TipsFilm en Televisie

De Volkskrant film- en tv-tips voor maandag 9 december

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van maandag.

Kevin Toma
Julianne Moore als Havana Segrand in Maps to the Stars. Beeld
Julianne Moore als Havana Segrand in Maps to the Stars.

Wilde Shetlands

Arte, 18.30 uur

Spectaculaire beelden in deze natuurfilm over de dieren op en rond de Shetlands, de eilandengroep in de Noordzee ten noorden van Schotland. De film volgt de vier seizoenen en begint in de winter. Wanneer de dagen gaan lengen komen daar de rotspelikanen te voorschijn, gevolgd door onder meer de papegaaienduikers, zeezwaluwen en andere meeuwachtigen. In de zomer ligt de kust vol zeehondenjongen. Hoogtepunt van de film is een groep orca’s die op volle zee op robben jaagt en gefilmd werd vanaf het water en vanuit de lucht.

Heb je kinderen?

NPO 2, 20.25 uur

Voor kinderloosheid wordt soms bewust gekozen, maar vaak gebeurt het ook ongewild. Programmamaker Inés ten Berge wist al op jonge leeftijd dat ze later moeder wilde worden. Na een stukgelopen relatie ging ze alleen verder in haar pogingen om zwanger te worden, maar verschillende vruchtbaarheidsbehandelingen en twee miskramen later heeft ze de moed verloren. Op haar 49ste staat ze voor de vraag of ze nog één ultieme poging wil wagen. In haar documentaire Heb je kinderen? gaat ze naar een Finse fertiliteitskliniek en spreekt ze met kinderloze koppels.

La La Land (Damien Chazelle, 2016)

Net 5, 20.30 uur

Zo maken ze ze niet meer, kon je denken over de klassieke Hollywoodmusical. Tot 2016, toen Damien Chazelle een nostalgische technicolor-droomwereld optrok, gevuld met heerlijke liedjes en dansnummers rond het aanvankelijk zo zonnige liefdespaar Mia (Emma Stone) en Sebastian (Ryan Gosling). En toch, kun je stellen, is het met Oscars overladen La La Land een film van deze tijd, waarin ambitieuze dertigers hun persoonlijke ontwikkeling verkiezen boven de routine van een relatie. Of probeert Chazelle op die manier diepgang te geven aan een oppervlakkige film?

Emma Stone en Ryan Gosling als Mia en Sebastian in  La La Land.  Beeld
Emma Stone en Ryan Gosling als Mia en Sebastian in La La Land.

The Case of Sally Challen

BBC 2, 22.00 uur

In 2010 sloeg Sally Challen, een Engelse moeder van twee kinderen, haar man Richard dood aan de keukentafel. Een unanieme jury achtte haar schuldig aan moord en Challen kreeg levenslang, wat in de praktijk neerkomt op 22 jaar cel. Dit jaar ging ze echter in beroep tegen haar veroordeling, omdat ze slachtoffer zou zijn van psychologisch misbruik door Richard, met wie ze 32 jaar getrouwd was. De makers van de BBC-documentaire The Case of Sally Challen spraken met vrienden en familie van Sally en Richard en schetsen een huwelijk met een duistere kant.

The Great Gatsby (Baz Luhrmann, 2013)

Net 5, 23.05 uur

Deze verfilming van F. Scott Fitzgeralds roman, met hoofdrollen voor Tobey Maguire, Joel Edgerton en Leonardo DiCaprio, is een spektakel geworden waarbij je ogen en oren tekort komt. Glitterregisseur Luhrmann wil overbrengen wat de New Yorkers voelden aan de vooravond van de beroemdste beurscrash. Hij blaast daartoe de onbekommerde, feestende, decadente, stuurloze wereld die New York in de jaren twintig was, nog eens extra op, zij het met minder aandacht voor de personages. Niet meeslepend, wel een zinnelijke ervaring die er mag zijn.

Vanaf links Amitabh Bachchan, Tobey Maguite en Leonard DiCaprio (als Jay Gatsby) in The Great Gatsby. Beeld Irene O’Callaghan
Vanaf links Amitabh Bachchan, Tobey Maguite en Leonard DiCaprio (als Jay Gatsby) in The Great Gatsby.Beeld Irene O’Callaghan

The Cult of the Family

Canvas, 23,25 uur.

In de jaren zestig begon de Australische yogalerares Anne Hamilton-Byrne de sekte The Family. Ze voedde de kinderen van haar volgelingen op, maar ook kinderen die illegaal werden geadopteerd. Allemaal groeiden ze op in de veronderstelling dat Anne hun moeder was, droegen haar achternaam, werden identiek gekleed en kregen peroxideblond haar. De waarheid over The Family kwam in 1987 naar buiten, toen een van de kinderen wist te ontsnappen. De driedelige documentaire The Cult of the Family vertelt het bizarre en schokkende verhaal van de sekte.

Maps to the stars (David Cronenberg, 2014)

BBC 2, 00.15 uur

Uitbundige en een beetje onderschatte satire op het verziekte leven in Hollywood, gemaakt door de man die weet hoe je verantwoord grenzen overschrijdt, David Cronenberg. Mia Wasikowska is de als wraakengel vermomde psychiatrische patiënt Agatha, die zo haar redenen heeft om een bestaan op te bouwen in de filmwereld van Los Angeles. De andere hoofdrol is niet minder sterk: Julianne Moore speelt een actrice, Havana, met een moedercomplex, terend op oude roem. Zonder iets van haar verleden te weten, huurt Havana de timide Agatha in, waarna Cronenberg kan beginnen aan zijn verrassende deconstructie van de façade van normaliteit in Tinseltown.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden