Film- en tv-tipsMaandag 8 april

De Volkskrant film- en tv-tips voor maandag 8 april

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit moet u maandag zien.

Kevin Toma
Brie Larson en Samuel L. Jackson in Unicorn Store. Beeld
Brie Larson en Samuel L. Jackson in Unicorn Store.

Unicorn Store (Brie Larson, 2017)

Te zien via Netflix

Nadat ze is gezakt op de kunstacademie, ziet Kit (Brie Larson), die nog altijd bij haar ouders woont, zich aan het ravijn van het volwassen leven geplaatst. Tijd voor stevige keuzen, tijd voor een baan met verantwoordelijkheid. In het door Larson zelf geregisseerde Unicorn Store betekent dit dat Kit in een akelig suf marketingkantoor gaat werken, waar ze niets anders doet dan teksten kopiëren. Haar even doodse als enge chef (Hamish Linklater) wil vooral dicht bij haar staan in het kopieerhok.

Het onlangs door Netflix uitgebrachte Unicorn Store lijkt een reünie van Captain Marvel-hoofdrolspelers Brie Larson en Samuel L. Jackson, maar de film werd al in 2017 gemaakt, twee jaar vóór Captain Marvel.

Nog voor Unicorn Store een bizarre wending neemt, verleent Larson (Room, Captain Marvel) haar fijne regiedebuut een eigen karakter: lief en somber tegelijk, zoet van kleur en toch vol levensangst. Hoe vrolijk Kits pyjama’s ook mogen zijn en hoeveel serieuze gesprekken ze ook voert met haar Troetelberen, uit haar gezicht spreken uitputting en paniek. In het zachtmoedige walsje waarmee filmcomponist Alex Greenwald de heldin begeleidt, borrelen steeds weer wrange tonen naar boven.

Het kan dus alle kanten op wanneer Kit een persoonlijke uitnodiging krijgt voor ‘The Store’. Achter de schimmige façade blijkt een wonderlijke winkel verstopt, waar de flamboyante verkoper – Samuel L. Jackson, met glitterslingers in zijn haar – haar een eenhoorn belooft. Inderdaad, een eenhoorn. Om hem te krijgen hoeft Kit slechts te bewijzen dat ze de zorg voor het dier aankan. Dus dat ze niet alleen een fatsoenlijke eenhoornstal kan bouwen, maar ook genoeg liefde te bieden heeft. Voor de eerste taak schakelt ze de ontwapenend droge bouwmarktjongen Virgil (Mamoudou Athie) in, al denkt hij dat hij in Kits achtertuin een verblijf voor een pony bouwt; voor de tweede voorwaarde moet ze toch echt zelf zorgen.

Dat laatste zit wel goed, zo blijkt uit de videobeelden waarmee Unicorn Store opent, van een piepjonge en dan al op eenhoorns verkikkerde Kit. Dat dit opnamen uit Larsons eigen homevideo-archief betreft, maakt de film persoonlijker en intiemer. Fijn ook dat Larson, ondanks het licht absurdistische universum van Unicorn Store, een ingehouden, naturalistische acteerstijl kiest. Je gaat daardoor als toeschouwer helemaal mee in Kits strijd om gezien te worden, of die eenhoorntoestand nu slechts in haar hoofd bestaat of niet. Wat dat laatste betreft bouwen Larson en scenarist Samantha McIntyre de spanning goed op, maar Unicorn Store draait vooral om de vraag of Kit, als introverte, dromerige vrouw, zichzelf kan blijven in een wereld vol deprimerende verwachtingen en rolpatronen. Fascinerende definitie van volwassenheid, die ergens in de film zit verstopt: ‘Je bent pas echt volwassen wanneer je faalt in de dingen waar je echt om geeft.’

Door andere ogen

NPO 2, 20.25 uur

Een portret van tv-maker Sinan Can, bekend van Sinan zoekt de klas van Elias en als deelnemer uit Wie is de Mol?. Vrienden en collega’s vertellen over Can, die is opgegroeid in Nijmegen als zoon van een Turkse vader en Koerdische moeder.

Passengers / Gravity (Morten Tyldum, 2016) / (Alfonso Cuarón, 2013)

Net 5, 20.30-22.45 uur / 22.45-00.25 uur

Man en vrouw alleen in de ruimte: op dat gegeven varieert Net 5 vanavond. Eerst met het aardige romantische SF-vehikel Passengers, vervolgens met ruimtevaartmeesterwerk Gravity: twee astronauten (Sandra Bullock en George Clooney) werken aan een routineklus als hun spaceshuttle onherstelbaar beschadigd raakt. Vanaf het klassieke, 13 minuten durende openingsshot is de spanning constant. Regisseur Cuarón en cameraman Emmanuel Lubezki presenteren de ruimte als een duizelingwekkende oneindigheid, vol overdonderende schoonheid. Juist het feit dat Cuarón de natuurwetten zo getrouw mogelijk volgt, levert machtig mooie shots op (wat gebeurt er met tranen in de ruimte?). De hel gefilmd door iemand die er de hemel in ziet.

2Doc: Man Made

NPO 2, 20.55 uur

In haar nieuwe docu onderzoekt Sunny Bergman de maatschappelijke ideeën over mannelijkheid. Wat wordt gezien als typisch mannelijk en lijden mannen daar ook onder? Is het na de vrouwenemancipatie nu tijd voor de bevrijding van de man?

De kleedkamer

Canvas, 21.15 uur

Komende zondag wordt de wielerklassieker Parijs-Roubaix gereden. Vier wielrenners, onder wie Johan Vansummeren en Lars Boom, bespreken in het bos van Wallers wat het betekent om de Hel van het Noorden wel of juist niet te winnen.

Kleuters tegen kwalen

NPO 1, 22.15 uur

Sociaal experiment van Omroep MAX waarbij negen senioren in een zorghotel in de Achterhoek dagelijks een groep kleuters op bezoek krijgen. Heeft dit contact een positief effect op de gezondheid en het geluk van de ouderen?

Man en kunst

NPO 2, 22.45 uur

Lucas De Man gaat weer op zoek naar het verhaal achter kunstwerken in Nederlandse musea. Zoals het portret van Edith, een van de bravere doeken van de Oostenrijkse expressionist Egon Schiele, te zien in het Gemeentemuseum Den Haag.

2Doc: Acting straight

NPO 2, 23.35 uur

Documentaire over mannelijkheid in de homoscene. Makers Tofik Dibi en Willem Timmers ervaren een wereld waarin mannen die gespierd en allesbehalve vrouwelijk zijn het ideaalbeeld zijn. Wat voor invloed heeft dit op hen en op andere homo’s?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden