film- en tv-tipsvrijdag 1 februari

De Volkskrant film- en tv-tips voor vrijdag 1 februari

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van vrijdag 1 februari.

Kevin Toma
Joaquin Phoenix en Mark Wahlberg in The Yards. Beeld
Joaquin Phoenix en Mark Wahlberg in The Yards.

Reizen Waes

NPO 3, 20.25 uur

In IJsland maakt Tom Waes kennis met het piepkleine dorp Mjoifjördur. Het ligt in het noordoosten van het eiland en is zo’n 8 maanden per jaar onbereikbaar vanwege de sneeuw. Onderweg eet hij een traditioneel hapje verbrand schapenhoofd.

Vera

Een, 20.25 uur

Detective Vera wordt ingevlogen in de doorgaans rustige kustplaats Peyton-by-the-Sea. Op het strand is het lijk van een tienerjongen gevonden die eerder uit een tehuis in Newcastle was weggelopen. Vera ontdekt dat er drugs in het spel waren.

Ed Stafford: First Man Out

Discovery, 20.25 uur

Avonturier Ed Stafford nodigde survivalexperts uit voor een race door onherbergzame natuurgebieden. In aflevering 1 is zijn tegenstander de Amerikaanse marinier Aldo Kane. Hun speelterrein: de jungle van ­Borneo.

Diederik en Da Vinci

NPO 2, 21.10 uur

500 jaar na de dood van Leonardo da Vinci maakt theatermaker Diederik van Vleuten een reis in diens voetsporen. Van Vleuten bezoekt Da Vinci’s geboortedorp en het dal van de rivier de Arno, waar Da Vinci een beroemde tekening maakte.

Home

Canvas, 21.20-23.05 uur

(Fien Troch, 2016) De Belgische cineast Fien Troch verstaat de kunst loodzware onderwerpen aan te snijden op een heldere manier: niet te luchtig, maar ook niet zwelgend in somberheid. Zo ook in Home. Lina’s vriendje Sammy krijgt een nieuwe huisgenoot: zijn neef Kevin, rechtstreeks uit de jeugdgevangenis. Kevin wordt meteen opgenomen in Sammy’s vriendengroep. Vooral met John, een stille jongen die een akelig geheim bewaart, kan hij het goed vinden. Troch voelt de belevingswereld van de 17-jarigen opvallend goed aan. Ze plaatst de kijker er middenin: wanneer de jongeren rondhangen op een parkeerplaats of thuis een feestje vieren, is het alsof we eraan deelnemen. Dat overtuigende realisme is in de eerste plaats te danken aan de jonge hoofdrolspelers, die nauwelijks lijken te acteren. Troch koppelt het alledaagse leven van welvarende tieners – beetje blowen, beetje klooien met hun telefoons – moeiteloos aan een veel gruwelijker, gewelddadiger werkelijkheid. Al vanaf de eerste scènes is de film verontrustend.

De helleveeg

NPO 3, 21.20-23.15 uur

(André van Duren, 2016) Tante Tiny (prima vertolking van Hannah Hoekstra) kan behoorlijk vuilbekken en verstoort elke familiebijeenkomst met haar scheldpartijen en harde verwijten. Dat achter al die woede een trauma schuilgaat, vermoedt haar neef Albert Egberts (Benja Bruijning) wel, maar de precieze toedracht bleef altijd geheim. Schrijver en regisseur Van Duren (Kees de jongen, De bende van Oss) kiest in zijn bewerking van de gelijknamige roman van A.F.Th. van der Heijden duidelijk partij voor zijn titelheldin, die moet opboksen tegen verstikkende hypocrisie. Tiny, sympathieker dan de furie uit Van der Heijdens boek, behoudt gelukkig haar giftige tong.

The Graham Norton Show

BBC 1, 23.35 uur

Er gaat een nieuwe Lego-film in première en acteurs Chris Pratt en Elizabeth Banks vertellen hoe het was om daar de stemmen voor in te spreken. Ook zijn acteurs Jennifer Connelly en Paul Whitehouse te gast en is er muziek van Chaka Khan.

The Yards

Eén, 23.30-01.20 uur

(James Gray, 2000) De Amerikaanse cineast James Gray (49) verwierf met films als We Own the Night (2007) en Two Lovers (2008) een complexe reputatie. Veel Amerikaanse critici vinden dat hij Martin Scorsese imiteert, terwijl hij in Europa (vooral Frankrijk) wordt gevierd als een uniek auteur, die met zijn bloedserieuze verhalen en precieze stijl geen concessies doet aan de jachtigheid van de 21ste eeuw.

Neem The Yards, het stijlvolle, duistere en ambitieuze misdaad- en familiedrama dat hij maar liefst vijf jaar na zijn veelgeprezen debuut Little Odessa maakte. Dat debuut werd op het Filmfestival van Venetië bekroond met de Zilveren Leeuw en vestigde de aandacht op Gray. Hij liet zich niet opjagen: terwijl half Hollywood aan hem trok, besloot Gray in alle rust aan The Yards te werken. Met een lange lijst grote namen (Mark Wahlberg, Joaquin Phoenix, Charlize Theron, James Caan, Faye Dunaway, Ellen Burstyn) maakte hij van The Yards een meeslepende film over corruptie in de New Yorkse metaalhandel. De pas vrijgekomen Leo (Wahlberg) gaat een partnerschap aan met de louche Willie (Phoenix) en werkt zich op die manier steeds verder in de nesten. The Yards speelt zich grotendeels af in schemerige vertrekken, met acteurs die zenuwslopend traag in de schaduwen voortschrijden. Talrijke scènes zijn op zichzelf staande juweeltjes, zoals die waarin Leo de intensive care-afdeling van een ziekenhuis binnensluipt om een belangrijke getuige te elimineren. Vlijmscherp schakelt Gray tussen beelden van de agent die in het bed ligt, extreme close-ups van Leo’s oog en het veel afstandelijkere shot van het pistool dat hij op de man richt, op een soundtrack vol angstige ademstoten, gebulder en dissonante muziek. The Yards is als geheel misschien minder evenwichtig dan zijn andere films, maar dat neemt niet weg dat Gray hier vaak op de toppen van zijn kunnen is.

Nooit meer slapen

NPO Radio 1, 0.30 uur

Liesbeth Staats maakt haar debuut als presentatrice van Nooit meer slapen en ontvangt schrijver Wanda Reisel. Van haar verscheen onlangs de roman Adam, over een man die het lot naar zijn hand zet en daarbij morele grenzen overschrijdt.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden