TipsFilm en Televisie

De Volkskrant film- en tv-tips voor vrijdag 10 mei

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van vrijdag 10 mei.

Kristen Stewart in Personal Shopper van Olivier Assayas. Beeld
Kristen Stewart in Personal Shopper van Olivier Assayas.

Vroege vogels

NPO 2, 19.45 uur

In de Hatertse en Overasseltse vennen filmt het team van Vroege vogels de zeldzame knoflookpad. Het dier (met rode en oranje vlekjes op zijn huid) komt alleen naar buiten tijdens de schemering. Als je het lastigvalt scheidt het een geur af die op knoflook lijkt.

Vreemdgaan met Filemon

NPO 3, 20.25 uur

Eerste aflevering van een programmaserie over vreemdgaan, jaloezie en onze monogame cultuur. Filemon Wesselink bespreekt het thema met filosofen, biologen en zijn nieuwe vriendin. Ook laat hij stelletjes aan het woord vanuit hun eigen bed.

The Social Network (David Fincher, 2010)

RTL 8, 20.30 uur

Inmiddels lijkt de verfilming van de oprichting en groeiperikelen van Facebook haast dagelijks aan urgentie te winnen, maar voor verschijning leek The Social Network geen materiaal voor een kaskraker. Iets met internet en bleke, intelligente, sociaal incompetente nerds. Aanvoerder van de nerds, Mark Zuckerberg (Jesse Eisenberg), fungeert als hoogst onaangename held met wie het slecht identificeren is – nog zoiets waarvoor studiobonzen in de regel terugdeinzen. Het is de verdienste van regisseur Fincher dat hij de Hollywoodfilm weer een meer sociaal-kritische kant opstuurt, zonder daartoe allerlei concessies te doen aan het grote publiek. The Social Network is niet overdreven geromantiseerd, computerlingo en algoritmen worden niet versimpeld en de personages zijn net zo min eenduidig als echte mensen.

In de voetsporen van D-Day

NPO 2, 21.10 uur

Philip Freriks ontmoet onder anderen de Amerikaanse hospik Charles Shay, die op 6 juni 1944 als een van de eersten landde op Omaha Beach. Ook spreekt hij met de Britse historicus Antony Beevor voor een ander perspectief op de invasie van Normandië.

Three wives, one husband

NPO 3, 21.15 uur

Een kijkje in het leven van mormoon Enoch Foster en zijn vrouwen Catrina en Lillian. Met z’n drieën hebben ze zestien kinderen en dat smaakt naar meer. Aan het begin van deze documentaireserie staat Enoch op het punt de 25-jarige kinderjuf Lydia ten huwelijk te vragen.

Monsieur Chocolat (Roschdy Zem, 2016)

Canvas, 21.20-23.15 uur

Acteur en regisseur Zem (Omar m’a tuer) wilde met Monsieur Chocolat eerherstel bewerkstelligen voor de goeddeels vergeten clown Rafael Padilla. De eerste zwarte man die als artiest in Frankrijk bekendheid verwierf, werd door de geschiedenis uitgewist. Ook hoofdrolspeler Omar Sy (Intouchables) had nooit van Chocolat gehoord voordat hij zich aan de film verbond. Sy is een van de grootste attracties van Monsieur Chocolat. Het keurige drama heeft een weinig flitsende stijl, maar de acteur weet er toch leven in te blazen. Dat geldt ook voor zijn tegenspeler James Thierrée, een kleinzoon van Charlie Chaplin, als clown Footit.

The Graham Norton Show

BBC 1, 23.35 uur

Acteur Will Smith is te gast en komt vertellen over zijn rol als knalblauwe geest in de nieuwe speelfilmversie van Disneys Aladdin. Actrice Naomi Scott (de nieuwe Jasmine), komiek Kevin Hart en Oscarwinnaar Octavia Spencer (The Help) schuiven ook aan.

Personal Shopper (Olivier Assayas, 2016)

BBC 2, 00.05-01.45 uur

Het is een welbekend griezeltafereel: een medium dat in opperste concentratie de wereld van de geesten aanspreekt. De overige deelnemers kijken zorgelijk om zich heen, zeker wanneer de tafel onder hun handen begint te wiebelen.

Olivier Assayas’ Personal Shopper is in feite één lange, lucide variant op die klassieke filmseance. Het hiernamaals maakt zich hier schijnbaar net zo graag kenbaar middels onaards geklop en zomaar stromende waterkranen, als met mysterieuze WhatsApp-berichtjes. Gotiek vloeit over in 21ste-eeuwse leegte; van een ouderwets spookhuis dwaalt de film naar chique kledingboetieks en hotelkamers. En het gaat hier niet om een amuletten dragende cliché-spiritist. De Amerikaanse Maureen (Kristen Stewart) is een bleke, in leren jack gestoken twintiger, die nog steeds wacht op het beloofde teken na de dood van haar tweelingbroer Lewis.

Personal Shopper kreeg op het filmfestival van Cannes honende reacties, maar bezorgde schrijver-regisseur Olivier Assayas op datzelfde festival ook de regieprijs.

Assayas (Doubles vies, L’eau froide, Irma Vep) maakte met Personal Shopper een voor hem kenmerkende grillige, hybride film. Eentje die eerder op het gevoel mikt dan op het verstand. Het duidelijkst gebeurt dat tijdens Maureens nachtelijke dwaaltochten door de villa: zo suggestief onheilspellend als die zijn, behoren ze tot de beste, meest zinnelijke momenten van de film. Die spooktaferelen vormen een bedrieglijk contrast met Maureens alledaagse, extreem materialistische bezigheden. Haar Franse oponthoud bekostigt ze door boodschappen, sieraden en kleding te kopen voor mode-superster Kyra (Nora von Waldstätten). Opnieuw dus een assistentenrol voor Stewart, nadat ze in Assayas’ Clouds of Sils Maria (2014) de hulp speelde van diva-actrice Maria (Juliette Binoche). Maar terwijl de hoofdpersonages uit die film voortdurend samen zijn, is de band tussen Maureen en haar opdrachtgever akelig virtueel. Buiten telefoontjes en e-mails heeft Maureen zelden contact met de onuitstaanbare Kyra. Daarmee komt de film vooral op de schouders van Stewart te rusten, die Maureen fraai vertolkt, als een vrouw die verdwaalt tussen de verschillende dimensies van haar rusteloze bestaan. Het effect is even onbehaaglijk als bezwerend: je hoeft in Personal Shopper niet dood te zijn om als fantoom te wandelen in de werkelijkheid.

The 90s in Music

Arte, 00.30 uur

Een terugblik op de muziek van de jaren negentig met videoclips en fragmenten uit de legendarische Unplugged-serie van MTV. In deze eerste aflevering (van de zes) komen nummers voorbij van onder meer Daft Punk, R.E.M., Radiohead en Chris Isaak.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden