De gidsMaandag 4 maart

De Volkskrant film- en tv-tips voor maandag 4 maart

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit moet u maandag zien.

Redactie

Algarve Cup: Nederland-Polen

Veronica, 18.00 uur

Om 18.30 uur trappen de Nederlandse voetbalvrouwen af tegen Polen. Het is hun tweede wedstrijd in de Algarve Cup, het vriendschappelijke toernooi in Portugal, dat wordt gezien als een test in de aanloop naar het WK in Frankrijk deze zomer.

The Big Escape

NPO 3, 20.20 uur

Tweede seizoen van het spelprogramma waarin tien min of meer bekende Nederlanders uit escaperooms moeten ontsnappen. De kamers vol puzzels, zoals een stoomlocomotief, zijn gebouwd op bijzondere locaties in Zuid-Limburg.

Door andere ogen

NPO 2, 20.25 uur

Oud-politicus en schrijver Jan Terlouw (87) weet mensen te inspireren, zoals onlangs de jongeren om zich in te zetten voor het klimaat. Hij wordt geportretteerd door zijn dochter Sanne, oud-premier Dries van Agt ​en biograaf Joep Boerboom.

The Wolf of Wall Street

RTL 7, 20.30-00.10 uur

Leonardo DiCaprio als Jordan Belfort in The Wolf of Wall Street van Martin Scorsese. Beeld
Leonardo DiCaprio als Jordan Belfort in The Wolf of Wall Street van Martin Scorsese.

(Martin Scorsese, 2013) Hilarische en energiek gefilmde satire over de beursexcessen van voor de financiële crisis, waarin Martin Scorsese professioneel aandelenzwendelaar Jordan Belfort opvoert als aanvoerder van een wereld waarin maar één moraal geldt: naai de cliënt, verrijk jezelf. En de manier om geestelijk gezond te blijven op Wall Street? Driemaal daags masturberen en veel cocaïne snuiven. Scenarist Terence Winter (The Sopranos) bewerkte de blufferige bestseller van de echte Belfort (‘op mijn 26ste verdiende ik 49 miljoen dollar per jaar’), waarin de witteboordencrimineel van eenvoudige komaf zijn exorbitante levensstijl etaleert.

Dat misdaadchroniqueur Scorsese enthousiast was toen zijn vaste acteur DiCaprio (hun vijfde samenwerking) aankwam met het idee voor deze verfilming, is voorstelbaar. Belfort is een authentiek Scorsesiaanse held: uit de werkelijkheid geplukt, onmatig en zelfdestructief, een vrouwenliefhebber en een desastreuze echtgenoot. Als het echte Wall Street hem uitspuwt, klautert Belfort van helemaal onderop de markt weer terug. In de opbouw van Belforts oplichtersimperium kan DiCaprio al zijn bezetenheid kwijt. De acteur is zowel aanstekelijk als afstotelijk in de scènes waarin hij de werknemers motiveert. Zijn killers en warriors willen óók hun deel van het geld, de strippers, auto’s, drugs en werpdwergen. The Wolf of Wall Street is vintage-Scorsese, van een 71-jarige regisseur in topvorm.

The Hunger Games: Mockingjay - Part 1

Net 5, 20.30-22.45 uur.

(Francis Lawrence, 2014) Het is de vraag wat een actrice met minder talent dan de geweldige Jennifer Lawrence had gemaakt van alle motiverende betogen over opstand en verzet die ze moet houden in dit eerste deel van de in tweeën gesplitste Hunger Games-finale. Haar boze Katniss Everdeen wordt hier door het verzet tot ster in oorlogspropaganda gebombardeerd: via filmpjes wakkert ze de opstand aan tegen het misdadige regime dat de afschuwelijke hongerspelen uit de titel organiseert. Oorlog wordt in deze film niet alleen via bombardementen en sabotage-acties uitgevochten, maar ook via de media. Een van de partijen executeert geknielde mensen met een zwarte kap op voor het oog van de camera. Het blijft een van de krachten van de The Hunger Games-trilogie, naar de gelijknamige boekenserie van Suzanne Collins: grootse thema’s over revolutie en manipulatie aansnijden die griezelige overeenkomsten vertoont met de actualiteit. Zelfs al doet de tweedeling van het laatste boek de spanningsboog geen goed.

Meet the Parents

RTL 8, 20.30-22.40 uur.

(Jay Roach, 2000) Een jaar na Analyze This, waarin Robert De Niro als een Sopranos-achtige maffiafiguur op de sofa van een psychiater belandt, etaleerde De Niro opnieuw op geslaagde wijze zijn komische talent. Hij speelt de verrukkelijk stugge schoonvader van Ben Stiller, een neuroot die zich een film lang geen houding weet te geven tegenover de familie van zijn geliefde. De Niro’s rol was overigens voor een groot deel aan het sterke scenario te danken, want daarna ging het hopeloos mis. Meet the Parents kreeg met Meet the Fockers (2004) en Meet the Parents: Little Fockers (2010) twee onvoorstelbaar gezapige vervolgen, beide opnieuw met De Niro, die voor zijn rol, dat wel, een fortuin ontving.

2Doc: Lost boys, 5 jaar later

NPO 2, 20.55 uur

Margit Balogh maakte in 2011 de documentaire Lost Boys, over de jongens van de Rotterdamse jeugdbende Bloods. Wat is er van hen geworden? Bendelid Demo werkt nu als radiomaker, maar wordt nog achtervolgd door zijn verleden.

Eindelijk thuis

NPO 1, 21.15 uur

Edward werd als baby geadopteerd uit een kindertehuis in Mexico en groeide op in Nederland. Als puber worstelde hij met zijn identiteit en seksuele geaardheid. Nu gaat Edward (33) met zijn vader Harry naar Mexico om zijn roots te ontdekken.

Louis Theroux: The Night in Question

BBC 2, 22.00 uur

Louis Theroux onderzoekt op Amerikaanse universiteiten zaken van seksueel geweld. Zo spreekt hij met student neurowetenschappen Saif Khan, die werd beschuldigd van verkrachting maar zelf zegt onschuldig te zijn.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden