tipsfilm en televisie

De Volkskrant film- en tv-tips voor maandag 3 februari

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van maandag.

Beeld uit Valerian and the City of a Thousand Planets (2017). Beeld
Beeld uit Valerian and the City of a Thousand Planets (2017).

The Red Shoes

BBC 2, 16.05 uur

(Michael Powell en Emeric Pressburger, 1948) De ultieme balletfilm, vooral dankzij de vondsten van cameraman Jack Cardiff, die behalve bijzondere kleuren (Technicolor) dito dansbewegingen liet ontstaan. Moira Shearer is de jonge ballerina die moet kiezen tussen de volledige overgave aan de kunst die haar impresario eist en de liefde voor componist Marius Goring. De titel verwijst naar de glorieuze, 15 minuten durende choreografie die het hoogtepunt van de film vormt. Mede doordat de makers niet kozen voor een vrolijk einde, groeide de film uit tot klassieker.

The Red Shoes (1948). Beeld
The Red Shoes (1948).

Hoog water

NPO 2, 20.30 uur

25 jaar geleden stond het water in de Maas, Waal en Rijn gevaarlijk hoog. Omdat rivierdijken dreigden te bezwijken en sommige plaatsen onder 5 meter water konden komen te staan, werd besloten tot de grootste evacuatie uit de recente Nederlandse geschiedenis. Een kwart miljoen mensen moest hun woning verlaten. De vierdelige documentaireserie Hoog water blikt terug op de dreigende watersnood in Limburg en Gelderland. Betrokkenen vertellen over hun ervaringen in 1995, die worden geïllustreerd met archiefmateriaal en amateuropnamen.

Valerian and the City of a Thousand Planets

RTL 7, 20.30 uur

(Luc Besson, 2017) Geflopt in de bioscoop, deze bewerking van de Franse stripboekenserie Valérian et Laureline, maar dat maakt de ongeremde creativiteit van de makers er niet minder bewonderenswaardig op. Majoor Valerian en sergeant Laureline (prima gespeeld door Dane DeHaan en Cara Delevingne) zijn jonge ruimtereizigers in een verre toekomst, die op het spoor komen van een doofpotaffaire rond een uitgemoord, vredig volk. Wat volgt laat zich kijken als een opgewekte kruisbestuiving tussen Star Wars, Dune, Star Trek en Bessons eigen The Fifth Element, zonder dat de film zich in een hokje laat persen. Met geweldig surrealistisch optreden van zangeres Rihanna als buitenaardse, voortdurend van gedaante veranderende danseres.

Top Five

RTL 8, 20.30 uur

(Chris Rock, 2014) Komiek Andre Allen (Chris Rock) heeft veel succes als acteur. Als hij besluit voor het serieuze werk te gaan, reageren zijn fans met onbegrip. Gelukkig is er nog zijn aanstaande huwelijk met een realityster, het media-evenement van het jaar. De recensenten waren lovend over dit comedydrama, dat hoofdrolspeler Rock zelf schreef en regisseerde en waarin hij de lastige positie van de (zwarte) komiek in Hollywood aankaart. Rocks fans waren minder enthousiast over de film, die een serieuze ondertoon heeft en het moet doen zonder Rocks gebruikelijke grappen.

Niet zonder ons

NPO 1, 21.30 uur

Voor mensen met een hersenaandoening is het moeilijk om actief te blijven in een baan of andere bezigheid. Patiënten komen meestal thuis te zitten met weinig omhanden, en dat is niet bevorderlijk voor hun gesteldheid. In de nieuwe serie Niet zonder ons van Omroep Max volgt Martine van Os zes mensen met een hersenaandoening die het maximale uit het leven willen halen en aan de slag gaan bij een restaurant, cultureel centrum of opvangcentrum. Neuropsycholoog Erik Scherder vertelt waarom het zo belangrijk is dat deze mensen bezig blijven.

Cries and Whispers

Arte, 21.55 uur

(Ingmar Bergman, 1972) Een van de latere hoogtepunten in het oeuvre van de Zweedse filmmeester Ingmar Bergman is een beklemmend, donker en loodzwaar stervensdrama waarin twee zussen en een verzorgster in een 19de-eeuws landhuis de bedlegerige en pijn lijdende Agnes (Harriet Andersson) naar een gewisse dood begeleiden. In flashbacks zien we hoe hun individuele herinneringen aan elkaar en anderen worden gedomineerd door leugens, angst en depressie. Oscar voor cameraman Sven Nykvist, die het verhaal vrijwel louter vertelt met iconische close-ups van droevige, verkrampte en heel soms gelukkige gezichten.

Beeld uit Cries and Whispers (1972). Beeld
Beeld uit Cries and Whispers (1972).

Kruispunt

NPO 2, 22.50 uur

Als een ouder langdurig achter de tralies verdwijnt, heeft dat een grote invloed op de kinderen. In Kruispunt vertellen Jochien, Terry en Beau vanavond hoe het is om op te groeien als kind van een gedetineerde. De vader van Jochien (40) zat bijna heel haar leven in de gevangenis. Sinds drie jaar is hij vrij, maar hij lijdt aan dementie. Terry (26) vertelt hoe zij lang heeft verzwegen dat haar vader gevangen zat, maar er nu juist mee naar buiten treedt en lezingen houdt. Beau is 15 en zag zijn moeder vijf jaar geleden achter de tralies verdwijnen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden