FILM- EN TV-TIPSMAANDAG 3 september

De Volkskrant film- en tv-tips voor maandag 3 september

Kayvan Novak in Four Lions Beeld rechtenvrij
Kayvan Novak in Four LionsBeeld rechtenvrij

Per seconde wijzer

NPO 2, 19.50 uur

Het zal even wennen zijn voor de vaste kijkers van deze kennisquiz: niet Kees Driehuis, het vertrouwde gezicht sinds 1989, maar Erik Dijkstra (De Jakhalzen, Bureau Sport) is nu quizmaster. De formule blijft ongewijzigd, inclusief jokers en klokjes.

De achtste dag

NPO 2, 20.25 uur

De hoofdrolspelers uit 2008 blikken terug op de reddingsoperatie van de bank Fortis/ABN Amro. Toenmalig ECB-voorzitter Jean-Claude Trichet, minister Wouter Bos, premier Jan Peter Balkenende en DNB-president Nout Wellink werkten mee.

Snobs en sloebers

NPO 3, 20.25 uur

Nieuwe realityserie waarin Jan ­Versteegh zes arme en zes rijke ­jongeren samenbrengt in een villa. ­Jongeren met grote financiële problemen en jongeren met een dikke spaarrekening strijden in een afvalrace voor de pot van 20 duizend euro.

Four Lions (Christopher Morris, 2010)

Viceland, 20.30-22.25 uur

De conclusie is snel getrokken. Zó dom zijn ze, de islamistische zelfmoordterroristen uit Four Lions, dat ze zichzelf hoogstwaarschijnlijk per ongeluk zullen opblazen. Waj (Kayvan Novak) kan geen kip van een konijn onderscheiden, de in zichzelf gekeerde Faisal probeert een kraai tot kamikazestrijder op te leiden, terwijl aanvoerder Barry (Nigel Lindsay) denkt dat een moskee het perfecte doelwit voor hun aanstaande aanslag zal zijn – bij gebrek aan betere ideeën. Alleen Omar (Riz Ahmed) lijkt iets van hersenen in zijn hoofd te hebben.

Debuterend regisseur Chris Morris werd bekend met Brass Eye, een reeks voor Channel 4 geproduceerde nepdocumentaires over mediahysterie rond maatschappelijk gevoelige thema's. Die satirisch-realistische lijn zet hij met de speelfilm Four Lions succesvol voort. Morris baseerde zich naar eigen zeggen op grondige research: in de persmap van Four Lions vertelde hij over terroristen die halverwege de videoboodschap hun tekst vergaten, of hun bootje zo volpropten met explosieven dat het meteen zonk. Of het nu op de realiteit is gebaseerd of niet, het gestuntel van de personages doet eerder aan Monty Python denken dan aan echte terroristen. Het zijn vooral de reportage-achtige ernst en terughoudendheid die de film naar een hoger plan trekken: door de grofkorrelige beeldkwaliteit en het schokkerige handcamerawerk houd je voortdurend voor ogen dat de plannen van de strijders op bloedserieus geweld kunnen uitlopen. De film blijft net dicht genoeg bij de werkelijkheid om elke geslaagde terroristengrap meteen ook iets wrangs te geven. Zodoende zaait Four Lions van begin tot einde minstens zoveel verwarring als dat de film op de lachspieren werkt.

Fury (David Ayer, 2014)

RTL 7, 20.30-23.10 uur

Hij is opgeleid om 60 woorden per minuut te typen, zegt-ie, niet om soldaten te doden. Toch is Norman (Logan Lerman) precies dat: het beschaafde oorlogsfilmgroentje dat niet ontkomt aan de gruwelen van het slagveld, hoezeer hij het geweld ook probeert te vermijden. Zodoende fungeert Norman als het geweten van Fury. Terwijl de Tweede Wereldoorlog zijn collega’s in zijn tankeenheid verandert in emotioneel afgestompte moordmachines, hanteert hij nog iets wat lijkt op een moreel kompas. Regisseur Ayer verbeeldt de laatste weken van de oorlog zonder roem of glorie, maar een definitieve mokerslag blijft uit.

Een klas vol ouders

NPO 1, 22.15 uur

In deze nieuwe reportageserie keren zestien vaders en moeders van de basisschool Het Baken uit Veenendaal terug in de schoolbanken. Twee maanden lang volgen ze de lessen van groep 8, om zo te ondervinden wat hun kinderen meemaken.

Late Night met Twan Huys

RTL 4, 22.30 uur

De première van de nieuwe latenightshow van Twan Huys. De ­presentator heeft een decor beloofd in de stijl van een loft in New York. In de eerste uitzending zitten voetballer Wesley Sneijder en voormalig Apache-­piloot Roy de Ruiter aan tafel.

Greyzone

NPO 2, 22.55 uur

Een nieuwe hit uit Scandinavië: de Deense actrice Birgitte Hjort Sørensen, bekend als onderzoeksjournalist Katrina uit Borgen, schittert in deze thrillerserie als Victoria Rahbek, een drone-ontwikkelaar die wordt gegijzeld door terroristen.

The Imposter (Bart Layton, 2012)

NPO 2 Extra, 23.15-00.45 uur

Kan de vermissing van een kind een gezin tot zulke wanhoop drijven dat ze een volwassen, totaal niet gelijkende, buitenlandse vent accepteren als de verloren zoon? Dat kan, zo blijkt uit de wereldwijd bekroonde Amerikaanse documentaire The Imposter. Drieënhalf jaar na de verdwijning van de 13-jarige Nicholas Barclay krijgt diens zus een telefoontje uit Spanje met het nieuws dat Nicholas terecht is. Ze reist af naar Europa en filmt zelf met de videocamera haar hereniging met Nicholas. Maar kan die geheimzinnige, met accent pratende en blikken ontwijkende kwast echt Nicholas zijn? En als de Barclays hem in hun midden accepteren, met welke reden doen ze dat dan? Detective Charlie Parker, zo uit een film van de gebroeders Coen gelopen, heeft zijn persoonlijke antwoorden op die vraag en zal niet rusten voor de waarheid boven tafel is. Als kijker zak je intussen door de ene dubbele bodem na de andere, in deze onwaarschijnlijk spannende documentaire.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden