TipsFilm en TV

De Volkskrant film- en tv-tips voor Tweede Kerstdag (woensdag 26 december)

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit moet u Tweede Kerstdag zien.

Kevin Toma
Harrison Ford als Indiana Jones in Raiders of the Lost Ark. Beeld ANP Kippa
Harrison Ford als Indiana Jones in Raiders of the Lost Ark.Beeld ANP Kippa

Raiders of the Lost Ark (Steven Spielberg, 1981)

BBC 1, 14.25-16.15 uur.

en

The Adventures of Tintin (Steven Spielberg, 2011)

BBC 2, 08.45-10.20 uur.

In het oerdeel uit de Indiana Jones-serie, Raiders of the Lost Ark, is het 1936 en moet onderzoeker en ontdekkingsreiziger Indiana Jones (Harrison Ford) de Ark des Verbonds uit handen van de nazi’s zien te redden. ­Heerlijk, bezield popcornamusement levert dat op. Het was overigens niet zozeer nazihaat die regisseur Steven Spielberg inspireerde tot het maken van de film.

De belangrijkste inspiratiebronnen voor Spielberg en producer George ­Lucas waren de avonturenfilms uit de jaren dertig en de avonturen van Kuifje. Dat maakt het des te leuker dat Spielbergs Kuifje-film óók vandaag te zien is. The Adventures of Tintin is als de liefdesbaby van Hergés avonturier en Spielbergs eigen Indiana Jones: een bijna nostalgische combinatie van humor en actie. De Amerikaanse blockbusterfilmer heeft evenveel liefde voor het bronmateriaal als de nieuwe animatietechnieken: de voortrazende film zit vol verwijzingen en favoriete figuren als ­kapitein Haddock (Andy ­‘Gollum’ Serkis) dragen de film.

The BFG (Steven Spielberg, 2016)

BBC 1, 18.40-20.30 uur.

Oké, nog één Spielberg-tip, omdat de man toch een van de vaste kerstfilmwaarden is. De koning van de kaskrakers maakte van Roald Dahls beroemde kinderboek De GVR (The BFG) uit 1982 een zachtaardige, sprookjesachtige film. Het tandem Spielberg-Dahl klopt: beiden weten gewone mensen, waarin de kijker zich makkelijk kan verplaatsen, tot hun recht te laten komen in spannende situaties. Spielberg en Dahl blazen grootste dromen zo, hup, de kinderen toe.

De GVR gaat over het weesmeisje Sofie, dat ’s nachts de Grote Vriendelijke Reus betrapt als hij kinderen letterlijk dromen inblaast. Eigenlijk gaat De GVR natuurlijk over twee buitenbeentjes die op elkaar zijn aangewezen en een zachtaardige reus die moet leren voor zichzelf op te komen. Of dat werkt, hangt dus af van de reus. En die is geweldig. Acteur Mark Rylance werd met behulp van de computer omgetoverd tot een knappe kruising van een mens en een tekening van Dahls vaste illustrator Quentin Blake. Waar Dahl kinderen meer durft te laten griezelen, wil Spielberg ze laten voelen. Door die combinatie is De GVR wel griezelig, maar niet zo angstaanjagend als het boek en overheerst het sentiment niet te veel.

Bro’s Before Ho’s (Steffen Haars en Flip van der Kuil, 2013)

RTL 7, 22.40-00.40 uur.

De broertjes Max en Jules beloven elkaar dat ze nooit een relatie met een vrouw zullen beginnen. Hun vader wijst hun moeder de deur, waarna hij hen onderwijst dat ‘alle vrouwen kuthoeren’ zijn. En dus leven de broers (Tim Haars en Daniël Arends) twintig jaar later een leven van ledigheid en versieren ze vrouwen bij de vleet. Totdat Anna (Sylvia Hoeks) voor hun neus staat.

Vergeleken met hun vorige succesverhaal New Kids was Bro’s Before Ho’s een flinke stap vooruit voor regisseurs Haars en Van der Kuil, die vier jaar ­later opnieuw scoorden met Ron Goossens, Low Budget Stuntman. Net als New Kids is Bro’s Before Ho’s een wilde aanval op de goede smaak, maar onder de onzin zitten echte personages met reële levensvragen en dito problemen. Knap, voor een film die geregeld zo mooi gierend uit de bocht vliegt.

Top 2000 a gogo

NPO 3, 19.25 uur.

Vanuit het Top 2000 Café presenteert Matthijs van Nieuwkerk zes nieuwe afleveringen van de Top 2000 à Gogo. Met in deze aflevering zangeres Joan Osborne en songwriter Eric Bazilian over hun hit One of Us en een ode aan Aretha Franklin.

Het Marathoninterview

NPO RADIO 1, 20.00 uur.

Programmamaker Hans Simonse (VPRO) praat drie uur lang met ­presentator en journalist Max van Weezel. Hij is ernstig ziek en blikt ­terug op zijn carrière: al meer dan veertig jaar is hij actief op Het ­Binnenhof.

Jabroer

RTL 7, 20.30 uur.

Herhaling van de tv-registratie van de onemanshow waarmee acteur Ton Kas (‘t Schaep met de 5 pooten) in 2015 in de theaters stond. Het concept: droogkloot Kas tapt anderhalf uur lang moppen en vertelt over zijn mislukte huwelijken en dates.

The ABC Murders

BBC 1, 22.00 uur.

John Malkovich kruipt in de huid van de legendarische detective Hercule Poirot. In deze bewerking van Agatha Christies gelijknamige roman uit 1936 is Poirot al een dagje ouder en doet hij onderzoek naar een ­seriemoordenaar.

Rob de Nijs - Niet voor het laatst

NPO 2, 22.15 uur.

Zanger Rob de Nijs wordt gevolgd door muziekjournalist Leon Verdonschot, in aanloop naar zijn jubileumconcert in het Concertgebouw in de zomer van 2018. Met een uitgebreide terugblik op zijn leven en ­carrière door vrienden en familie.

Building Schwarzenegger

CANVAS, 22.50 uur.

The American dream, gezien door de ogen van bodybuilder, acteur en politicus Arnold Schwarzenegger. Hij werkte zich met spier- en denkkracht op van topsporter tot filmster en uiteindelijk gouverneur van ­Californië.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden