Film- en tv-tipsvrijdag 10 januari

De Volkskrant film- en tv-tips voor vrijdag 10 januari

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van vrijdag.

Berend Jan Bockting
Emmanuelle Riva in Amour (2012) van Michael Haneke. Beeld
Emmanuelle Riva in Amour (2012) van Michael Haneke.

50 jaar de Benjamin / Benjamin Herman concert Project S

NPO 2 Extra, 18.25 en 19.20 uur

De (online)cultuurzender van de NPO pakt uit met twee fraaie programma's over de bandleider van The New Cool Collective. Eerst wordt een documentaire uit 2018 van Marc van der Velde uitgezonden, gemaakt ter ere van de 50ste verjaardag van de nestor en inspirator van de Nederjazz. Van der Velde volgde Herman in het jaar dat hij drie albums uitbracht en tomeloos vaak optrad. Waar komt die werklust vandaan? Daarna volgt de uitvoering van een aantal van Hermans composities die hij maakte voor een nog te verschijnen documentaire over de legendarische auto Citroën SM.

Professors op pad

NPO 2, 19.55 uur

In de voorlaatste aflevering van Professors op pad gaan Pieter van Vollenhoven en Joop Schaminée op zoek naar het ‘aapje van het zuiden’. De hazelmuis, een kleine soort uit de familie van de slaapmuizen, dankt deze bijnaam aan zijn lange, dichtbehaarde staart. In Nederland komt het beschermde diertje alleen in Zuid-Limburg voor. Van Vollenhoven en Schaminée trekken daarom door het heuvellandschap rond Slenaken in het Gulpdal. Gaat het met de vakkundige hulp van boswachter Niki Jasper lukken om de hazelmuis in het wild te betrappen?

Monty Don’s American Gardens

BBC 2, 21.00 uur

De sympathieke tuinexpert Monty Don, die voor de BBC al sinds jaar en dag het tuinierprogramma Gardeners’ World presenteert, gaat in een driedelige serie op zoek naar de Amerikaanse tuin. Hij reist van Missouri naar Chicago en bezoekt New York en Philadelphia, om te ontdekken dat de Amerikaanse tuin veel vormen kan aannemen. Hij ziet een groentetuin op het dak van een wolkenkrabber in New York, leert over de geschiedenis van Central Park en helpt een handje in een volkstuin in the Bronx. In Philadelphia ziet hij hoe de prairie in tuinvorm herleeft.

Manchester by the Sea

Canvas, 21.20 uur

(Drama, Kenneth Lonergan, 2016) Klusjesman Lee (Oscar voor Casey Affleck) is een solitaire man, die na de plotselinge dood van zijn oudere broer voogd wordt van diens tienerzoon. En daar is Lee niet de meest geschikte persoon voor. Hij wil ook helemaal niet terug naar dat kustplaatsje uit de filmtitel, waar hij nog altijd een kwalijke reputatie geniet. Michelle Williams, als ex van Lee, deelt een emotionele maar toch terloopse filmscène met Affleck, waarin álle pijn wordt gevat in een ontmoeting op straat. Cineast Kenneth Lonergan scheurde alle conventies van het traditionele Amerikaans rouwdrama aan flarden.

Nu te zien: Monet

NPO 2, 22.10 uur

De waterlelies van Claude Monet sieren paraplu’s, theemutsen en fietstassen, maar het werk van de impressionist komt toch het beste tot zijn recht in het museum. Voor de tentoonstelling Tuinen van verbeelding haalde Kunstmuseum Den Haag veertig internationale topstukken naar Nederland. Monet schilderde deze als voorstudie voor zijn magistrale Grandes décorations, een waterschilderij van 2 bij 91 meter. Het middelpunt van de expositie is het werk Blauweregen uit de eigen collectie van Kunstmuseum Den Haag. Nu te zien geeft vanavond een impressie.

Still Alice

VRT, 23.25 uur

(Drama, Richard Glatzer, 2014) Julianne Moore overtreft zichzelf in haar met een Oscar bekroonde rol van bevlogen academicus, die in deze verfilming van de roman van Lisa Genova hoort dat ze alzheimer heeft. Gaandeweg ziet ze haar vertrouwde leven met echtgenoot (Alec Baldwin) en dochter (Kristen Stewart) afbrokkelen, en er is niets wat ze kan doen om die teloorgang te stoppen. Moore voert de kijker subtiel maar dwingend deze hel binnen. De film blijft bij haar steeds diffusere belevingswereld: de architectuur van haar huis wordt desoriënterend, het camerawerk onscherp, de muziek sluimerend dissonant.

Kristen Stewart (links) en Julianne Moore in Still Alice (2014) van Richard Glatzer. Beeld
Kristen Stewart (links) en Julianne Moore in Still Alice (2014) van Richard Glatzer.

Amour

NPO 2, 00.00 uur

(Drama, Michael Haneke, 2012) De bejaarde Georges (Jean-Louis Trintignant) en Anne (de in 2017 overleden Emmanuelle Riva) genieten van hun oude dag, tot zij door twee beroertes wordt getroffen. Trintignant, die al tien jaar geen filmrol meer had gespeeld, moest naar verluidt drie dagen bijkomen nadat hij het script had gelezen. Aanvankelijk wilde hij niet meedoen aan een film die hij zelf niet zou kunnen aanzien. Pas na wat gesprekken met regisseur-scenarist Michael Haneke draaide hij bij. Amour werd een meesterwerk over ouderdom, aftakeling en de consequenties van liefde, bekroond met talloze filmprijzen, waaronder de Gouden Palm in Cannes en de Oscar voor beste niet-Engelstalige film.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden