TipsFilm en tv

De Volkskrant film- en tv-tips voor vrijdag 14 september

Michael Douglas in The Game Beeld rechtenvrij
Michael Douglas in The GameBeeld rechtenvrij

The Game (David Fincher, 1997)

Eén, 23.30-01.30 uur

‘Ik haat verrassingen’, zegt hoofdpersoon Nicholas Van Orton (Michael Douglas) tegen zijn jongere broer Conrad (Sean Penn) wanneer deze plotseling is opgedoken om hem een verjaardagscadeau te geven. In het chique restaurant begint achter Nicholas een door bedienend personeel gevormd koor Happy Birthday te zingen. Lekker gênant en nog maar een voorbode van wat Nicholas te wachten staat.

Conrads eigenlijke cadeau is een waardebon voor een ervaring ‘die je leven echt leuk maakt’. En voor hij en wij het goed en wel beseffen, bevindt de schathemelrijke en ingedutte zakenbankier zich in een werkelijkheid die hij steeds minder onder controle heeft en waarin wat als een spel begint een levensgevaarlijk avontuur wordt.

Regisseur Spike Jonze, toen nog nauwelijks bekend, heeft een cameo in The Game als de arts die Michael Douglas aan het slot met een lampje in de ogen schijnt.

Regisseur David Fincher (Fight Club, Se7en, The Social Network) slaagt er wonderbaarlijk goed in de spelwerkelijkheid in zijn fictieve werkelijkheid te integreren. Ook het acteerwerk van de hoofdrolspelers is voortreffelijk en aanstekelijk. Douglas kruipt met plezier weer in de rol van arrogante bankier, zoals hij die tien jaar eerder met zoveel verve speelde in Oliver Stone’s Wall Street. Penn voorziet in de drie scènes waarin hij optreedt zijn personage van een compleet karakter en Deborah Kara Unger lijkt een verlengstuk van de regisseur in de manier waarop ze Douglas (en ons) keer op keer op het juiste of verkeerde spoor zet. Tamelijk geniaal.

Walk the Line (James Mangold, 2005)

Canvas, 21.20-23.30 uur

Bekend probleem van een filmbiografie: hoe vat je een leven samen in twee uur en voorkom je dat de kijker afhaakt bij een gehaaste reeks hoogte- en dieptepunten? In de biopic over Johnny Cash is gekozen voor een bekende oplossing: een traumatische gebeurtenis in zijn kinderjaren bepaalde zijn latere levensloop, stellen de scenarioschrijvers. Nogal simplistisch, maar voor de duur van de film willen we het graag geloven. Sterk acteerwerk van Joaquin Phoenix en Reese Witherspoon maakt dat het complexe leven van de zanger heel even overzichtelijk lijkt.

Majesteit (Peter de Baan, 2010)

NPO 2, 23.20-00.40 uur

Fictieve maar prikkelende kijk op koningin Beatrix, zich afspelend tijdens de uren voor de Troonrede van 2003; de eerste rede die Beatrix voordroeg zonder de in 2002 overleden prins Claus aan haar zijde. Regisseur De Baan, die het koningshuis eerder belichtte in De kroon en De prins en het meisje, probeert dit keer spanning op te wekken met een confrontatie tussen Beatrix en premier Balkenende: Bea (Carine Crutzen) wil per se twee expliciete zinnen over ontwikkelingshulp aan Afrika in de troonrede opnemen, die Balkenende (Marcel Hensema) verbiedt omdat ze de val van zijn kabinet zouden betekenen.

Waarom die zinnen zo belangrijk zijn, wordt gaandeweg duidelijk door de flashbacks. Majesteit bevat erg veel praatscènes over de fundamenten, betekenis en lasten van de monarchie. Sterker zijn de momenten die onnadrukkelijk tonen hoezeer Beatrix worstelt met haar rol. Beatrix’ wens om ‘gewoon’ te zijn, presenteert de film als een onmogelijk verlangen. Dat Carine Crutzen fysiek niet op de vorstin lijkt, vormt daarbij geen enkel probleem. Ze overtuigt volkomen dankzij haar uitstraling, en het vermogen om Beatrix’ ijzeren daadkracht vloeiend te laten overgaan in dier twijfels, angsten en verlangens. Op haar menselijkst is deze film-Beatrix wanneer ze zich even laat gaan bij Claus (Jeroen Willems). ‘Ik wil niet dat je doodgaat’, zegt ze tegen hem; eindelijk een zin waarmee elk normaal mens zich direct kan vereenzelvigen.

BinnensteBuiten

NPO 2, 18.45 uur

Lifestyleprogramma over duurzaam eten en wonen. In deze aflevering onder anderen Peter en Petra, die in een landhuis met groot allure in Brabant wonen. Timmerman Peter heeft alles zelf gemaakt: van het zwembad tot de wellnessruimte, wijnkelder en torenkamer.

Reizen Waes

NPO 3, 20.25 uur

Volgens de president van Tuvalu zal zijn geboortegrond als eerste land ter wereld onder water komen te staan door de opwarming van het klimaat. Tom Waes logeert een week op de eilandengroep en onderzoekt of het klopt wat de president beweert.

Louis Theroux: Louis & the Nazis

NPO 3, 21.15 uur

Indrukwekkende documentaire van Louis Theroux over neonazi’s. Hij ontmoet onder anderen een jonge tweeling die, aangespoord door moeder, op festivals neonazi-liederen zingt. Ook spreekt hij met de leider van de White Aryan Resistance, die eerder bij de Ku Klux Klan zat.

Eine andere Mode ist möglich

Arte, 21.45 uur

Documentaire over de arbeidsomstandigheden in de kledingindustrie. Laurent Lunetta doet onderzoek naar misstanden in fabrieken naar aanleiding van de ramp in Rana Plaza in Bangladesh, waarbij meer dan 200 textielarbeiders omkwamen.

Ik weet wie je bent

NPO 3, 22.25 uur

In de derde aflevering van deze Nederlandse dramaserie wijst een bloedonderzoek uit dat Daniel onder invloed was van ketamine in de nacht dat Anna verdween. Paul blijkt op de universiteitscampus in drugs te hebben gehandeld en wordt opgepakt.

Hello Goodbye

NPO 1, 22.25 uur

In de tweede aflevering van dit seizoen spreekt Joris Linssen een vrouw die haar zoon verloor door een brommerongeluk. Een jonge vader vertelt dat hij in de bak zat en daarna zijn leven beterde en twee vrouwen doen hun liefde voor elkaar en hun vijftig honden uit de doeken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden