FILM- EN TV-TIPSvrijdag 17 mei

De Volkskrant film– en tv–tips voor vrijdag 17 mei

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit moet u vrijdag zien.

Jim Carrey in The Truman Show van Peter Weir. Beeld
Jim Carrey in The Truman Show van Peter Weir.

The Truman Show (Peter Weir, 1998)

RTL 8, 20.30-22.35 uur.

Zelf heeft hij er geen weet van, maar wij krijgen het al snel te zien: Truman Burbank (een aangenaam serieuze Jim Carrey) is al sinds zijn geboorte de populaire ster van zijn eigen realityshow. Zijn leven lang zijn al zijn bewegingen door camera’s gevolgd. Zijn familie en vrienden zitten in het complot. Zijn woonomgeving, het altijd zonnige Seahaven, is een bordkartonnen decor: camera’s staan op elke hoek van de straat in wat een immense televisiestudio blijkt te zijn. Dagelijks volgen miljoenen fans Trumans wederwaardigheden.

Hoewel, wederwaardigheden: Truman leidt een braaf en burgerlijk bestaan. Dat hij desondanks kijkers trekt, zegt iets over de werking van massamedia. Met een gelikte marketingmachine en een hypegevoelig publiek kan de inhoud zo saai als mogelijk zijn. Let wel: we schrijven 1998, het tv-programma Big Brother bestond nog niet.

Ook al wordt het leven van Truman strak geregisseerd, het gaat natuurlijk mis: Trumans wereldbeeld begint scheuren te vertonen. Eerst figuurlijk, maar in het ietwat melodramatische slot ook letterlijk. In werkelijkheid is de grootste grap van deze briljante, intrigerende satire natuurlijk dat Trumans nachtmerrie inmiddels voor horden aspirant-idolen een natte droom is.

Onuitgevoerd plan van The Truman Show-regisseur Peter Weir: in elke bioscoop die de film vertoonde moesten camera’s worden opgehangen, de operateur zou de film halverwege tijdelijk stoppen en vervangen door livebeeld van het publiek.

100 jaar kiesrecht

NPO 1, 14.45 uur

Rechtstreeks verslag van de viering van 100 jaar algemeen kiesrecht in Nederland. Vanuit de Ridderzaal, gepresenteerd door Simone Weimans. In 1919 kregen Nederlandse vrouwen algemeen kiesrecht, twee jaar na de mannen.

Vroege vogels

NPO 2, 19.40 uur

We overnachten in een tent op een onbewoond eilandje in de IJsseldelta. In de IJsselvallei, tussen Deventer en Kampen, huist de slechtvalk, hoor je de zeearend en weet de grote modderkruiper (een vis) een graafproject te dwarsbomen.

Tremors

SBS 9, 20.30-22.20 uur.

(Ron Underwood, 1990) Zorg dat je monsters er goed uitzien, dan wordt je horrorfilm vanzelf een succes. Dat wisten bijvoorbeeld de regisseurs die in de jaren vijftig goedkope, maar o zo populaire griezelfilms maakten. De smakelijke culthorrorkomedie Tremors tapt uit hetzelfde vaatje. In de film van ­regisseur Ron Underwood wordt een gehucht in Nevada, met een bevolking van veertien personen, geplaagd door zogenoemde Graboids: reusachtige onderaardse wormen met drie tongen waaraan tanden groeien. De beesten – die in sommige scènes digitaal werden geanimeerd, wat in 1990 nog een opzienbarend nieuwtje was – verplaatsen zich razendsnel en veroorzaken her en der ellende. Een patente Kevin Bacon gaat de onderaardse monsters voortvarend te lijf. De Graboids mochten terugkeren in een handvol ­vervolgfilms met klassieke pulpondertitels als After­shocks, Back to Perfection en The Legend Begins.

Die Mode der 90er Jahre

Arte, 21.40 uur

De jaren 90 van de vorige eeuw kenden talrijke subculturen – gabbers, skaters, alto’s, kakkers – met elk hun eigen modetrends. In deze Franse documentaire van Loïc Prigent wordt die mode geanalyseerd. Wat zei kleding over het wereldbeeld van de subculturen?

Philomena

Canvas, 21.20-22.55 uur.

(Stephen Frears, 2013) Helemaal alleen draagt de indrukwekkende Judi Dench dit zachtmoedige maar intense drama over een Ierse vrouw die in haar jonge jaren haar kind heeft moeten afstaan. Een lot dat destijds meer ­ongehuwde moeders trof. Als een uitgerangeerde journalist (Steve Coogan) haar verhaal uitdiept en de twee op zoek gaan naar de zoon, wordt langzaam duidelijk hoe allesbepalend het drama voor de vrouw is geweest. En hoe groot het schandaal is dat al doende wordt onthuld.

A Million Little Things

België Een, 22.35 uur

Amerikaanse dramaserie over een een groep vrienden in Boston. De zelfverkozen dood van een van hen, de succesvolle zakenman Jon Dixon (Ron Livingston), dwingt hen hun eigen levens drastisch te ­herzien.

The Graham Norton Show

BBC 1, 23.35 uur

Omdat Graham Norton in Tel Aviv zit bij het Eurovisiesongfestival, wordt zijn talkshow voor één keer gepresenteerd door Jack Whitehall. Hij praat onder anderen met actrice Gwendoline Christie uit Game of Thrones, acteur Luke Evans en komiek David Walliams.

Behind the Candelabra

Een, 23.40-01.35 uur

(Steven Soderbergh, 2013) Kort nadat Steven Soderbergh zijn afscheid als filmmaker had aangekondigd, werd zijn Behind the Candelabra uitgezonden (gemaakt voor betaalzender HBO). Hoezo pensioen? Soderbergh (Ocean’s Eleven, Solaris, The Knick) had vooral geen zin meer in Hollywood. Behind the Candelabra kon niet daar worden gemaakt omdat studiobonzen het onderwerp te gay vonden. Het is kitsch in zijn meest glorieuze vorm, zoals de wereld van Valentino Liberace (Michael Douglas) in Behind the Candelabra wordt verbeeld. Soderbergh schetst de laatste tien jaar uit het leven van de Amerikaanse showpianist via de bewonderende blik van zijn jonge chauffeur en geliefde Scott Thorson (Matt Damon). Douglas voorziet zijn personage van de juiste balans tussen tragiek en ironie, zonder te verzanden in voor de hand liggende overacting.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden