TipsFilm en televisie

De Volkskrant film- en tv-tips voor maandag 6 juli

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van maandag.

Berend Jan Bockting en Jorrit Van Broekhoven
Tom Cruise in Top Gun van Tony Scott. Beeld
Tom Cruise in Top Gun van Tony Scott.

De wereld spoelt terug

NPO 1, 19.00 uur

Vijftien jaar lang ontving het praatprogramma De wereld draait door (DWDD) muzikale gasten voor een interview en een optreden. Deze week zijn de hoogtepunten te zien in vijf thematische compilaties onder de titel De wereld spoelt terug. De artiesten van vanavond zingen allemaal in het Nederlands, wat voor sommigen van hen ongebruikelijk is. Met optredens van Stef Bos, De Dijk en Huub van der Lubbe, Ilse DeLange, Barry Hay en Anouk. Verder komen ook diverse DWDD-huisbands voorbij, naast The Kik, Racoon en Henny en Xander Vrienten.

Top Gun

Net 5, 20.30 uur

(Actie, Tony Scott, 1986) Tom Cruise met een te grote Ray-Ban, Anthony Edwards (ER) met een snor, Val Kilmer met omhoog geföhnd haar en muziek van Harold Faltermeyer: Top Gun was een van de filmtoppers van de jaren tachtig en blijkt in retrospectief doordesemd van stijlkenmerken. Destijds aan de man gebracht als actiefilm, is de film nu toch vooral een sentimental journey. Een feest blijft het, dit verhaal over de macho’s van de elite­pilotenopleiding van de Amerikaanse marine. Good guy Tom Cruise en bad guy Val Kilmer strijden om de beste te worden en daartussendoor wandelt Kelly McGillis om het hoofd van Tom Cruise op hol te brengen. Heerlijk.

De 100

NPO 1, 20.35 uur

Deze maand trad de nieuwe donorwet in werking. Door alle volwassen Nederlanders te laten nadenken over orgaandonatie kan het tekort aan donororganen worden verminderd, is de hoop. In het EO-programma De 100 volgt Bert van Leeuwen een groep mensen die wachten op een orgaan- of weefsteltransplantatie, in sommige gevallen al jaren. In De 100 vertellen ze hun verhaal, waarna ze gedurende een jaar zullen worden gevolgd. Ook artsen, familieleden en orgaandonoren worden geportretteerd. In 2021 zullen nieuwe afleveringen laten zien hoe het dan met de deelnemers gaat.

Srebrenica – De machteloze missie van Dutchbat

NPO 2, 20.35 uur

Met een gebrekkige voorbereiding, een onduidelijk mandaat en ontoereikende bewapening begon een Nederlands bataljon in 1995 aan een haastig geplande VN-missie in Bosnië. Dutchbat moest de strijdende partijen scheiden, maar werd door Bosnisch-Servische troepen onder de voet gelopen. In een driedelige documentaireserie blikt Coen Verbraak 25 jaar na de val van Srebrenica terug op de gebeurtenissen van toen. Daarvoor spreekt hij met Dutchbatters, die vertellen over hun ervaringen en de grote invloed van de gefaalde missie op de rest van hun leven.

Srebrenica Journaal

NPO 2, 22.00 uur

De komende zeven avonden presenteert de NOS een reconstructie van de gebeurtenissen die 25 jaar geleden zouden leiden tot de val van Srebrenica, de Bosnische moslimenclave die onder bescherming stond van Nederlandse Dutchbat-militairen. Vanavond geeft presentator Herman van der Zandt een inleiding in de voorgeschiedenis: het ijzeren bewind van maarschalk Tito die het naoorlogse Joegoslavië met harde hand bijeen hield, en de opkomst van het Servische nationalisme in de persoon van Slobodan Milosevic. Historicus Christ Klep zorgt voor militaire duiding.

Fitzcarraldo

Arte, 22.00 uur

(Drama, Werner Herzog, 1982) Een goddelijke roeping heeft Brian Sweeney Fitzgerald (Klaus Kinski), in dit verrukkelijk megalomane meesterwerk van Werner Herzog. Om beschaving te brengen in de Peruaanse wildernis besluit hij midden in de jungle een operahuis te bouwen. Met een begeestering die grenst aan waanzin zweept hij de indiaanse bevolking op hem te helpen – onder meer door een schip over een berg te slepen. Het verhaal achter Fitzcarraldo is net zo bekend als de film zelf dankzij de documentaire Burden of Dreams, over het totaal uit de hand gelopen productieproces.

Klaus Kinski in Fitzcarraldo van Werner Herzog Beeld
Klaus Kinski in Fitzcarraldo van Werner Herzog

An Officer and a Gentleman

Net 5, 22.40 uur

(Drama, Taylor Hackford, 1982) Fijn, hoewel ook wat voorspelbaar drama, met Richard Gere als marinier-in-opleiding die worstelt met de dood van zijn moeder en Louis Gossett jr. als keiharde en sadistische drilinstructeur. De scène waarin Gere zijn liefje, fabrieksmeisje Debra Winger, achter de lopende band vandaan plukt, geldt als een romantische klassieker. Tegenover haar toont de mannelijke seksbom van de jaren tachtig zich in An Officer and a Gentleman een heer: ‘If I got you pregnant I want to do the right thing and pay for the abortion.’

Richard Gere en Debra Winger in An Officer and a Gentleman van Taylor Hackford Beeld
Richard Gere en Debra Winger in An Officer and a Gentleman van Taylor Hackford
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden