Film- en tv-tipsVrijdag 22 mei

De Volkskrant film- en tv-tips voor vrijdag 22 mei

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van vrijdag.

Colin Farrell en Rachel Weisz in The Lobster. Beeld
Colin Farrell en Rachel Weisz in The Lobster.

Boeing Boeing

NPO 2, 14.05 uur

Op de nostalgiemiddag van NPO 2 wordt vandaag de klok teruggedraaid naar 1978. Joop van den Ende produceerde in dat jaar een televisieversie van Boeing Boeing, een Franse klucht uit 1960 die in internationale bewerkingen volle zalen trok. In deze Nederlandse versie speelt Manfred de Graaf de rol van vrijgezel Bernard, die zijn leven deelt met drie verschillende stewardessen die dankzij een zorgvuldig gepland schema nooit iets te weten komen van elkaars bestaan. Totdat onverwacht een oude bekende voor de deur staat én het vluchtschema op de schop gaat.

Bed & Breakfast

NPO 1, 20.35 uur

Er is een aanzienlijke kans dat een vakantie naar het buitenland er de komende zomer niet in zit. Het kon daarom weleens een topjaar worden voor de naar schatting vijfduizend B&B-houders in Nederland. In de laatste aflevering van Bed & Breakfast van dit seizoen gaan weer drie stellen met een B&B op bezoek in elkaars onderneming. Dit keer hebben die met elkaar gemeen dat ze alle drie beschikken over een zwembad. De B&B’s van deze week bevinden zich in het zuidwesten van het land, nabij Roosendaal, in het Zeeuwse Dreischor en bij Rotterdam.

Verborgen verleden

NPO 2, 20.40

In deze aflevering van Verborgen verleden pluist cabaretier Dolf Jansen zijn familiegeschiedenis uit. Zijn moeder is in Ierland geboren. Jansen is al jaren gek op Ierland en voelt zich verwant aan en geïnspireerd door Ierse dichters, zangers en verhalenvertellers. Nu is het aan hem om de verhalen te ontdekken en te vertellen van zijn Ierse voorouders. Dat van zijn opa bijvoorbeeld, van wie hij weet dat hij een eeuw geleden vocht tegen de Engelsen om de onafhankelijkheid van de Republiek Ierland te bewerkstelligen. Maar wat deed opa precies tijdens die vrijheidsstrijd en ten koste van wie of wat? Voordat Dolf dat in Ierland gaat uitzoeken, ontdekt hij in Nederland ook nog een voorouder die hij niet graag had willen missen, een dichtende dominee, een cabaretier avant la lettre.

Louis Theroux: African Hunting Holiday

NPO 3, 21.20 uur

Van alle merkwaardige subculturen die Louis Theroux heeft onderzocht, was die van de jagers op groot wild misschien wel het schokkendst. In Zuid-Afrika trok de programmamaker op met rijke toeristen die naar het land komen om er tegen betaling een leeuw, neushoorn of nijlpaard dood te schieten. Omdat de dieren allemaal iemands eigendom zijn en zich op privéterrein bevinden, is er geen wet die verbiedt om op ze te jagen. En omdat er voor het doden van een neushoorn wel 100.000 dollar wordt neergelegd, doen de organisatoren van deze ‘safari’s’ goede zaken.

Julieta

Canvas, 21.25 uur

(Drama, Pedro Almódovar, 2016) Blijven mensen niet altijd mysteries? Zoals het titelpersonage Julieta in de twintigste film van meestercineast Almodóvar plotsklaps haar lief verlaat zonder opgaaf van reden, zo vertrok zo’n twintig jaar eerder haar toen 18-jarige dochter Antía. Dit Hitchcockiaanse, noireske mysterie, bedaard voor Almodóvars doen, is gebaseerd op drie korte verhalen van schrijver en Nobelprijswinnaar Alice Munro. Almodóvars keuze om Julieta door twee verschillende actrices te laten spelen – Adriana Ugarte is Julieta van 25 tot 40 en Emma Suárez daarna – werkt goed.

Inma Cuesta en Adriana Ugarte in Julietta. Beeld
Inma Cuesta en Adriana Ugarte in Julietta.

The Lobster

NPO 2, 23.20 uur

(Drama, Yorgos Lanthimos, 2015) In een wereld die de onze zou kunnen zijn, worden singles opgesloten in een hotel om binnen 45 dagen een partner te vinden. Mislukt die missie, dan wacht transformatie tot een dier naar keuze. Het krankzinnige uitgangspunt van The Lobster wordt in dit Engelstalige debuut van de Griekse absurdist Yorgos Lanthimos (The Favourite) met onweerstaanbare vanzelfsprekendheid gepresenteerd. De uitgebluste, gescheiden David (Colin Farrell) schikt zich in eerste instantie gelaten in de gang van zaken. Hier, tijdens het eerste uur van de film, is ook Lanthimos op zijn best. In de gelatenheid van zijn personages vindt hij een mooie, droevige, menselijke ondertoon die de consequent doorgevoerde bevreemding geregeld overstijgt.

Spotlight

BBC 2, 00.20 uur

(Drama, Tom McCarthy, 2015) Voortreffelijk, met sterke acteurs gevuld samenzwerings-/krantendrama. Spotlight, de film over de onderzoeksjournalisten van het dagblad The Boston Globe die in 2003 de Pulitzerprijs wonnen, kan niet leunen op de verrassing. Iedereen weet tegenwoordig dat veel priesters zich structureel schuldig maakten aan seksueel misbruik en dat dit zorgvuldig werd verdoezeld door de katholieke kerk. Regisseur McCarthy baseert Spotlight (twee Oscars) op de vraag hoe dat kon gebeuren in een hechte gemeenschap als die van Boston. Tegelijkertijd is Spotlight een monument voor de goed uitgeruste onderzoeksjournalist.

Van links naar rechts: Rachel McAdams, Mark Ruffalo,  Brian d’Arcy James, Michael Keaton en John Slattery in Spotlight. Beeld
Van links naar rechts: Rachel McAdams, Mark Ruffalo, Brian d’Arcy James, Michael Keaton en John Slattery in Spotlight.
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden