TipsFilm en televisie

De Volkskrant film- en tv-tips voor vrijdag 12 juni

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van vrijdag.

Berend Jan Bockting en Jorrit Van Broekhoven
Michael B. Jordan in Fruitvale Station van Ryan Coogler. Beeld
Michael B. Jordan in Fruitvale Station van Ryan Coogler.

Reizen Waes Japan

NPO 3, 20.25 uur

Vlak voordat wereldwijd de coronamaatregelen in werking traden en de grenzen op slot gingen, maakte Tom Waes nog een 4.000 kilometer lange reis door Japan. In het eerste deel van zijn reisverslag vertrekt hij in de zuidelijke havenstad Nagasaki, waar hij een pretpark bezoekt waarin de eeuwenoude band tussen Japan en Nederland centraal staat. Daarna duikt hij wat dieper in een aantal typisch Japanse gebruiken en bezoekt hij het Naked Men Festival in Okayama. Duizenden mannen feesten daar voor vruchtbaarheid en geluk, gekleed in niet meer dan een lendendoek.

Nu te zien

NPO 2, 22.10 uur

Kunsthal Kade in Amersfoort is weer geopend en heeft de expositie Tell Me Your Story verlengd tot en met eind augustus. De tentoonstelling geeft een overzicht van honderd jaar Afro-Amerikaanse kunst, opgedeeld in vijf tijdvakken, van de Harlem Renaissance uit de jaren twintig tot het heden. De ruim honderdveertig bruiklenen geven een mooi overzicht van de verhalen die zwarte kunstenaars uit de VS te vertellen hebben, en van het werk waarop hedendaagse artiesten voortbouwen. In Nu te zien brengt directeur Bart Rutten van het Centraal Museum een bezoek aan de expositie.

Louis Theroux: Savile Revisited

NPO 3, 21.15 uur

In 2000 maakte Louis Theroux een portret van Jimmy Savile. Na zijn dood in 2011 bleek dat deze BBC-ster zich op grote schaal schuldig had gemaakt aan seksueel misbruik van minderjarigen. In Savile Revisited keert Theroux terug naar het onderwerp. In de documentaire gaat hij niet alleen op zoek naar de ware Savile, maar kijkt hij ook kritisch naar zichzelf. Hoe kon het dat hij de duistere kant van Savile destijds totaal niet heeft opgemerkt? Maakt dat zijn eerdere portret waardeloos? En wat betekent dat voor zijn andere werk?

The Gift

Canvas, 21.20 uur

(Thriller, Joel Edgerton, 2015) Het knappe, geslaagde stel Simon en Robyn wordt na hun verhuizing benaderd door een oude schoolgenoot van Simon, Gordo, ooit het sulletje van de klas (gespeeld door regisseur Edgerton). En dat wordt allengs minder aangenaam. The Gift werkt kundig toe naar het moment waarop een geheim uit het verleden nieuw licht werpt op gedrag in het heden. En dat werkt, omdat de personages zich geen moment in een hokje laten vangen. Gordo is griezelig, vriendelijk én beklagenswaardig, Simon is weldenkend én kil, Robyn gastvrij én naïef.

Vanaf links: Rebecca Hall, Jason Bateman en Joel Edgerton in The Gift van Joel Edgerton. Beeld
Vanaf links: Rebecca Hall, Jason Bateman en Joel Edgerton in The Gift van Joel Edgerton.

Detectivenacht

NPO 2, 22.20 uur

Zonder EK voetbal of Olympische Spelen heeft de NPO deze zomer wat extra uren te vullen. Tijdens de detectiveweken pakt KRONCRV uit met nieuwe seizoenen van bekende misdaadseries, plus een aantal nieuwe titels, zoals The Bay, A Confession en White House Farm Murders. Het startschot wordt gegeven met twee Detectivenachten – vandaag en morgen – met een compleet seizoen van de Britse misdaadserie Silent Witness. Nikki en Jack worstelen nog met de nasleep van een avontuur in Mexico als een nieuwe, geheimzinnige moordzaak hun aandacht opeist.

Fruitvale Station

NPO 3, 22.40 uur

(Drama, Ryan Googler, 2013) Wrang en pijnlijk actueel drama, gebaseerd op de geruchtmakende dood van de 22-jarige Oscar Grant, die in 2009 bij zijn arrestatie in een metrostation in Oakland werd getroffen door een politiekogel. Regisseur Ryan Coogler – na deze film definitief doorgebroken met Creed en vervolgens Black Panther – blikt met zijn speelfilmdebuut terug op de laatste dag van Grant, een licht ontvlambare ex-gevangene, maar ook een lieve jongen die op het rechte pad wil blijven. Met een sterke hoofdrol van Michael B. Jordan (als tiener al te zien in het eerste seizoen van The Wire, inmiddels een wereldster) en een niet te missen boodschap: deze moord was even zinloos als schandalig.

Dolores Claiborne

Eén, 23.00 uur

(Misdaad, Taylor Hackford, 1995) Geslaagde Stephen King-verfilming met een fraaie hoofdrol van Kathy Bates. Zij speelt Dolores, de huishoudelijke hulp van een in de openingsscène stervende bejaarde, die geldt als belangrijkste verdachte. De politieman (Christopher Plummer) die de moord onderzoekt, onderzocht achttien jaar eerder de moord op haar echtgenoot, waarvan zij óók werd verdacht. Dolores Claiborne is een spannende, goed gespeelde, ijzersterk vertelde thriller én een fraai drama over een gezin dat door drank, armoede en kindermisbruik de afgrond in is gegleden.

Kathy Bates (links) en Jennifer Jason Leigh in Dolores Claiborne van Taylor Hackford. Beeld
Kathy Bates (links) en Jennifer Jason Leigh in Dolores Claiborne van Taylor Hackford.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden