tipsfilm en televisie

De Volkskrant film- en tv-tips voor maandag 6 januari

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van maandag.

Berend Jan Bockting en Jorrit van Broekhoven
Les dames du Bois de Boulogne (1945) van Robert Bresson Beeld RV
Les dames du Bois de Boulogne (1945) van Robert BressonBeeld RV

The Twinstitute

BBC 2, 20.00 uur

Chris en Xand van Tulleken zijn tweeling, artsen en presentatoren bij de BBC. Voor hun nieuwe serie The Twinstitute begonnen ze een onderzoeksinstituut met dertig eeneiige tweelingen, die als proefpersonen fungeren voor diverse experimenten. Vanavond gaan de Van Tullekens op zoek naar de bes­te manier om gewicht te verliezen. Terwijl de ene groep een maand lang dagelijks duizend calorieën verbrandt in de sportschool, verminderen hun tweelingbroers of -zussen hun consumptie met duizend calorieën per dag. Wie is er na twee maanden het meest afgevallen?

Les dames du Bois de Boulogne

Arte, 21.50 uur.

(Drama, Robert Bresson, 1945) De tweede film van Robert Bresson heeft nauwelijks kenmerken van zijn typerende latere stijl (tot op de botten gestripte films met weinig dialoog en zelfbewust, emotieloos spel) en is mede daarom een interessante curiositeit. In deze film, gebaseerd op een romanfragment van Denis Diderot, neemt Hélène wraak op haar ongeïnteresseerde, deftige minnaar. Ze bekokstooft een ontmoeting tussen hem en Agnès, een cabaretdanseres die ooit bijkluste als prostituee, zonder dat hij weet van dit verleden. Eloquente dialogen (van Jean Cocteau) vol uitgesproken gevoelens leggen de thematiek bloot: wanhoop, verlangen, de zwaarte van het verleden.

Mystify: Michael Hutchence

Canvas, 22.05 uur

Documentaire over de zanger van popgroep INXS, Michael Hutchence. Filmmaker Richard Lowenstein, die ook ooit de videoclips van de band regisseerde, interviewde vrienden, familieleden en ex-geliefden (onder anderen Kylie Minogue), die liefdevol over Hutchence spreken en privémateriaal afstonden. Mystify is een intiem en complex portret, waarin de complexe Hutchence toch tussen de vingers doorglipt. Zijn tragische zelfdoding op 37-jarige leeftijd en de ‘waarom’-vraag hangt als een schaduw over de documentaire, die onlangs nog in de bioscoop was te zien.

De monitor

NPO 2, 22.20 uur

Dankzij de ligging en goede infrastructuur is Nederland een ideaal distributieland. Daarom is ons land een gewilde plek voor de bouw van gigantische distributiecentra, waar pakjes van grote winkel­ketens en online retailers worden opgeslagen, gereedgemaakt en verzonden. Niet iedereen is gelukkig met de komst van deze XXL-distributiecentra, die tot een ‘verdozing’ van het landschap zouden leiden. De monitor onderzoekt wie er in Nederland de regie heeft over het logistieke vastgoed, dat de afgelopen tien jaar met tien miljoen vierkante meter is gegroeid.

Op1

NPO 1, 22.25 uur

Omdat Eva Jinek nu is te zien op RTL 4, moest de NPO op zoek naar een nieuwe talkshowformule. Er werd besloten Op1 te laten presenteren door vijf roulerende duo’s, afkomstig van verschillende omroepen. De presentatiekoppels worden gevormd door Willemijn Veenhoven & Erik Dijkstra, Carrie ten Napel & Charles Groenhuijsen, Sophie Hilbrand & Hugo Logtenberg, Welmoed Sijtsma & Sander Schimmelpenninck en Giovanca Ostiana & Tijs van den Brink. In een later stadium zal ook Jeroen Pauw zich bij de presentatoren aansluiten. Veenhoven en Dijkstra trappen af.

The Usual Suspects

Veronica, 23.15 uur.

(Thriller, Bryan Singer, 1995) In de haven van San Francisco ontploft een boot vol drugs en misdadigers. De FBI ondervraagt na afloop de enige overlevende, de kleine oplichter Verbal Kint, een rol waarvoor Kevin Spacey de Oscar voor beste bijrol kreeg. Zoals zijn bijnaam aangeeft, is Kint een groot verteller; de versie die hij van de gebeurtenissen geeft, is intrigerend, maar moeilijk te geloven. Is zijn verhaal over de mysterieuze gangsterbaas Keyser Soze dat hij in deze moderne klassieker vertelt de waarheid of een gecompliceerd alibi?

Kevin Spacey in The Usual Suspects van Bryan Singer. Beeld RV
Kevin Spacey in The Usual Suspects van Bryan Singer.Beeld RV

The Island

Net 5, 23.15 uur.

(Sciencefiction, Michael Bay, 2005) Ewan McGregor en Scarlett Johansson, gehuld in strakke witte pakjes, spelen twee klonen, gemaakt om organen te doneren. En die zijn na een ecologische ramp (in 2019) van groot belang. Maar omdat de twee klonen kunnen denken, proberen ze hun makers te ontvluchten. Na een opvallend rustig eerste halfuur, dat qua stijl, decor en toon opvallend goed aansluit bij George Lucas’ vroege sf-klassieker THX 1138 (1971), gaat het goed los. Niet voor niets maakte regisseur Bay naam als ongeremde actiefilmer – onlangs nog met het even idiote als gestileerde Netflixhit 6 Underground.

Ewan McGregor en Scarlett Johansson in uit The Island van Michael Bay. Beeld RV
Ewan McGregor en Scarlett Johansson in uit The Island van Michael Bay.Beeld RV
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden