Film- en tv-tipsmaandag 29 oktober

De Volkskrant film- en tv-tips voor maandag 29 oktober

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit moet u maandag zien.

Kevin Toma en Joris Henquet
Alden Ehrenreich en Alice Englert in Beautiful Creatures. Beeld
Alden Ehrenreich en Alice Englert in Beautiful Creatures.

Atomic Blonde

Film 1 Actie, 18.40-20.30 uur.

(David Leitch, 2017) Nogal rücksichtslos gewelddadige verfilming van de graphic novel The Coldest City van Anthony Johnston en Sam Hart. Charlize Theron, die tijdens de opnamen haar ribben kneusde en twee tanden brak, raast als de witblonde MI6-spionne Lorraine Broughton door het Berlijn van 1989, even voor de val van de Muur. Dankzij de aardige vormgeving en decors (veel graffiti, neonlicht, een aftands bioscoopje dat Tarkovski’s Stalker vertoont) en twee uitmuntende, ogenschijnlijk in één ononderbroken take gedraaide actiescènes stijgt Atomic Blonde boven de middelmaat uit. Anders zou je zowaar gaan denken dat de sekse van het hoofdpersonage ietwat wordt uitgebuit om de film interessanter te maken dan-ie is.

Door andere ogen

NPO 2, 20.25 uur

Portret van de 33-jarige kroonprins Mohammed bin Salman van Saoedi-Arabië. Wie is hij precies en wat wist hij van de verdwijning van journalist Jamal Khashoggi? Aan het woord komen Midden-Oostenspecialist Paul Aarts en arabist Laila al-Zwaini.

Harry Potter and the Order of the Phoenix

Net 5, 20.30-23.15 uur

(David Yates, 2007) Harry Potter begint aan zijn vijfde studiejaar op Zweinstein, waar hij wordt dwarsgezeten door een nieuwe lerares. De vijfde Potter bleek een film zonder kop of staart, het bruggetje tussen deel vier en de laatste drie films. Ondoorgrondelijk voor mensen die nog nooit hebben gehoord – bestaan ze nog? – van dreuzels en Voldemort; verplichte kost voor de fans.

2Doc: Protocol van mijn vader

NPO 2, 20.55 uur

Persoonlijke documentaire van Melliena Beckmann over het herstel van haar vader na een herseninfarct. Dankzij een chirurg die inging tegen een medisch protocol werd haar vader geopereerd en herstelde hij. Maar waarom is dat protocol er dan?

Bed & Breakfast

NPO 1, 21.15 uur

Nieuw seizoen van de populaire ­serie waarin drie bed & breakfast-eigenaren elkaars onderneming testen. Er wordt gelogeerd in een verbouwde schuur in Gelderland, in kamers met twee daken in Groningen en in een jarenvijftigvilla in Hengelo.

Schuldig of niet?

NPO 3, 21.15 uur

In deze serie schotelt Tim Hofman een panel van elf jongeren op waarheid geïnspireerde drama’s voor. Daarna volgt een discussie wie er schuldig is en wie niet. In aflevering één de zaak van een man die in zijn eigen huis een inbreker doodsloeg.

Team Scheire

Canvas, 21.20 uur

Cabaretier Lieven Scheire roept de hulp in van technologen en wetenschappers om problemen uit het dagelijks leven op te lossen. In aflevering één zoekt hij naar manieren om Roland, die op jonge leeftijd al lijdt aan dementie, te helpen.

Mongol

RTL 7, 23.10-01.40 uur

(Sergei Bodrov, 2007) Dzjengis Khan een wrede despoot? In Mongolië wordt hij gezien als de vader van de natie. Mongol, het eerste deel van een nooit gerealiseerde trilogie, schetst de opkomst van Khan. Sergei Bodrov en co-schrijver Arif Aliyev benadrukken Khans eigenzinnigheid en doorzettingsvermogen, maar ook zijn menselijke kant. De belangrijkste vraag – hoe kan deze koppige kleine jongen al die volkeren voor zich winnen? – moet tussen de regels door worden beantwoord: na een simpele shotwisseling is hij opeens de aanvoerder van de Mongoolse stammen. Het seriële vluchten en vechten zou monotoon zijn geweest als de landschappen niet zo overdonderend waren. Met beelden van uitgestrekte steppen maken cameraman Rogier Stoffers en Sergej Trofimov de eenzaamheid van het kleine figuurtje invoelbaar. Bovendien zijn de gevechten realistisch wreed en opwindend.

Beautiful Creatures

Net 5, 23.15-01.45 uur

(Richard LaGravanese, 2013) Wat voor goeds kan er ontstaan uit een liefdesrelatie tussen een ­gewone jongen en een tot bloei komende heks? Daar draait het om in Beautiful Creatures. Draai de rollen om en vul ‘vampier’ in voor ‘heks’ en het is duidelijk dat de film destijds in het gat sprong dat de Twilight-serie achterliet: wederom gecompliceerde romantische verwikkelingen ­tegen een fantasie-achtergrond, dit keer een fictief, drassig gehucht in South Carolina, waar de 16-jarige Ethan iets even moois als raars krijgt met de bijna even oude Lena.

Beautiful Creatures werd matig ontvangen en bezocht, waardoor het bleef bij deze ene film naar de youngadultboekenreeks van Kami Garcia. Toch zit het qua sfeer en effecten best goed in deze vierde film van schrijver en regisseur Richard LaGravanese, die eerder onder meer het tranentrekdrama P.S. I Love You (2007) regisseerde en de scripts schreef voor onder andere Terry Gilliams The Fisher King (1991) en Robert Redfords The Horse Whisperer (1998). Naast leuke rollen voor Jeremy Irons en Emma Thompson drijft Beautiful Creatures vooral op de chemie tussen Alden Ehrenreich en Alice Englert: verrassend ‘gewone’ hoofdrolspelers die samen een stuk interessanter zijn dan het afgekloven vampier/mensduo uit Twilight.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden