Tv-tips31 december

De Volkskrant film- en tv-tips voor maandag 31 december

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van maandag 31 december.

Kevin Toma en Joris Henquet
Carice van Houten in Minoes. Beeld
Carice van Houten in Minoes.

Minoes (Vincent Bal, 2001)

NPO 3, 09.00-10.25 uur

Het blijft een van de leukste Nederlandse films van de afgelopen jaren, deze al bijna klassieke Annie M.G. Schmidt-verfilming. Met een aanstekelijk mengsel van kattigheid en onschuld speelt Carice van Houten poes Minoes, die in een mensenvrouw verandert nadat ze van gifafval heeft gelikt.

Minoes vindt onderdak bij de aardige, maar vreselijk verlegen journalist Tibbe (Theo Maassen) en helpt hem met haar kattenpersdienst aan de ene scoop na de andere. Intussen wordt het steeds duidelijker dat het niet pluis is in de deodorantfabriek van meneer Ellemeet (Pierre Bokma) en groeit bij Minoes het besef dat ze toch ooit zal moeten kiezen: blijft ze in haar meisjeslijf, of laat ze zich weer terugtransformeren tot kat? En welke kattenstreken zal ze in dat laatste geval moeten afleren? Zulke dilemma’s voeren de boventoon in het kleinschalige, magnetiserende Minoes. Alles werkt. De schilderachtige decors zijn gezellig en toch niet kneuterig, het acteerwerk is vrolijk maar net niet te cartoonesk, het warmbloedige script van Tamara Bos voorspelbaar op een aangename manier. Regisseur Vincent Bal houdt alle elementen in balans. Goed voor twee Gouden Kalveren, die voor Beste actrice (Van Houten) en Beste film.

Charlie and the Chocolate Factory (Tim Burton, 2005) / Roald Dahl’s Esio Trot (Dearbhia Walsh, 2015)

Net 5, 18.15-20.30 uur / RTL 8, 20.30-22.30 uur

Twee prima Roald Dahl-verfilmingen vandaag, die qua timing perfect op elkaar aansluiten. In Roald Dahl’s Esio Trot (‘Tortoise’, schildpad, maar dan achterstevoren) excelleert Dustin Hoffman als de oude Henry Hoppy, die al jaren verliefd is op zijn benedenbuurvrouw Lavinia Silver (Judi Dench, eveneens geweldig), zonder dat hij haar dit durft te vertellen. Een belangrijke rol is weggelegd voor mevrouw Silvers schildpad, die haar belangrijkste gezelschap vormt sinds de dood van haar man en die om de een of andere reden maar niet wil groeien. Daar weet Henry wel wat op.

Voorafgaand aan deze fijne, voor de BBC gemaakte tv-productie - naar Dahls gelijknamige roman uit 1990 - kunt u ook nog Tim Burtons bewerking van Charlie and the Chocolate Factory (1964) kijken. Het verhaal draait om een jongetje (Charlie) dat met heel zijn hart dat ene cadeautje wenst: een toegangskaartje voor de chocoladefabriek van de uiterst excentrieke Willy Wonka (Johnny Depp). Voeg daarbij de knus-besneeuwde winterwereld waarin regisseur Burton Wonka’s fabriek plaatst en de kerstsfeer is compleet. Burton leefde zich helemaal uit op het binnenwerk van de fabriek, van de chocoladerivier tot de identieke hoofden van de Oompa-Loompa’s. Maar de grootste attractie is Depps Willy Wonka; een uitzinnige kruising tussen Michael Jackson en Marilyn Manson, met een bleek babygezicht, een gek stemmetje en de lach van een waanzinnige.

Top 2000 a gogo

NPO 3, 19.25 uur

In de slotaflevering van dit jaar wordt afgeteld naar de onbetwiste nummer 1 in de top 2000: Bohemian Rhapsody van Queen. Er is een reportage over Like a virgin van Madonna en eurocommissaris Frans Timmermans vertelt over zijn favoriete artiest.

Guido Weijers: Oudejaarsconference

RTL 4, 20.30 uur

Vanuit het Oude Luxor in Rotterdam blikt Guido Weijers terug op 2018, met de Oostvaardersplassen, de memo’s van Rutte en het overlijden van dj Avicii. ‘Een van zijn betere oudejaarsconferences’, schreven de Volkskrant-recensenten in een voorbeschouwing.

Mindf*ck live

NPO 1, 20.35 uur

Een registratie van de groots opgezette theatershow waarmee illusionist en arts Victor Mids afgelopen oktober in de AFAS Live stond. Mids stelde het brein van zijn publiek op de proef met onverklaarbare illusies, spectaculaire mindfucks en interactieve experimenten.

Annie M.G. in Carré

NPO 2, 21.20 uur

In Theater Carré werd in november een hommage gebracht aan schrijver Annie M.G. Schmidt. Loes Luca presenteerde de avond, waarop Jenny Arean en Huub van der Lubbe Vluchten kan niet meer zongen en Anniek Pheifer verraste met het lied Radijs.

Saturday Night Fever: the ultimate disco movie

Canvas, 22.25 uur

Muziekdocumentaire uit 2017 over klassieker Saturday Night Fever uit 1977, de filmklassieker die in grote mate bijdroeg aan het succes van disco. O.a. hoofdrolspeler John Travolta en zanger/songschrijver Barry Gibb van de Bee Gees blikken terug.

Marc-Marie Huijbregts: Oudejaars 2018

NPO 1, 22.30 uur

Live vanuit de schouwburg in zijn thuisstad Tilburg speelt Marc-Marie Huijbregts zijn eerste oudejaarsconference. Wat laten we achter in 2018? Wat nemen we mee naar 2019? Naast oog voor ludieke details uit nieuwsberichten ook veel improvisaties met het publiek.

Saturday Night Fever (John Badham, 1977)

Canvas, 23.35-01.35 uur

John Travolta’s doorbraak bracht wereldwijd een discorage teweeg. Met losse heupen en wijde pijpen danst hij in de rol van Tony Manero zijn problemen weg in een armoedig deel van New York. De film is tragischer dan je door alle discoglitter zou vermoeden. Travolta doet lekker cool en het is altijd weer leuk om te zien hoe een legende geboren wordt - al is het maar op een fonkelende dansvloer, terwijl de gelikte muziek van de Bee Gees uit de speakers knalt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden