Film- en tv-tipsVrijdag 13 maart

De Volkskrant film- en tv-tips voor vrijdag 13 maart

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van vrijdag.

Jorrit van Broekhoven en Kevin Toma
Jodie Foster in The Silence of the Lambs. Beeld
Jodie Foster in The Silence of the Lambs.

Les diaboliques

Arte, 13.45 uur

(Thriller, Henri-Georges Clouzot, 1955) Raar tijdstip voor deze gitzwarte psychothriller, die een van de angstaanjagendste badkamerscènes uit de filmgeschiedenis bevat. De sfeer is te snijden op een chic jongensinternaat, waar een van de leraressen (Véra Clouzot) haar sadistische man en het schoolhoofd (Paul Meurisse) wil vermoorden, aangespoord door diens minnares (Simone Signoret). De dames slagen in hun moordplan, maar dan verdwijnt het lijk spoorloos. In de aftiteling van deze klassieker wordt de kijker gevraagd niet te verklappen wat er vervolgens gebeurt, dus dat doen wij ook niet.

Véra Clouzot (links) en Simone Signoret in Les diaboliques van Henri-Georges Clouzot. Beeld
Véra Clouzot (links) en Simone Signoret in Les diaboliques van Henri-Georges Clouzot.

Koningspaar in Indonesië

NPO 2, 19.55 uur

De excuses die Willem-Alexander maakte voor het Nederlandse geweld in Indonesië na de Japanse bezetting was het grootste nieuws van het staatsbezoek van de koning en koningin Máxima aan het land, dat in 2020 zijn 75-jarige onafhankelijkheid viert. De NOS geeft vandaag een overzicht van de hoogtepunten van het bezoek. Naast aandacht voor de onafhankelijkheidsstrijd wordt er stilgestaan bij thema’s als natuurbehoud en ecotoerisme. Wegens een bootongeluk op Kalimantan werd het geplande bezoek aan dit eiland afgelast en het staatsbezoek met een dag ingekort.

De kijk van Koolhoven

NPO 3, 20.25 uur

Martin Koolhoven heeft zo veel te vertellen over de Amerikaanse gangsterfilm dat hij er twee afleveringen voor nodig heeft. In De kijk van Koolhoven vertelt de regisseur hoe het acteren in dit genre door de decennia heen is geëvolueerd. De stereotiepe, bordkartonnen gangsters die in de films van na de oorlog werden gespeeld door namen als James Cagney en Edward G. Robinson werden in de jaren zeventig vervangen door method actors als Marlon Brando en Robert De Niro. In 1992 gaf Quentin Tarantino’s Reservoir Dogs het gangstergenre een nieuwe impuls.

The Silence of the Lambs

RTL 8, 20.30 uur

(Thriller, Jonathan Demme, 1991) Beroemd is vooral Hannibal Lecter, in de gedaante van Anthony Hopkins. Maar de seriemoordenaar, die verlekkerd laat weten dat hij de ingewanden van zijn slachtoffers verorbert, vergezeld door een smaakvolle chianti, is eigenlijk maar een bijfiguur in de klassieker The Silence of the Lambs. Op zeker moment verdwijnt de sadistische psychiater Lecter ook uit de film. Maar niet dan nadat hij de ambitieuze FBI-agent Clarice Sterling (Jodie Foster) op het spoor heeft gezet van die andere seriemoordenaar, die aan het begin van de film zijn vijfde slachtoffer heeft gevild. Dankzij het samenspel van Hopkins en Foster, beiden bekroond met een Oscar, blijven hun scènes zo nagalmen.

Nu te zien!

NPO 2, 20.30 uur

Op het grasveld voor museum Voorlinden in Wassenaar staat een metershoge spin: de toegangspoort naar een bijzondere tentoonstelling over de Frans-Amerikaanse kunstenaar Louise Bourgeois, die tien jaar geleden is overleden. In Nu te zien! neemt museumdirecteur Marieke Uildriks een kijkje op de expositie To Unravel a Torment, die veertig werken van Bourgeois uit binnen- en buitenland samenbrengt. Het werk is divers – van vroege sculpturen tot haar beroemde maar zelden getoonde The Destruction of the Father – maar altijd persoonlijk en vernieuwend.

Monsters University

SBS 9, 20.30 uur

(Animatie, Dan Scanlon, 2013) Het is een schijnbaar onmogelijke spagaat. Enerzijds zijn Pixarmonsters knuffelbaar, de jonge kijkertjes moeten er natuurlijk niet echt nare dromen aan overhouden, anderzijds moet het wel voorstelbaar zijn dat deze zoetige wezens kinderen de stuipen op het lijf kunnen jagen. Slim dus dat de animatiestudio een ‘monsteruniversiteit’ bedacht. In Monsters University, een behoorlijk geslaagde ‘prequel’ van kassucces Monsters Inc., blijkt dat de kunst van het bang maken te leren is, ook voor wie het moet doen zonder slagtanden, tentakels, hoorns of slijm.

Eating Animals

NPO 2 Extra, 20.35 uur

Op de valreep van de Nationale week zonder vlees wordt deze documentaire uit 2017 van Christopher Dillon Quinn nog eens uitgezonden. Die stort een karrevracht aan argumenten over de kijker uit waarom mensen hun vleesconsumptie moeten verminderen. Quinn gaf zijn film niet toevallig dezelfde titel als het boek van Jonathan Safran Foer uit 2009, waarin de schrijver verslag deed van zijn afdaling in de schokkende wereld van de bio-industrie. Actrice Natalie Portman doet in de documentaire niet alleen een beroep op consumenten, maar richt ook haar pijlen op de industrie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden