Film- en tv-tipsVrijdag 19 april

De Volkskrant film- en tv-tips voor vrijdag 19 april

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit moet u vrijdag zien.

Beeld uit Our Little Sister van Hirokazu Kore-eda. Beeld
Beeld uit Our Little Sister van Hirokazu Kore-eda.

Vroege vogels

NPO 2, 19.35 uur

Een bezoek aan de Nieuwkoopse Plassen, een veengebied in het Groene Hart van de Randstad. Hier stuiten Menno Bentveld en Milouska Meulens op smienten, een zwarte ibis, otters, woelmuizen, trilveen en het zeldzame schorpioenmosje.

De wilde ruimte

NPO 2, 21.05 uur

In het slot van de reeks onderzoekt Anna Gimbrère of de ruimte in de toekomst een militair slagveld wordt. Sommige landen ontwerpen al ruimtekolonies, maar kun je daar zomaar bouwen? Gimbrère spreekt ruimtejurist Frans von der Dunk.

Our Little Sister

Canvas, 21.10-23.15 uur.

Aardig, maar waardeloos. Zo omschrijven de zussen uit het fraaie Japanse drama My Little Sister hun vader, die zijn gezin vijftien jaar geleden verliet voor een andere vrouw. Ze hebben hem nooit teruggezien; wanneer ze van zijn overlijden horen, vernemen Sachi (29), Yoshino (22) en Chika (19) tezelfdertijd dat ze een halfzusje hebben, de 13-jarige Suzu. ‘Ik wou altijd al een klein zusje’, zegt Sachi (Haruka Ayase). ‘Maar nu is het te laat.’ Dat blijkt in Hirokazu Kore-eda’s My Little Sister een voorbarige uitspraak. De zussen, wonend aan de kust in het huis van hun lang overleden oma, reizen af naar het platteland om vaders uitvaart bij te wonen. Ter plekke klikt het meteen met Suzu (Suzu Hirose), terwijl het meisje slecht blijkt op te schieten met haar moeder. In een opwelling vraagt Sachi of Suzu bij hen wil intrekken en het meisje neemt die uitnodiging al net zo spontaan aan.

‘Al sinds ik intensief met kindacteurs werk, inmiddels zo’n vijftien jaar, laat ik ze nooit het scenario lezen.’ (De Japanse filmmaker Hirokazu Kore-eda in de Volkskrant over de wijze waarop hij kindacteurs regisseert.)

Na het achtergelaten kroost uit Nobody Knows (2004), de met de scheiding van hun ouders kampende broertjes uit I Wish (2011), de bij hun geboorte verwisselde kinderen uit Like Father, Like Son (2013) en vorig jaar nog het niet door bloedlijnen verbonden winkeldievengezin in Shoplifters (2018), is Suzu het zoveelste ontheemde kind in Kore-eda’s imposante oeuvre. Met een vertrouwd oog voor detail toont Kore-eda hoe Suzu haar plek vindt - ook letterlijk, in de talloze tableaus vol huiselijke harmonie die cameraman Mikiya Takimoto creëert. Die subtiele aanpak zal niet naar ieders smaak zijn en in alle ingetogenheid verliest Our Little Sister enige impact en focus. Al is dat in deze innemende en sterk geacteerde film ook schijn, want met zijn slice of life-cinema bereikt Kore-eda wederom grote hoogten. Een groot genot om dik twee uur in dit gezelschap te verblijven.

Gepest van 9 tot 5

NPO 1, 21.30 uur

Nieuwe EO-serie over pesten op de werkvloer. Presentator Bert van Leeuwen ontmoet slachtoffers van pesten op het werk en gaat langs bij bedrijven en organisaties om het probleem aan te pakken. Weet hij een einde te maken aan het gepest?

The Rolling Stones – Crossfire hurricane

Arte, 21.45 uur

Documentaire die regisseur Brett Morgen in 2012 maakte rond het 50-jarig jubileum van de Rolling Stones. Met veel niet eerder vertoond filmmateriaal en openhartig commentaar van de bandleden.

The American

RTL 7, 22.15-00.20 uur.

(Anton Corbijn, 2010) Anton Corbijn omschreef The American, zijn tweede speelfilm na de fenomenale Ian Curtis-biopic Control, als ‘een existentialistische thriller met de structuur van een western’. George Clooney speelt een huurmoordenaar die, ondergedoken in een Italiaans dorp, op zijn volgende klus wacht. Vanaf de eerste uitgesponnen, landerige scènes maakt Corbijn duidelijk dat hij inderdaad allesbehalve een doorsneethriller wilde maken. Veeleer is het een anti-thriller – een film waarmee Corbijn het genre vrijwel volledig ontdoet van franje en opnieuw aankleedt met gebeurtenissen die in vergelijkbare filmverhalen juist zijn weggesneden. Zo goed als Corbijns debuut wordt het nooit, maar met een laag tempo, weinig dialogen en spaarzame actiescènes overtuigt de film als psychologische studie. Een sombere, sfeervolle karakterschets, met sterk acteerwerk van Clooney in een van zijn zwijgzaamste, maar tegelijk sterkste rollen ooit.

De vloer op

NPO 3, 22.20 uur

De acteurs van het improvisatieprogramma moeten diverse ‘onmogelijke keuzen’ uitspelen. Sophie van Winden en Fabian Jansen spelen een boerenechtpaar dat in 1942 wordt gevraagd twee Joodse kinderen bij hen te laten onderduiken.

The Graham Norton Show

BBC 1, 23.30 uur

Graham Norton ontvangt Anne ­Hathaway en Rebel Wilson, die ­samen te zien zijn als oplichters in de komedie The Hustle. Acteur Daniel Radcliffe is er ook, hij verleende voor een nieuwe animatiefilm zijn stem aan een Playmobil-poppetje.

Misery

Eén, 23.35-01.20 uur.

(Rob Reiner, 1990) Het scenario, naar een roman van Stephen King, stond als een huis. Toch wilde geen enkele beroemde acteur zijn naam verbinden aan Misery. Al Pacino, Robert De Niro, Harrison Ford, ze werden stuk voor stuk benaderd voor de mannelijke hoofdrol, en allemaal bedankten ze voor de eer. Niemand wilde een film lang hulpeloos in bed liggen, geterroriseerd door een vrouw. De rol ging naar James Caan, de thriller werd een groot succes, maar spijt van hun beslissing zullen de heren vast niet hebben. Niet Caan, maar Kathy Bates kwam als grootste winnaar uit de bus. Zij kreeg een Oscar voor haar rol als liefhebbende psychopaat.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden