RUBRIEKTELEVISIE- EN FILMTIPS

De Volkskrant film en tv-tips voor vrijdag 13 juli

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit moet u vandaag zien.

Berend Jan Bockting en Jesse Heijnis
The Return (Andrej Zvjagintsev, 2003). Beeld
The Return (Andrej Zvjagintsev, 2003).

Ersin in wonderland

Canvas, 20.30 uur

Journalist Ersin Kiris ziet hoe in ­Medellín, Colombia toeristen op zoek zijn naar de Pablo Escobar-­ervaring. Rugzakkers willen een snuif in het nachtleven en spelen paintball in de voormalige villa van de drugsbaron.

Journalist Ersin Kiris. Beeld ANP
Journalist Ersin Kiris.Beeld ANP

Maigret

Eén, 20.45 uur

Rowan Atkinson speelt de hoofdrol in deze Britse detectivereeks rond de Franse speurneus Jules Maigret. In het Parijs van de jaren vijftig ­onderzoekt hij de moord op vier vrouwen. Naar de boeken van ­Georges Simenon.

The Return (Andrej Zvjagintsev, 2003)

Canvas, 21.05-23.10 uur

De Russische filmmaker Andrej Zvjagintsev was een onbekende ­reclamemaker van 39 jaar oud toen hij met zijn speelfilmdebuut, The Return, ogenschijnlijk uit het niets de internationale filmwereld veroverde: de Gouden Leeuw op het filmfestival van Venetië, een nominatie voor een Golden Globe en talloze filmfestivalprijzen waren zijn deel. De ­premisse van de wonderschone film is even eenvoudig als mysterieus: de broertjes Andrei en Ivan treffen plotseling hun vader thuis aan. Hij zit, na een onverklaarde afwezigheid van twaalf jaar, al even onverklaard weer aan de eettafel. De volgende dag gaan ze uit vissen, zegt hij. Andrei en Ivan ­hebben geen andere keus dan mee te gaan. Wat volgt is een aartsdonkere, dromerige roadtrip door ruraal Rusland, waar de vader (Konstantin ­Lavronenko) zich ontpopt als een dominante man, terwijl de broertjes af­tasten in hoeverre ze hem kunnen vertrouwen. Mooi zijn de fluistergesprekjes bij zaklamplicht in hun tent en de schitterend gefilmde scènes vanuit de rijdende auto, ondersteund door bedwelmende ambientmuziek die de ­illusie wekt dat deze reis zich óók grotendeels afspeelt in hun hoofden.

Ivan ­Dobronravov doet als Ivan met zijn voortdurende frons denken aan een Russische Haley Joel Osment in de The Sixth Sense – er gaat meer in hem om dan hij kan verwerken en die verwarring is van zijn gezicht te ­lezen. Vladimir Garin, als de meer gelaten puber Andrei, kwam nog voor de wereldpremière op 16-jarige leeftijd om het leven tijdens een ongeluk op een meertje, niet ver van waar de opnamen plaatsvonden. Het geeft een ­extra lading aan een film die zijn gewicht en raadsels op magnifieke wijze verbeeldt..

Professors op pad

NPO 2, 21.15 uur

Nieuwe serie van omroep Max waarin professor mr. Pieter van ­Vollenhoven samen met zijn collega, botanicus Joop Schaminée, de ­Nederlandse natuur onder de loep neemt. In aflevering 1 wandelen ze over de Veluwe.

Louis Theroux

NPO 3, 21.15 uur

Aflevering (uit 2012) over Amerikaanse kinderen met autisme. Louis Theroux bezoekt onder meer een speciale school in New Jersey die een vernieuwende aanpak hanteert, en hij ontmoet Paula, de moeder van een autistische tweeling.

First Night of the Proms

BBC 2, 21.30 uur

Het Proms-seizoen wordt geopend met Gustav Holsts The Planets en de wereldpremière van Five Telegrams van componist Anna Meredith, ­geïnspireerd op brieven van jonge soldaten, geschreven tijdens de ­Eerste Wereldoorlog.

American Gangster

Veronica, 22.50-01.45 uur

(Ridley Scott, 2007) Wat is een fatsoenlijke boef? Aan de hand van American Gangster, Ridley Scotts geoliede epos over de werkelijk bestaande drugsbaas Frank Lucas (Denzel Washington), kun je een lijst opstellen van regels en erecodes waaraan een crimineel op stand zich te houden heeft. Hij koopt zijn producten direct bij de leverancier (Lucas reist naar Vietnam om een deal te sluiten met heroïnefabrikanten), vergeet zijn afkomst niet (hij koopt een gigantisch landhuis voor zijn familie en promoveert zijn broers tot compagnons) en gaat op zondag met zijn oude moeder naar de kerk. ­Tegelijkertijd zien we dat Lucas een ijskoude killer is: al in de openingsscène steekt hij een rivaal in brand. Washington heeft met Lucas een complex ­personage te vertolken en slaagt glansrijk: zijn creatie is net zo geloofwaardig als de jarenzeventigaankleding van de film. Ook tegenspeler Russell Crowe overtuigt als niet te corrumperen narcotica-agent Richie Roberts.

Occupied

Canvas, 23.10 uur

Eerste aflevering van een thriller­serie waarin de premier van ­Noorwegen besluit om de olie­productie stopt te zetten. Dat is tegen het zere been van Rusland, dat in opdracht van EU de Noorse ­olievelden bezet.

Mustang

NPO 2, 23.25-00.50 uur

(Deniz Gamze Ergüven, 2015) Een wild veulen: de vijf zusjes uit Mustang lijken samen wel op het ongetemde dier in de filmtitel, zolang ze in hun Noord-Turkse kustplaatsje met rust worden gelaten. In de beginscène eindigen ze na schooltijd aan zee en klimmen op de schouders van jongens om in het water met elkaar te duelleren. Terug van het strand horen de meisjes dat de buurvrouw over hun zogenaamd obscene gedrag heeft geklaagd. De gevolgen zijn ernstig. De zusjes krijgen huisarrest. Alles wat hen verder nog kan bederven - make-up, computers, mobieltjes - gaat achter slot en grendel. Hoe opstandiger de meisjes zijn, hoe radicaler het huisarrest en hoe méér ze in een traditioneel islamitisch keurslijf worden geperst. Zo'n onderwerp kan gemakkelijk ontaarden in dik opgesmeerde ellende, maar de debuterende schrijver-regisseur Ergüven maakt er een beheerst, aangrijpend en spannend drama van.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden