FILM- EN TV-TIPSMaandag 27 augustus

De Volkskrant film- en tv-tips voor maandag 27 augustus

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit moet u vandaag zien.

Kevin Toma
Zachary Quinto en Chris Pine in Star Trek: Into Darkness Beeld geen
Zachary Quinto en Chris Pine in Star Trek: Into DarknessBeeld geen

Star Trek: Into Darkness (J.J. Abrams, 2013)

RTL 7, 20.30-23.05 uur

De twaalfde Star Trek-film draait om de hechte band tussen de gezagvoerders Kirk en Spock én om de frontale botsing tussen emotie en verstand. Dat Kirk zich tijdens een reddingsoperatie door zijn vriendschappelijke gevoelens voor Spock laat leiden, komt hem in Star Trek: Into Darkness op zware reprimandes te staan. Die schorsing blijkt evenwel weinig voor te stellen wanneer de griezelige ex-agent John Harrison enkele terroristische aanslagen pleegt en zich op de Klingonplaneet Kronos verschanst. Kirk krijgt de opdracht om met de Enterprise achter Harrison aan te reizen en hem vanaf veilige hoogte te vernietigen. Maar heeft Harrison geen recht op een eerlijk proces?

De in 2015 overleden Leonard Nimoy, de oorspronkelijke Spock, had in Star Trek into Darkness zijn laatste filmoptreden.

Star Trek: Into Darkness verliest zich gaandeweg te veel in onwaarschijnlijkheden, warrige verhaalwendingen en bombarie om het hoge niveau vol te houden. Maar lange tijd klopt vrijwel alles aan de film: morele dilemma’s, gevatte dialogen, heldenmoed en bulderende actiescènes versmelten tot virtuoos vertier. Chris Pine (Kirk) en Zachary Quinto (Spock) zijn leuk samen en het ritje langs de vertrouwde Star Trek-personages is net zo prikkelend als de nauwelijks verholen verwijzingen die regisseur J.J. Abrams en zijn drie scenaristen maken naar onze eigen tijd. Abrams, die ook de vorige Star Trek-film uit 2009 regisseerde en verantwoordelijk was voor Star Wars: The Force Awakens (2015), brengt de verwoesting van het Britse Star Fleet-archief met veel 9/11-gevoel in beeld. Dat Harrison – geweldige vileine, ijzige rol van Benedict Cumberbatch – op Kronos in een onbewoond grottenstelsel onderduikt, maakt hem meteen een soort sf-Osama bin Laden; al schuilt het kwaad misschien eerder in de gelederen van de Star Fleet zelf dan dat sprake is van een dreiging van buitenaf.

Alles is familie (Joram Lürsen, 2012)

NPO 3, 20.20-22.35 uur

Een dikke twee uur romantischekomediegedoe: familieverwikkelingen, wel en niet beantwoorde liefdes, een kinderwens. Centraal staan de perikelen van de familie De Roover en we vallen binnen op een scharniermoment. Schoonzus Winnie (Carice van Houten), een gevierd doch verkrampt therapeute, wil een baby, maar raakt niet zwanger van haar narcistische man Rutmer, die tegen een vroege midlifecrisis aan zit. Broer Charlie (Benja Bruijning) lanterfant en neukt erop los, maar oogt daarbij weinig vrolijk. En dan is er de goeiige zwager Dick (Jacob Derwig), die blijft hangen in de dood van zijn vrouw. En de ouders natuurlijk (Martine Bijl en Kees Hulst), die na zoveel jaar huwelijk wel eens toe zijn aan iets anders. De mazen in het scenario zijn grover dan bij voorganger Alles is liefde (2007), maar bieden alle ruimte voor het scherpe gevoel voor humor van auteur Kim van Kooten.

Wild South Africa

Canvas, 21.05 uur

Het slot van dit natuurdrieluik gaat over het binnenland van Zuid-Afrika, de thuishaven van onder meer de serval, een katachtige die op de loer ligt in het hoge gras. Dit is ook het jachtterrein van het eigenaardige schubdier dat zorgvuldig speurt naar insecten.

Linda’s Zomerweek

RTL 4, 21.30 uur

Nieuwe reeks interviews vanaf de veranda van Linda de Mol. In aflevering één ontvangt zij Kajsa Ollongren, minister van Binnenlandse Zaken. Ook te gast is presentator (en neef) Johnny de Mol. Zangeres Elske DeWall verzorgt de muzikale omlijsting.

Drinkers like me

BBC 2, 22.00 uur

Persoonlijke documentaire waarin presentator Adrian Chiles zijn liefde voor alcohol onderzoekt. Hij ziet het niet als een verslaving, maar van het leven genieten zonder drankje is erg lastig. Dan laat hij zijn lever controleren en schrikt zich een ongeluk.

The Book of Eli (Albert Hughes en Allen Hughes, 2010)

Viceland, 22.00-00.10 uur

Spookstadjes, dorre woestijnen vol kraters - veel meer is er na een catastrofale oorlog niet over van de westerse beschaving. In dit troosteloze, goeddeels door kannibalen bevolkte decor torst semi-samurai Eli een heilig boek met zich mee. Deze zwijgzame eenling, mooi laconiek vertolkt door Denzel Washington, wil dat boek naar de westkust brengen, in opdracht van God. Met het uitgebleekte The Book of Eli hebben de gebroeders Hughes (Menace II Society, From Hell) een indrukwekkende apocalypsparabel gemaakt, die actie, sfeer en moraal prima in balans houdt. Vooralsnog de laatste film die de Hughes-broertjes samen maakten; Allen soleerde al in 2013 met Broken City, en vanaf deze week draait Alberts solodebuut Alpha de bioscopen.

Sign of the Times

NPO 2, 22.45 uur

De laatste aflevering van deze serie over invloedrijke vrouwen en urgente thema’s gaat over leiderschap. Waarin verschillen mannelijke en vrouwelijke leiders? Welk type leiderschap past bij de ‘nieuwe wereld’? En zijn de mensenrechten aan revisie toe?

Interview with a murderer

Canvas, 22.55 uur

Documentaire uit 2016 waarin criminoloog David Wilson een interview heeft met Bert Spencer, de vermoedelijke moordenaar van de in 1978 vermoorde loopjongen Carl Bridgewater. Na urenlange interviews maakt Wilson zijn bevindingen openbaar.

Nooit meer slapen

NPO Radio 1, 00.00 uur

Pieter van der Wielen interviewt architect en stedebouwkundige Sjoerd Soeters (71). Hij bouwde onder andere het Helicon-gebouw in Den Haag en Circus Zandvoort. Als stedenbouwkundige is hij verantwoordelijk voor onder meer de gestapelde Zaanse huisjes in Zaandam.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden