Film- en tv-tipsVrijdag 12 april 2019

De Volkskrant film- en tv-tips voor vrijdag 12 april

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit moet u vrijdag zien.

Kevin Toma
Robert Redford in The Company You Keep Beeld
Robert Redford in The Company You Keep

Brexit: The Clock is Ticking

Canvas, 20.25 uur

Documentaire The Clock is Ticking gaat mee achter de schermen met Fransman Michel Barnier, die in 2016 door de Europese Unie naar voren wordt geschoven om met de Britten te onderhandelen over de Brexit. Ruim 2 jaar wordt er vergaderd en nog altijd zonder eindresultaat.

The Company You Keep (Robert Redford, 2012)

RTL 8, 20.30-23.00 uur

The Company You Keep: het zou makkelijk kunnen slaan op de acteurs die Robert Redford (82) in de film om zich heen heeft verzameld. Zelf vertolkt Redford de voormalige links-radicale activist Nick Sloan, die undercover leeft sinds hij met zijn groepering, de zogeheten Weather Underground, betrokken was bij een fataal verlopen bankoverval. De jonge, ambitieuze journalist Ben Shepard (Shia LaBeouf) komt op zijn spoor: het begin van een klopjacht die Shepard van het ene bekende gezicht naar het andere voert. Susan Sarandon, Richard Jenkins en Julie Christie spelen veteraan-activisten, Nick Nolte duikt op als Sloans beste vriend en Chris Cooper als diens broer. Stanley Tucci is lekker snedig als Shepards prikkelbare hoofdredacteur.

The Company You Keep werd gebaseerd op Neil Gordons gelijknamige thriller-roman uit 2003.

Je zou door al die fameuze koppen vergeten dat The Company You Keep, Redfords negende speelfilm als regisseur, een belangwekkend verhaal te vertellen heeft. Weather Underground was een in 1969 opgerichte organisatie, die met bomaanslagen op overheidsgebouwen en banken fel protesteerde tegen de Vietnamoorlog. The Company You Keep draait steeds om dezelfde vragen: kan terroristisch geweld moreel worden gerechtvaardigd? En welke idealen zijn nu nog het strijden waard? Al te subtiel is Redfords methode niet om de toeschouwer verder te laten kijken dan zijn neus lang is. De film, die sporadisch herinnert aan de tijd dat Redford zelf nog in de huid van onderzoeksjournalisten kroop (All the President’s Men, 1976), kan het gelukkig hebben. Degelijk, ouderwets amusement is het, van de sterrencast tot het ongehaaste tempo.

The Game (David Fincher, 1997)

SBS 9, 20.30-23.05 uur

‘Ik haat verrassingen’, zegt hoofdpersoon Nicholas Van Orton (Michael Douglas) tegen zijn jongere broer Conrad (Sean Penn) wanneer deze plotseling opduikt om hem een verjaardagscadeau te geven. In het chique restaurant waar ze zitten, begint achter Nicholas een koor van bedienend personeel Happy birthday te zingen. Lekker genant en nog maar een voorbode van wat Nicholas te wachten staat. Conrads eigenlijke cadeau is een waardebon voor een ervaring ‘die je leven echt leuk maakt’. En voor hij en wij het beseffen, bevindt de schathemelrijke, ingedutte zakenbankier zich in een werkelijkheid die hij steeds minder onder controle heeft. Wat als een spel begint, wordt in deze klassieker van meestercineast Fincher, hier nog aan het begin van zijn carrière maar in topvorm, een levensgevaarlijk avontuur.

Huge in France

Netflix

Komiek Gad Elmaleh speelt een uitvergrote versie van zichzelf in deze komedieserie over een Franse grappenmaker die in eigen land volle zalen trekt en naar Los Angeles verhuist om de banden aan te halen met zijn zoon. In Amerika blijkt niemand onder de indruk van ‘de Franse Seinfeld’.

De wilde ruimte

NPO 2, 21.05 uur

Als de eerste ruimtekolonisten zijn geland, hoe ziet hun leven er dan uit? Wetenschapsjournalist Anna Gimbrère ondergaat een aantal simulaties en neemt een kijkje op de Universiteit Wageningen, waar aardappels worden gekweekt op maangrond.

Marguerite (Xavier Giannoli, 2015)

Canvas, 21.15-23.30 uur

De steenrijke weldoenster Marguerite Dumont (Catherine Frot) kan echt niet zingen. Sterker, ze zingt zó vals dat het haast weer kunst wordt. Punt is alleen dat Marguerite het zelf niet doorheeft. Tijdens haar benefietsoirees ten behoeve van Eerste Wereldoorlogweesjes klimt ze onverschrokken naar de hoogste noten in Mozarts Zauberflöte of Wagners Ring - zonder te beseffen wat ze het publiek aandoet met haar vocale wurggrepen. Niemand die haar de waarheid durft te zeggen; haar echtgenoot (André Marcon) zorgt dat hij bij elk recital met panne langs de weg staat. Regisseur-scenarist Xavier Giannoli (À l’Origine) baseerde zijn hoofdpersonage losjes op de Amerikaanse societydame Florence Foster Jenkins (1868-1944), die ooit Carnegie Hall afhuurde voor haar volledig afwezige zangtalent en een jaar na Marguerite door Stephen Frears met haar eigen filmbiografie werd geëerd. Aan Frot, die tijdens de apocalyptische zangnummers begrijpelijkerwijs werd nagesynchroniseerd, is de figuur van Marguerite goed besteed. Al omringt Marguerite zich met opgezette struisvogels, al zingt ze zichzelf naar de afgrond, dan nog maakt Frot haar menselijk, trots en kwetsbaar tegelijk. Des te spijtiger dat Giannoli met een overvloed aan personages en intriges te vaak haar afdwaalt.

Man en kunst

NPO 2, 22.45 uur

In de aanloop naar Pasen gaat de Vlaamse kunstenaar en programmamaker Lucas De Man op zoek naar eieren in de kunst. Hij bespreekt werken van Jeff Koons en Peter Carl Fabergé en heeft speciale aandacht voor beeldhouwwerk Het begin van de wereld van Constantin Brâncuși.

Cold Feet

NPO 3, 22.55 uur

Vrienden en vijftigers Adam, Jenny, Pete, Karen en David zijn terug voor een achtste seizoen lief en leed in Manchester. Adam (James Nesbitt) is op zoek naar een nieuwe relatie en probeert wat bij een jonge barista; Jenny (Fay Ripley) worstelt ondertussen met haar nieuwe leven als student.

The Graham Norton Show

BBC 1, 23.35 uur

Maandag begint het laatste seizoen van Game of Thrones en dus ontvangt Graham Norton hoofdrolspelers Emilia Clarke en Kit Harington. Daarnaast zijn acteurs Chris Hemsworth en Paul Rudd en actrice Julianne Moore te gast. Muziek is er van singer-songwriter Tom Walker.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden