Film- en tv-tipsVrijdag 13 december

De Volkskrant film- en tv-tips voor vrijdag 13 december

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van vrijdag.

Kevin Toma
The Square. Beeld
The Square.

Karim pakt zijn kans

NPO 2, 17.10 uur

Kinderen van laagopgeleide ouders krijgen vaak een lager advies voor het voortgezet onderwijs dan kinderen van hoogopgeleide ouders, ook als ze gelijk presteren op de eindtoets. Deze kansenongelijkheid in het onderwijs is fnuikend voor kinderen met veel potentie maar weinig middelen. In de NTR-serie Karim pakt zijn kans gaat presentator Karim Amghar in gesprek met beleidsmakers, onderwijsexperts, leerkrachten, ouders en kinderen. Hij bekijkt de oorzaken van kansenongelijkheid en gaat op zoek naar structurele oplossingen.

Professors op pad

NPO 2, 19.40 uur

Na het eerste seizoen van Professors op pad bleven er nog genoeg Nederlandse natuurgebieden over om te verkennen. Daarom stuurt Omroep Max presentatoren (en professoren) Pieter van Vollenhoven en Joop Schaminée vanaf vandaag opnieuw het land in. In de eerste aflevering trekken ze De Gelderse Poort in, een natuurgebied aan de Waal bij Nijmegen, waar de rivier bij hoog water buiten zijn oevers kan treden. Op hun wandeling door het ooibos langs de rivier zien de heren veel verschillende vogels en laatbloeiende planten.

De kennis van nu special

NPO 2, 21.05 uur

Al vijf jaar rapporteert wetenschapsmagazine De kennis van nu over baanbrekend onderzoek en technologische ontwikkelingen. Vanavond blikken Diederik Jekel en Elisabeth van Nimwegen terug op onderwerpen die een update verdienen. Zo ging de allereerste aflevering over de invloed van een zittend bestaan op de gezondheid. Inmiddels is duidelijk dat de boosdoener niet zozeer het zitten zelf is, als wel het gebrek aan beweging. Verder is er opnieuw aandacht voor de komeetmissie van ruimtesonde Rosetta en de ontwikkeling van een kunstmatige alvleesklier.

Het uur van de wolf: 10cc - I'm not in love

NPO 2 extra, 22.05 uur

Documentaire uit 2015 van Roger Penny en Charlie Thomas waarin de originele leden van 10cc bij elkaar komen bij de 40ste verjaardag van de Britse rockband. Graham Gouldman, Eric Stewart, Kevin Godley en Lol Creme blikken terug op hun succesvolle jaren zeventig, toen ze in hun zelfgebouwde Strawberry Studio een aantal klassieke hits in elkaar zetten, waarvan de beroemdste drie waren: The Wall Street Shuffle (1974), Dreadlock Holiday (1978) en het nummer waaraan de documentaire haar titel ontleent, I'm not in Love (1975), dat ondanks de titel dus wél een liefdesliedje is.

The Square

NPO 2, 22.55 uur

(Ruben Östlund, 2017)

Ruben Östlund heeft een bijzonder gevoel voor humor. Neem de onenightstand die de keurige Christian (Claes Bang), hoofdcurator van een toonaangevend Zweeds museum, beleeft met journalist Anne (Elisabeth Moss). Alles loopt gesmeerd, totdat het tijd wordt het condoom weg te gooien. Een wonderlijk verbaal gevecht barst los, waarbij beide partijen elkaar in een hoek dwingen. The Square is een geestige en vaak hoogst ongemakkelijke satire op de kunstwereld, maar ook een lust voor het oog, met fraai camerawerk en uitstekende acteurs. Hoogtepunt is de twaalf minuten durende scène waarin een performancekunstenaar als aap gasten aanvalt tijdens een chic diner in een museum.

The Game

Eén, 23.45 uur

(David Fincher, 1997)

‘Ik haat verrassingen’, zegt Nicholas Van Orton (Michael Douglas) tegen zijn jongere broer Conrad (Sean Penn) wanneer deze plotseling opduikt om hem een verjaardagscadeau te geven: een waardebon voor een ervaring ‘die je leven echt leuk maakt’. En voor hij het beseft, bevindt de ingedutte zakenbankier zich in een werkelijkheid die hij steeds minder onder controle heeft. Wat als een spel begint, wordt in deze klassieker van meestercineast Fincher, hier aan het begin van zijn carrière maar in topvorm, een levensgevaarlijk avontuur.

Michael Douglas in The Game. Beeld
Michael Douglas in The Game.

Tusk

RTL 7, 00.30 uur

(Komedie, Kevin Smith, 2014)

Het podcastduo Wallace (Justin Long) en Teddy (Haley Joel Osment) maakte naam met bizarre verhalen. Wanneer Wallace in Canada, wanhopig op zoek naar een verhaal, op een briefje stuit over een man die een avontuurlijk leven leidde en naar eigen zeggen vol verhalen zit, aarzelt hij niet. Curieuze wending: de man in kwestie is van plan Wallace in een walvis uit een van zijn verhalen te veranderen. Wat volgt is een even oerflauwe als krankzinnige afdaling in het brein van cult-filmmaker Kevin Smith.

Tusk. Beeld
Tusk.
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden