Michael Apted, 1988) Sigourney Weaver speelt in deze klassieke biopic de primatoloog Dian Fossey, die tegen de klippen op bedreigde berggorilla’s in de jungle van Rwanda beschermt. Waargebeurd, met mooie scènes van Weaver met de apen (deels echte, deels door mensen gespeeld) in het oerwoud. Twee jaar voor haar gewelddadige dood publiceerde Fossey haar wetenschappelijke studies in boekvorm. De verfilming van Apted, de regisseur die vooral bekend is vanwege zijn documentairereeks waarin hij elke zeven jaar dezelfde groep mensen portretteert, werd voor vijf Oscars genomineerd.

Sigourney Weaver in Gorillas in the Mist. Beeld
Sigourney Weaver in Gorillas in the Mist.

The Red Turtle

NPO 2, 23.40 uur

(Michael Dudok de Wit, 2016) Het zijn de kleinste details die dit bedachtzame animatiesprookje zo mooi tot leven wekken. In een oogwenk maakt de Nederlandse animatieregisseur Michael Dudok de Wit, die de handen ineensloeg met de vermaarde Japanse animatiestudio Ghibli, zijn publiek deelgenoot van een volledig opzichzelfstaand universum. Gesproken woorden ontbreken in The Red Turtle, evenals een concreet plot. Wat begint als een realistisch opgevoerd overlevingsverhaal, transformeert tot een wonderlijke allegorie waarin de grens tussen leven en dood, mens en dier, droom en werkelijkheid steeds troebeler en onbelangrijker wordt.[

Still uit The Red Turtle. Beeld
Still uit The Red Turtle.

Alan Partridge: Alpha Papa

BBC 1, 0.45 uur

Verrassend leuke filmversie (2013, regie Declan Lowney) van de tv-serie I’m Alan Partridge, waarin Steve Coogan terugkeert als de tactloze en over het paard getilde lokale dj. Wanneer collega Pat wordt ontslagen, neemt die de radiostudio in gijzeling. Alan ruikt een kans om zijn tanende beroemdheid nieuw leven in te blazen. Coogan is weer meesterlijk in zijn rol, doet de ene na de andere stuitende uitspraak en belandt in talloze beschamende situaties. Een feest voor de fans, maar ook voor kijkers die het personage nog niet kennen is de film zeer de moeite waard.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden