Film-en tv-tips25 maart

De Volkskrant film- en tv-tips voor maandag 25 maart

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van maandag.

Kevin Toma
Michiel Huisman en Kim van Kooten in Phileine zegt sorry. Beeld
Michiel Huisman en Kim van Kooten in Phileine zegt sorry.

De bibliotheek

NPO 2, 19.15 uur

Iedereen komt in de bibliotheek, van dakloze tot miljonair en van scholier tot gepensioneerde. Frans Bromet dwaalt door acht openbare bibliotheken en interviewt de bezoekers en de medewerkers. In aflevering één is hij in Den Helder en Nijmegen.

Door andere ogen

NPO 2, 20.25 uur

Een portret van premier Mark Rutte, door de ogen van Volkskrant-columnnist Sheila Sitalsing, journalist en goede vriend Jort Kelder, NRC-columnist Tom-Jan Meeus en oud-VVD-Kamerlid Ton Elias. Houdt Rutte zijn kabinet op koers?

Phileine zegt sorry

NPO Extra, 20.30-21.55 uur

(Robert Jan Westdijk, 2003) Na het succes van Zusje (1995), met Kim van Kooten, en de wat tegenvallende opvolger Siberia (1998), zonder haar, zocht regisseur Robert Jan Westdijk opnieuw de samenwerking met Van Kooten. En opnieuw kwam er een alleraardigste film uit voort die ook nu nog aangenaam fris oogt.

Van Kooten is in de verfilming van Ronald Gipharts gelijknamige roman helemaal op haar plaats als de grofgebekte student die door het lint gaat wanneer ze ontdekt dat haar vriend (Michiel Huisman) in een ‘seksueel-biologische interpretatie van Romeo en Julia’ speelt in New York. Gipharts Phileine was geen meisje met wie een gemiddelde filmkijker zich zomaar identificeert: ze houdt niet van mensen, heeft cynisme tot haar tweede natuur gemaakt en komt pas goed op gang als het over onderwerpen gaat als ‘harde pikken’ en ‘kutpijpen’. Van Kooten geeft de verbaal om zich heen meppende Phileine een verraderlijke lichtheid mee: deze dwarsligger, existentialisme-light in hoogsteigen persoon, scheldt op alles en iedereen omdat ze vooral een hekel heeft aan zichzelf. Veel seks, veel ruzie en op het juiste moment romantiek in wat deze krant destijds omschreef als een ‘eigenwijze publieksfilm’. Dat doet aan de doordachte, fantasierijke vormgeving en vlotte stijl te weinig recht.

Bastille Day

RTL 7, 20.30-22.30 uur

(James Watkins, 2016) Zakkenroller Mason (Richard Madden) steelt in hartje Parijs een tas met een bom. Wanneer de bom ontploft, raakt Mason dankzij CIA-agent Briar (Idris Elba) betrokken bij het oprollen van een terroristisch netwerk. Of is de terreur – die onvermijdelijk herinneringen oproept aan de Parijse aanslagen van november 2015 – slechts een dekmantel? Naarmate de puzzelstukjes met veel gejaag en geknal op hun plek vallen, wordt de plot van Bastille Day steeds idioter. Dat geeft niet zolang regisseur-scenarist Watkins de vaart erin houdt, maar de film ontbeert schwung en tussen de hoofdpersonages (én hun vertolkers) sprankelt het te weinig. Al blijft Elba ook op de automatische piloot fijn om naar te kijken.

The First Wives Club

RTL 8, 20.30-22.40 uur

(Hugh Wilson, 1996) Ouder wordende actrices in Hollywood hebben een probleem: wanneer ze blijven werken, lukt dat schijnbaar niet zonder af en toe hun imago, leeftijd en afnemende schoonheid publiekelijk op de hak te nemen. Tijdens de opnamen van The First Wives Club vierden hoofdrolspelers Goldie Hawn, Bette Midler en Diane Keaton gezamenlijk hun 50ste verjaardag; toevallig zijn ze allemaal geboren rond de jaarwisseling van 1945-’46. Hun leeftijd speelt in deze onderhoudende film een nadrukkelijke rol. ‘Er zijn slechts drie leeftijden voor vrouwen in Hollywood: lekker ding, officier van justitie en Driving Miss Daisy’, zegt Hawns personage in de film. Met Midler en Keaton besluit ze, nadat ze alle drie zijn gedumpt, wraak te nemen op hun ex-echtgenoten. Voorspelbaar, maar de puntige dialogen en het uitstekende spel van de drie dames maken veel goed.

The Last Kiss

Viceland, 20.30-22.30 uur.

(Tony Goldwyn, 2006) Te lange, maar niet onaardige remake van de Italiaanse romkom L’ultimo bacio. Het verhaal is flinterdun: de 30-jarige Michael is gesetteld, zijn vriendin is zwanger, angst voor een voorspelbaar leven drijft hem in de armen van een andere vrouw. Het scenario werd geschreven door Paul Haggis, toen net definitief doorgebroken met de mozaïekfilm Crash (2004) en Clint Eastwoods drama Million Dollar Baby (2004) .

2Doc: Verward

NPO 2, 20.55 uur

Documentaire over het leven van de 55-jarige Will, een van de duizenden ‘verwarde’ mensen in Nederland. Will meent slachtoffer te zijn van stalking. Hij filmt zijn hele leven, ook zijn conflicten met de woningcorporatie, de buren en de politie.

Spoorloos

NPO 1, 21.20 uur

Het verhaal van de Chinese familie Gong: vijftien jaar geleden werd hun tweede dochter geboren, maar vanwege de eenkindpolitiek werd ze afgestaan aan Nederlandse adoptie-ouders. Na jaren zoeken door de ouders volgt nu het weerzien.

Niki Terpstra: Niks meer laten liggen

Canvas, 22.15 uur

Documentaire over het gezin van wielrenner Niki Terpstra. Het is het voorjaar van 2018 en Niki’s verlangen naar succes is groter dan ooit. Hoe gaan vrouw Ramona en kinderen Luca en Zoey om met de ambities van man en vader Niki?

Sinan zoekt de klas van Elias

NPO 1, 22.15 uur

In dit tweeluik probeert Sinan Can te achterhalen wat er is geworden van de klasgenootjes van Elias, die op zijn 10de vluchtte uit zijn Syrische geboortestad Aleppo. Aan de hand van een klassenfoto reist Can naar Syrië, Libanon en Australië.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden