film- en tv-tipsmaandag 28 januari

De Volkskrant film- en tv-tips voor maandag 28 januari

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van maandag 28 januari.

Kevin Toma en Joris Henquet
Ian McKellen als Gandalf in de The Hobbit: An Unexpected Journey. Beeld AP
Ian McKellen als Gandalf in de The Hobbit: An Unexpected Journey.Beeld AP

2Doc: Ik heb het niet gedaan

NPO 2, 20.25 uur

Documentaire over Nederlander ­Romano van der Dussen, die 12,5 jaar lang ten onrechte zat opgesloten in een Spaanse gevangenis. Elena Lindemans volgt Van der Dussen na zijn vrijlating en pluist met hem uit hoe dit heeft kunnen gebeuren.

The Hobbit: An Unexpected Journey

Net 5, 20.30-00.10 uur

(Peter Jackson, 2012) Lastig voor Peter Jackson: na het verbluffende succes van zijn The Lord of the Rings-saga kon de verfilming van prequel The Hobbit alleen maar minder uitpakken. Het is het kleinschalige debuut van schrijver J. R. R. Tolkien tegenover zijn magnum opus. De Nieuw-Zeelandse filmmaker trok zich er weinig van aan. Hij maakte van het verhaal over hobbit Bilbo (Martin Freeman), die met tovenaar Gandalf (Ian McKellen) en dertien dwergen in de fantasiewereld van Midden-Aarde op pad gaat om een draak te verslaan, doodleuk een trilogie. In deel één werkt die uitdijing aanvankelijk averechts, maar gaandeweg wordt duidelijk dat Jackson ruimte voor zichzelf creëert om te tonen hoe het kwaad, dat zich in The Lord of the Rings pas definitief zal manifesteren, hier langzaam de wereld overneemt. Opvallend genoeg speelt het hoogtepunt van de film zich af op kleine schaal, in een donkere grot, waar de jonge Bilbo voor het eerst Gollum tegen het lijf loopt.

The Addams Family

RTL 8, 20.30-22.30 uur.

(Barry Sonnenfeld, 1991) De familie Addams, het bekende griezelgezin (compleet met loslopende hand en monster van Frankenstein), kent vele incarnaties. Eerst de lugubere helden van een strip, toen de televisieserie. Daarop volgden onder meer tekenfilmseries en computerspellen en natuurlijk ook de leuke, door Anjelica Huston en Raúl Juliá aangevoerde filmbewerkingen uit de jaren negentig, waarvan we vanavond de eerste te zien krijgen. Dat laatste ongetwijfeld naar aanleiding van Jon van Eerds gelauwerde bewerking van de Addams Family-Broadway-musical, die nu door het land trekt.

Facebook en ik

Canvas, 21.20 uur

Tim Verheyden vervolgt zijn zoektocht naar de geheimen van Facebook. Waarom is Facebook zo verslavend? Hij spreekt met interfacedesigner Aza Raskin, die zichzelf nu grote vragen stelt bij de technologie die hij ooit zelf heeft ontworpen.

De veiligheid van het land

Één, 21.30 uur

Reportageserie die een blik biedt achter de schermen van het Crisiscentrum van de FOD Binnenlandse Zaken, het hart van het Belgische veiligheidsnetwerk. In aflevering één leren we de medewerkers kennen. Dan wordt er een aanslag gepleegd.

Inside Europe: Ten Years of Turmoil

BBC 2, 22.00 uur

Een nauwgezette reconstructie van de oorsprong van de Brexit: de redenen waarom premier Cameron besloot een referendum te houden. Er wordt gesproken met Camerons adviseurs uit die tijd, onder wie ­George Osborne en William Hague.

Jani gaat…

NPO 3, 22.10 uur

De Vlaamse stylist Jani Kazaltzis mag meelopen bij wielerploeg Quickstep, waar hij de Vlaamse toprenner Tom Boonen leert kennen. Waarom is Vlaanderen zo gek op wielrennen? En wordt Jani zelf ook wielerfan?

The Radical Story of Patty Hearst

NPO 2, 22.55 uur

Documentaireserie over de ontvoering in 1974 van Patty Hearst, de dan 19-jarige kleindochter van mediamagnaat William Randolph Hearst. Patty sluit zich na haar terugkeer aan bij haar ontvoerders van het Symbionese Bevrijdingsleger (SLA).

La baie des anges

TV 5, 23.08-00.34 uur

Claude Mann en Jeanne Moreau in La baie des anges Beeld
Claude Mann en Jeanne Moreau in La baie des angesBeeld

(Jacques Demy, 1962) De Franse cineast Jacques Demy (1931-1990) is onsterfelijk vanwege zijn fonkelende (en toch vaak behoorlijk droevige) musicals Les parapluies de Cherbourg (1964) en Les demoiselles de Rochefort (1967). Maar zijn zang- en dansloze producties doen niet onder voor die klassiekers. In La baie des anges, zijn tweede film, schetst Demy de stuurloze relatie tussen gokverslaafden Jean (Claude Mann) en Jackie (Jeanne Moreau, hier voor de verandering platinablond), die elkaar in het casino leren kennen en eerst in Nice en later in Monte Carlo obsessief hun geluk beproeven. Zowel het romantische geharrewar van de twee als hun junkie-achtige gedrag wordt door Demy met precisie ontleed, waarbij je kunt stellen dat de film over een destructieve driehoeksverhouding draait: die tussen Jean, Jackie en de alsmaar weer om aandacht smekende roulettetafel.

Die ménage à trois klinkt ook door in de voortreffelijke muziek van de afgelopen zaterdag overleden Michel Legrand. Belangrijkste motief is een over het klavier razend pianothema, dat naar een onstuimige liefde klinkt maar nog het mooist past bij de close-ups van de draaiende roulettecilinder. Je zou haast denken dat bij iedere pianotoets een getal hoort. Tekenend is het dat er géén muziek is wanneer Jean en Jackie hun geld op het foute cijfer inzetten, en dat dezelfde melodie buiten de gokpaleizen in een licht slonzig jazzjasje wordt gestoken. Ook de kostuums dragen bij aan het verhaal. In Nice is Jean het terughoudendst van de twee, in Monte Carlo Jackie; in Nice draagt hij een zwart pak en zij een witte jurk, terwijl hij in Monte Carlo in wit gekleed gaat en zij in zwart. Let ook op het bijna onbehoorlijk abrupte einde – alsof Demy vindt dat het spel van totale rijkdom en armoe eindelijk afgelopen moet zijn, en het roulettewiel met ferme hand stopt. Nederlands ondertiteld.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden