TipsFilm en televisie

De Volkskrant film- en tv-tips voor vrijdag 10 juli

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van vrijdag.

Berend Jan Bockting en Jorrit Van Broekhoven
Gong Li (links) in Raise the Red Lantern van Zhang Yimou. Beeld
Gong Li (links) in Raise the Red Lantern van Zhang Yimou.Beeld

Het Klokhuis

NPO 3, 18.40 uur

De reuzenpanda heeft veel weg van een levend knuffeldier. Niet zo gek dus dat het Wereld Natuur Fonds het dier uitkoos als mascotte. Lange tijd werd de reuzenpanda met uitsterven bedreigd, maar sinds de dieren in Chinese reservaten worden beschermd, neemt hun aantal weer toe. In Het Klokhuis onderzoekt Maurice Lede wat er wordt gedaan om de reuzenpanda te behouden. In een Belgisch dierenpark trekt hij op met een pandaverzorger. Hij maakt kennis met panda’s Xing Hui en Hao Hao, en voert ze hun lievelingskostje: bamboe, wel 13 kilo per dag.

Raise the Red Lantern

Canvas, 21.15 uur

(Drama, Zhang Yimou, 1991) Fraai in beeld gebracht, subtiel verteld en voor een Oscar genomineerd drama over een uitgehuwelijkte jonge Chinese vrouw (Gong Li) die de vierde echtgenote wordt van een grootgrondbezitter. Ze wordt praktisch opgesloten in diens huis, waar de rivaliteit met de andere echtgenoten moordend is. Met een dwingend kleurenpalet waarin het allesverzengende rood domineert, schetst regisseur Zhang Yimou met zijn internationale doorbraakfilm een hogedrukketel die op barsten staat. Li schittert als veredelde vrijheidsstrijder. De lampionnen, die voor de deur worden geplaatst van de vrouw met wie de grondbezitter die nacht de liefde wil bedrijven, staan voor het proces van gevangenschap naar verlossing, en krijgen in de loop van de film meer betekenis.

Nu te zien

NPO 2, 21.15 uur

Het schilderij Whistlejacket is een levensgroot portret van een racepaard, gemaakt door George Stubbs in 1762. Het is een van de topstukken uit de National Gallery in Londen. Dit jaar is het doek voor het eerst op het Europese vasteland, waar het momenteel kan worden bekeken in het Mauritshuis in Den Haag. Whistlejacket is er het pronkstuk van de tentoonstelling George Stubbs – De man, het paard, de obsessie met dertien schilderijen en diverse anatomische tekeningen. Bart Rutten neemt in Nu te zien een kijkje op de expositie, die loopt tot eind augustus.

Louis Theroux: By Reason of Insanity

NPO 3, 21.20 uur

Ontoerekeningsvatbare criminelen belanden in de Verenigde Staten niet in de gevangenis, maar worden gedwongen opgenomen in speciale psychiatrische ziekenhuizen. Louis Theroux bracht een maand door met de bewoners van een psychiatrisch ziekenhuis in Columbus in de staat Ohio. Onder intensieve begeleiding proberen de patiënten te begrijpen hoe ze tot hun gewelddadige daden hebben kunnen komen. Sommigen zullen hun leven lang achter slot en grendel blijven, terwijl anderen hopen dat ze genoeg vooruitgang boeken voor een tweede kans in de samenleving.

Borg/McEnroe

NPO 3, 22.25 uur

(Drama, Janus Metz, 2017) Dubbelportret van de deelnemers van de historische Wimbledon-finale van 1980, waarin Björn Borg als eerste persoon ter wereld een vijfde Wimbledon-titel op zijn naam kon schrijven en tegenover de man kwam te staan die de kranten omschreven als ‘zijn ergste nachtmerrie’, het licht ontvlambare talent Joe McEnroe. Vooral Shia LaBeouf als McEnroe is een vondst. De acteur, zelf berucht om zijn korte lontje, geeft hem naast die fenomenale woede-uitbarstingen ook iets kwetsbaars, iets kinderlijks zelfs. Zijn McEnroe is óók een gekwetst jongetje.

Shia LaBeouf en Sverrir Gudnason in Borg/McEnroe van Janus Metz. Beeld
Shia LaBeouf en Sverrir Gudnason in Borg/McEnroe van Janus Metz.

John Lennon: Imagine

Arte, 23.35 uur

Verkorte versie (65 minuten) van de oorspronkelijk honderd minuten durende documentaire uit 1972, waarin maker Andrew Solt het toenmalige echtpaar John en Yoko Lennon volgt tijdens de opnamen van Lennons soloalbum Imagine. We zien de Lennons en hun muzikale begeleiders in een landhuis in Engeland, en in New York, waar de twee het album produceerden met medewerking van de legendarische producer Phil Spector. Ook duiken George Harrison, Fred Astaire, Andy Warhol, Dick Cavett en acteur Jack Palance op in de film.

Bacalaureat

NPO 2, 23.50 uur

(Drama, Cristian Mungiu, 2016) Een Roemeense chirurg stapt van zijn morele principes en benadert de docent van zijn 18-jarige dochter met het verzoek haar eindexamen te vervalsen, alleen met een foutloze uitslag kan zij immers in het buitenland studeren, ver weg van de corruptie en vriendjespolitiek in haar geboorteland. Vanaf dat moment valt het ethisch verderf onmogelijk tegen te houden. In zijn vertrouwde stijl (vaak één lange, aftastende camerabeweging per scène) suggereert Cristian Mungiu dat de spoken uit Romeo’s verleden zich elk moment kunnen openbaren, mits je geconcentreerd genoeg kijkt.

Maria Dragus en Adrian Titieni in Bacalaureat van Cristian Mungiu Beeld
Maria Dragus en Adrian Titieni in Bacalaureat van Cristian Mungiu

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden