Film- en tv-tipsMaandag 5 oktober

De Volkskrant film- en tv-tips voor maandag 5 oktober

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van maandag.

Berend Jan Bockting en Jorrit Van Broekhoven
Uma Thurman in Kill Bill: Vol. 2 van Quentin Tarantino. Beeld
Uma Thurman in Kill Bill: Vol. 2 van Quentin Tarantino.

Slow West

Arte, 20.15 uur

(Western, John Maclean, 2015) De 16-jarige dromer Jay (Kodi Smit-McPhee) reist smoorverliefd zijn buurmeisje achterna in het Amerika van 1870. Een gebied waar je wordt omgelegd voor een dollar, weet Silas (Michael Fassbender) die hem onder zijn hoede neemt, maar Jay ziet dat anders. Geweldig, zelfverzekerd debuut van John Maclean: een zwartkomische roadmovie die weet te verrassen en bijna romantisch camerawerk afwisselt met bloederig geweld. Het is een pleidooi tegen cynisme en een complex verhaal over de menselijke natuur en mythologisering.

Michael Fassbender en Kodi Smit-McPhee in Slow West van John Maclean. Beeld
Michael Fassbender en Kodi Smit-McPhee in Slow West van John Maclean.

Kill Bill: Vol. 2

NPO 3, 20.25 uur

(Actie, Quentin Tarantino, 2004) In de eerste Kill Bill stelt een wraakzuchtige dame een lijstje op met vijf namen en ruimt ze de eerste twee uit de weg. In deel 2, dat eigenlijk geen vervolg is maar het sluitstuk van één lange film, klaart Beatrix Kiddo (Uma Thurman) haar bloederige klus. De vechtscènes zijn spectaculair, en als Thurman in een open auto in de camera kijkt, is ze net zo mooi als film-noirheldin Lana Turner. Kill Bill: Vol. 2 is een staalkaart van Tarantino’s passies en favoriete genres. Van blaxploitation en spaghettiwesterns tot samoerai- en kungfufilms. Alles kan - en Tarantino komt er glansrijk mee weg.

2Doc: Tot de dood ons scheidt

NPO 2, 20.25 uur

Op scheiden rust een taboe. Dat geldt misschien nog wel meer voor scheiden op latere leeftijd. In zijn documentaire Tot de dood ons scheidt portretteert Niels van Koevoorden twee echtparen die na bijna veertig jaar huwelijk uit elkaar gaan. Verdrietig, maar volgens de koppels Marga & Mat en Gerda & Bennie wel noodzakelijk. Recht in de camera en zonder opsmuk vertellen ze over hun spijt en pijn, maar ook over de opluchting. Terwijl het aantal scheidingen in Nederland daalt, was onder 50-plussers de afgelopen twintig jaar een verdubbeling te zien.

Wie kent mij nog?

NPO 2, 21.15 uur

In de Week tegen Eenzaamheid vertelt de EO-serie Wie kent mij nog? de levensverhalen van vijf eenzame mensen. Voor sommigen betekent eenzaamheid meer dan een gebrek aan sociaal contact. De eerste geportretteerde is de 60-jarige Roelie Post. Zij nam het moedige besluit om klokkenluider te worden en corruptie bij adopties aan de kaak te stellen, maar kreeg te maken met bedreigingen. Omdat ze in Brussel geen leven meer had, verhuisde Post naar Friesland om onder te duiken. Ver van al haar vrienden, familie en kennissen sloeg de eenzaamheid hard toe.

In the Face of Terror

BBC 2, 22.00 uur

Een driedelige BBC-serie volgt de families van terreurslachtoffers die na een vreselijk verlies op zoek gaan naar gerechtigheid. Tijdens de opmars van terreurorganisatie Islamitische Staat in Syrië werd een groep Amerikanen en Britten gegijzeld. Zeven van hen werden onthoofd door een Britse IS-terrorist, die in de pers Jihadi John werd genoemd. In de eerste aflevering van In the Face of Terror vertellen de families van de gegijzelden hoe ze de periode hebben ervaren. Ook delen twee vrijgelaten gijzelaars hun herinneringen aan deze nachtmerrie.

De monitor

NPO 2, 22.20 uur

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden woningen van Joodse Nederlanders onteigend door de Duitse bezetter. Na de oorlog kregen teruggekeerde Joden de rekening gepresenteerd voor achterstallige erfpacht en belastingen. Gemeenten rechtvaardigden hun handelen door te stellen dat de Joodse woningen ‘in beheer’ waren gebleven en dat er dus gewoon moest worden betaald. Historicus Robin te Slaa onderzocht de handelswijze van Den Haag en presenteert zijn bevindingen vanavond in De monitor. Hij vindt dat alle gemeenten zo’n onderzoek moeten laten uitvoeren.

Ik ook van jou

Net 5, 22.30 uur

(Romantiek, Ruud van Hemert, 2001) Ruud van Hemert ontdeed zijn verfilming van Ronald Gipharts debuutroman onder meer van de humor, een van de belangrijkste elementen van het boek. Desondanks is de film niet onaardig, misschien juist dankzij de citaten uit en verwijzingen naar Turks Fruit en Betty Blue, twee films die voortdurend op het netvlies verschijnen tijdens dit verhaal over de jonge aspirant-schrijver (Antonie Kamerling) wiens beschermde leventje van de ene dag op de andere verandert als de bijzondere Reza (Angela Schijf) op het toneel verschijnt.

Angela Schijf en Antonie Kamerling in ‘Ik ook van jou’ van Ruud van Hemert. Beeld
Angela Schijf en Antonie Kamerling in ‘Ik ook van jou’ van Ruud van Hemert.
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden