Tipsfilm en televisie

De Volkskrant film- en tv-tips voor maandag 29 juni

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van maandag.

Jorrit Van Broekhoven en Kevin Toma
Mark Wahlberg in Deepwater Horizon. Beeld
Mark Wahlberg in Deepwater Horizon.

2Doc: Ze noemen me baboe

NPO 2, 20.00 uur

In een documentaire die geheel bestaat uit archiefbeelden, vertelt Sandra Beerends het verhaal van de Javaanse Alima in het Indonesië van voor, tijdens en na de oorlog. Nadat ze is gevlucht voor een gedwongen huwelijk wordt de jonge Alina ‘baboe’ (kindermeisje) voor een Nederlands gezin. Als het gezin tijdens de Tweede Wereldoorlog in een jappenkamp belandt, staat Alina er alleen voor. Ze wordt zwanger van een onafhankelijkheidsstrijder die om het leven komt bij een politionele actie en maakt de dappere keuze voor een onafhankelijk bestaan als ongehuwde moeder.

Alice in Wonderland

Net 5, 20.30 uur

(Fantasy, Tim Burton, 2010) De in 1989 in Canberra, Australië geboren Mia Wasikowska beleefde een droomdoorbraak in Hollywood met dit succesvolle, weelderig uitgedoste sprookje. De keuze van regisseur Burton voor een tot dan toe vrij onbekende actrice pakt goed uit: in Alice in Wonderland overtuigt Wasikowska als meisje van vlees en bloed in een spectaculaire fantasiewereld. Ze blijft moeiteloos op de been naast Burtons vaste acteurs Johnny Depp (als Mad Hatter) en Helena Bonham Carter (voortreffelijk en met opgeblazen hoofd als Red Queen). Burton blijkt bovendien de juiste regisseur om van Alice’ afdaling in het konijnenhol, en van haar gesukkel met krimpdrankjes en groeikoekjes, een visueel feest te maken.

Deepwater Horizon

Veronica, 20.30 uur

(Rampenfilm, Peter Berg, 2016) Gebaseerd op de dodelijke explosies op 20 april 2010 aan boord van het gelijknamige booreiland in de Golf van Mexico, gevolgd door een ongekende milieuramp, geeft Deepwater Horizon het publiek alles wat het van een moderne rampenfilm mag verwachten. In een snelkookpan van rondvliegend glas en staal, te midden van vuurtornado’s van olie en gas, hoopt de heldhaftige Mike (Mark Wahlberg) vooral zijn vrouw en dochtertje weer te zien. Dan valt John Malkovich’ rol nog net iets beter op zijn plaats, als valse witteboordenopportunist van oliereus BP.

Italy’s Frontline: A Doctor’s Diary

BBC 2, 22.00 uur

Op het hoogtepunt van de coronacrisis in Italië volgde regisseur Sasha Joelle Achilli een arts van de eerste hulp in een ziekenhuis in Cremona. In Italy’s Frontline: A Doctor’s Diary wordt Francesca Mangiatordi geconfronteerd met de enorme toestroom aan patiënten. Er zijn niet genoeg bedden en ook aan beschermende kleding is een tekort. Als Mangiatordi na haar twaalf uur durende dienst thuiskomt, is ze bang om haar man te besmetten. Als de crisis een maand bezig is, komen er ook steeds jongere patiënten binnen en beginnen Mangiatordi’s collega’s ziek te worden.

The Bay

NPO 2, 22.20 uur

Wanneer de tweeling Holly en Dylan spoorloos verdwijnt, wordt rechercheur Lisa Armstrong (Morven Christie) ingeschakeld om de zaak te onderzoeken. Al snel blijkt ze de stiefvader van de kinderen, Sean Meredith (Jonas Armstrong), te kennen van een dronken ontmoeting in het steegje achter de pub op de nacht dat de kinderen verdwenen. Lisa kan Sean een alibi bezorgen, maar dat zou haar reputatie verwoesten. The Bay, een zesdelige Britse misdaadserie die wel is vergeleken met Broadchurch, gaat vanavond van start tijdens de detectiveweken van KRO-NCRV.

Die Hard 4.0

Veronica, 22.35 uur

(Actie, Len Wiseman, 2007) De held-tegen-wil-en-dank John McClane krijgt het in het vierde, amusante Die Hard-deel te stellen met cyberterroristen. Bruce Willis is in de hoofdrol even stoer als altijd en kan nog steeds kijken alsof elke explosie de punchline van een grap is, in een film die bedoeld lijkt als pleidooi voor de ouderwetse, onverwoestbare actieheld in een veranderde wereld. De film werkt zo goed omdat Willis (inmiddels een 60- en destijds een 50-plusser) wéét dat hij eigenlijk te oud is voor het genre.

Bruce Willis in Die Hard 4.0. Beeld
Bruce Willis in Die Hard 4.0.

De langste nacht van de Joodse Raad

NPO 2, 23.15 uur

Tijdens de Duitse bezetting werd in Amsterdam de Joodse Raad in het leven geroepen: een organisatie die als doorgeefluik moest dienen voor de bevelen van de bezetter aan de Joodse gemeenschap in Nederland. Voorzitters Abraham Asscher en David Cohen stonden voor de onmogelijke taak om te bepalen wie er voor deportatie in aanmerking kwam. In ‘De langste nacht van de Joodse Raad’ reconstrueert oud-journalist Hans Knoop in ontmoetingen met onder anderen Rob Oudkerk (kleinzoon van Cohen) en Leon de Winter het handelen en de dilemma’s van de omstreden raad.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden