TipsFilm en televisie

De Volkskrant film- en tv-tips voor vrijdag 23 augustus

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van vrijdag.

Kevin Toma
Tim Robbins in The Player. Beeld
Tim Robbins in The Player.

Kill Bill: Vol. 1

NPO 3, 20.25 uur

(Quentin Tarantino, 2003) Staalkaart van Tarantino’s passies en favoriete genres, als een eclectische dj-set voor cinefielen. De ontelbare pulpfilmverwijzingen vormen het hart van de film rond The Bride (Uma Thurman), die op wraak zint.

Marathon Man

Canvas, 21.15 uur

(John Schlesinger, 1976) Klassieke thriller waarin een geschiedenisstudent (Dustin Hoffman) betrokken raakt bij de criminele activiteiten van een voormalige nazi-beul (Laurence Olivier). Die ontvoert de student en onderwerpt hem op een tandartsstoel aan een doodeng verhoor.

Sudden Impact

Veronica, 22.00 uur

(Clint Eastwood, 1983) De enige Dirty Harry-film die Clint Eastwood heeft geregisseerd. De onorthodoxe agent Harry Callahan (Eastwood) onderzoekt moorden die lijken te zijn gepleegd door een slachtoffer van een verkrachting (Sondra Locke).

The Player

Eén, 23.35 uur

(Robert Altman, 1992) IJzersterke comebackfilm van Robert Altman, die zijn pijlen richt op Hollywood. In de openingsscène zien we een filmproducent (Tim Robbins) die belt over filmscènes die in één lange take zijn opgenomen, en ook in Altmans scène wordt niet geknipt door een editor. Sterren, schrijvers en studio’s krijgen het in The Player volop te verduren, maar Altman was populair genoeg om een sterrencast te strikken.

The life-sized city: Tokyo

Canvas, 20.20 uur

Hoe leefbaar is Tokio? De Deens-Canadese stadsontwikkelaar ­Mikael Colville-Andersen gaat op onderzoek uit. Terwijl de Japanse bevolking krimpt, groeit die van Tokio nog elke dag. Er wonen 38 miljoen mensen.

Uitmarkt 2019

NPO 2, 21.10 uur

Live verslag van de opening van de Uitmarkt op het Museumplein in Amsterdam. Met o.a. een voorproefje uit David Bowie-musical Lazarus door actrice Noortje Herlaar en een duet van Trijntje Oosterhuis en rapper Vieze Fur.

Meer dan goud

NPO 1, 21.35 uur

In de serie waarvoor oud-sporters zijn samengebracht in het kasteel Rechteren dit keer het verhaal van volleyballer Bas van de Goor (47). Hij vertelt over zijn Olympische succes en de ziekten die zijn leven hebben beïnvloed.

Manson: The lost tapes

NPO 3, 23.10 uur

Tweede deel van de documentaire over de sekteleider Charles Manson. Met niet eerder vertoond filmmateriaal wordt getracht te verklaren hoe Manson zijn volgers zover kreeg om gruwelijke moorden te plegen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden