TipsFilm en televisie

De Volkskrant film- en tv-tips voor vrijdag 1 mei

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van vrijdag.

Berend Jan Bockting en Jorrit Van Broekhoven
Dave Johns en Hayley Squires in I, Daniel Blake van Ken Loach. Beeld
Dave Johns en Hayley Squires in I, Daniel Blake van Ken Loach.

The Brokenwood Mysteries

VRT, 20.20 uur

De Vlaamse VRT begint vanavond met The Brokenwood Mysteries, een misdaadserie die er in Nieuw-Zeeland al vijf succesvolle seizoenen op heeft zitten. De Nieuw-Zeelandse rechercheur Mike Shepherd (Neill Rea) wordt van Auckland naar het plaatsje Brokenwood gestuurd, waar twee vissers in de rivier het lichaam van een boer hebben gevonden. Heeft de man wegens schuldgevoel een eind aan zijn leven gemaakt, of is hij vermoord? Shepherd belandt steeds dieper in een moeras van geheimen en familiedrama’s en besluit van Brokenwood zijn nieuwe standplaats te maken.

Bevrijdingsjournaal april/mei 1945

NPO 1, 20.25 uur

Alsof hij het nieuws van vandaag presenteert, vertelt Herman van der Zandt in het Bevrijdingsjournaal wat er gebeurde op 1 mei 1945. In het staartje van de Tweede Wereldoorlog namen Sovjettroepen de hoofdstad van het Derde Rijk in. Berlijn werd veroverd op de Duitsers, maar dat ging niet zonder slag of stoot. Ook in Nederland staat de bezetter op zijn laatste benen. Friesland is bevrijd en veel ondergedoken Joodse kinderen kunnen weer naar huis. In Amerika volgt Harry Truman de overleden president Roosevelt op en in de Pacific woedt de oorlog voort.

Verborgen verleden

NPO 2, 20.35 uur

Cabaretier Erik van Muiswinkel haalt de laatste jaren dikwijls de media met zijn Twitter-tirades over Zwarte Piet en oprukkend rechts. Ook zijn voorouders namen nogal eens plaats op de preekstoel, blijkt vanavond in Verborgen verleden. Van Muiswinkel stuit tijdens het onderzoek naar zijn stamboom op dominees, maar komt ook bestuurders en leerkrachten tegen. In de uitzending reist hij door het land om uit te zoeken wat zijn voorvaderen precies hebben betekend voor de kerk en welke rol zijn familie heeft gespeeld in het landsbestuur en de politiek.

Abba in Concert

NPO 2 Extra, 20.35 uur

NPO 2 Extra zendt sinds begin april elke avond livemuziek uit. Maandagen en dinsdagen zijn gereserveerd voor klassieke concerten. Woensdag is jazzdag met North Sea Jazzconcerten en donderdag, vrijdag en zaterdag staan er popconcerten op het programma. Met vanavond een concertregistratie van Abba, live in de Londense Wembley Arena in 1979. De band speelt hits van hun eerste acht jaar als groep, zoals Gimme Gimme Gimme en Dancing Queen. Komende zondag staat Miles Davis op het programma, met een optreden op NSJ uit 1985.

Catherine Deneuve en Catherine Frot in Sage femme van Martin Provost. Beeld
Catherine Deneuve en Catherine Frot in Sage femme van Martin Provost.

Sage femme

Canvas, 20.50 uur

(Drama, Matin Provost, 2017) De namen van Catherine Deneuve en Catherine Frot, vedetten van de Franse cinema, vloeien tijdens de openingstitels van Sage femme samen: de film is te zien als hobbelig, maar steeds harmonieuzer duet. Frot speelt de vrijgezelle verloskundige Claire, Deneuve de zwierig levende, gokverslaafde Béatrice, de voormalige geliefde van haar vader. Het zijn clichéfiguren, maar het is een genot om Deneuve even slonzig als aristocratisch aan een pokertafel te zien zitten, terwijl weinig Franse actrices met zoveel overtuigingskracht kwetsbaarheid en nederigheid in hun rol kunnen leggen als Frot.

Race

NPO 3, 22.50 uur

(Drama, Stephen Hopkins, 2016) Zal hij gaan of zal hij niet gaan? Dat is lang de hamvraag in Race, een keurige biopic over de grote Amerikaanse atletiekheld Jesse Owens (1913-1980). De Olympische Spelen van 1936 in Berlijn zijn voor hem hét moment om te schitteren, maar de politiek van Hitler is een gegronde aanleiding voor een boycot. Owens ging en zou viermaal goud winnen, dus al die spanningsopbouw voelt als omslachtig gedoe in een film over een man die overduidelijk alleen om sport geeft, niet om politiek.

Stephan James in Race van Stephen Hopkins. Beeld
Stephan James in Race van Stephen Hopkins.

I, Daniel Blake

NPO 2, 23.25 uur

(Drama, Ken Loach, 2016) In de Gouden Palm-winnaar I, Daniel Blake wordt bijna-zestiger Daniel (Dave Johns) voldoende fit verklaard door zijn uitkeringsinstantie en verplicht tot allerlei sollicitatieactiviteiten. De van een hartaanval herstellende Blake gaat in beroep, maar loopt vast in een cynisch bureaucratisch systeem. Veteraan Ken Loach en zijn vaste scenarist Paul Laverty demonstreren de altruïstische inborst van Daniel; zo’n geïdealiseerd personage zou op de zenuwen kunnen werken, maar met stand-upcomedian Johns strikte de regisseur een uitstekende, nuchtere vertolker. I, Daniel Blake behandelt dezelfde thema’s als Loachs Cathy Come Home (1966), dat een debat losmaakte over de kwalijke rol van overheidsinstellingen. Het is er niet beter op geworden, sindsdien.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden