Film- en tv-tipsMaandag 25 februari

De Volkskrant-film-en-tv-tips voor maandag 25 februari

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van maandag 25 februari.

Kevin Toma en Joris Henquet
Conrad Veidt in Orlacs Hände. Beeld
Conrad Veidt in Orlacs Hände.

Orlacs Hände (Robert Wiene, 1924)

Arte, 23.55-01.30 uur

Handen die hun eigen griezelige gang gaan: het is een bekend, alsmaar terugkerend horrorfenomeen. De ene keer lopen ze letterlijk los, zoals in The Beast with the Five Fingers (1946), Evil Dead 2 (1987) en natuurlijk The Addams Family; de andere keer trekken ze zich schijnbaar niets aan van de persoon waaraan ze vast zitten.

Dat laatste lijkt te gebeuren in Maurice Renards horrorhandenoerroman Les mains d’Orlac (1920), en dus ook in de expressionistische thriller die Robert Wiene (Das Cabinett des Dr. Caligari) er vier jaar later van maakte – de eerste van meerdere verfilmingen. De vermaarde pianist Orlac (Conrad Veidt) is onderweg naar zijn geliefde (Alexandra Sorina ), wanneer hij bij een vreselijk treinongeluk beide handen verliest. Gelukkig wordt diezelfde nacht moordenaar Vasseur geëxecuteerd, en is er een chirurg die weet hoe hij succesvol handen kan transplanteren. Orlac krijgt de handen van Vasseur, maar zodra hij zich dat realiseert wordt pianospelen voor hem onmogelijk. Wat als hij erachter komt wiens handen het oorspronkelijk waren? Slaat hij dan vervolgens ook zelf aan het moorden? En komt dat dan doordat de handen echt doen waar ze zelf zin in hebben, of speelt Orlacs verwarde brein hem parten?

Zo ingenieus als in Orlacs Hände waan en realiteit door elkaar lopen, zo ontnuchterend is de Scooby Doo-achtige ontknoping. Gelukkig doet die niets af aan de lugubere nachtmerriesfeer van het geheel. Waar Caligari de verwrongen geesteswereld van de personages visualiseerde met hoekige, schots en scheve studiodecors (‘Das Filmbild muss Grafik werden’, aldus Caligari-decorontwerper Hermann Warm), doet Orlacs Hände dat vooral met licht en schaduw. Gaaf is ook de droomscène, waarin Orlac in bed ligt en vermorzeld dreigt te worden door de reusachtige hand van de moordenaar. Veidt (de moordende slaapwandelaar in Caligari) geeft als de geteisterde pianist een passend hysterische vertolking ten beste: wordt het Orlac echt te kwaad, dan steekt hij als een bang kind zijn handen in zijn mond. Getoond in de digitale restauratie uit 2017, met sterke muziek van Henning Lohner en Paul Mercer.

The Hunger Games: Catching Fire (Francis Lawrence, 2013)

Net 5, 20.30-23.15 uur

Katniss Everdeen (Jennifer Lawrence) begint deze tweede aflevering van The Hunger Games met een stevige posttraumatische stressstoornis, opgelopen na de gebeurtenissen in deel één, waarin ze de winnaar werd van een veredeld tienergladiatorengevecht. Catching Fire voert ons verder de duisternis in. Niet dat de hongerspelen waarin Katniss uiteraard weer belandt bloederiger zijn dan in de voorganger. Zo’n soort vervolgfilm is dit niet. Hier zijn het niet mensen die elkaar naar de keel vliegen. Het draait om de als natuurfenomenen vermomde aanslagen, die worden bestuurd door een spelleider van buitenaf. Catching Fire is een nog grimmiger les in massamanipulatie, onderdrukking, terreur en verzet voor een puberdoelgroep.

The Godfather (Francis Ford Coppola, 1972)

RTL 7, 20.30-00.10 uur

Coppola was begin 30 toen hij aan de eerste The Godfather begon. Als je in aanmerking neemt hoezeer studio Paramount hem aan banden probeerde te leggen, en hoe rommelig het productieproces verliep, kan de waardering voor Coppola’s omvangrijke maffiaproject alleen maar toenemen. In lange, uitgesponnen scènes zuigt The Godfather de kijker de wereld binnen van Don Corleones maffiafamilie - drie uur later gruw je van ze. En misschien ook van jezelf, omdat je je zo hebt laten meeslepen. Morgen en overmorgen worden de overige delen van de trilogie vertoond.

The Oscars 2019

Net 5, 18.35 uur

De winnaars zijn inmiddels bekend, maar voor wie nog wil zien hoe de Oscar-uitreiking in Los Angeles precies is verlopen is er in de vooravond én om 23.15 uur een registratie. Met in de zaal steracteurs als Glenn Close, Christian Bale, Rami Malek en Lady Gaga.

Kunststof

NPO Radio 1, 19.30 uur

Jellie Brouwer spreekt schrijver en journalist Robert Vuijsje over zijn nieuwe, tragikomische roman Salomons oordeel. Hierin raakt een familie, met een joodse vader, een zwarte moeder en hun zoon Salomon, verstrikt in het ongemak en de hysterie van het Nederland van nu.

Door andere ogen

NPO 2, 20.25 uur

De 76-jarige ‘eeuwige Beatle’ Paul McCartney begint in maart aan een nieuwe tournee door Noord- en Zuid-Amerika. Hij wordt geportretteerd door o.a. Judd Lander, een bevriend musicus uit Liverpool, en Diederik Nomden, van Beatles-coverband The Analogues.

Kopen zonder kijken

RTL 4, 20.30 uur

Martijn Krabbé presenteert een nieuw programma over de oververhitte huizenmarkt: acht stellen geven een deskundig team toestemming om voor hen een huis te zoeken, kopen en verbouwen – zonder dat de stellen het huis zelf gezien hebben. Gaat dat wel goed?

2Doc: Het fatale scooterongeluk

NPO 2, 20.55 uur

Documentaire over de Nijmeegse Scooterzaak, waarbij in 2010 twee jongens op hun scooter een voetganger doodreden. Er volgde een juridische strijd van 8 jaar omdat beide verdachten zeggen de scooter niet bestuurd te hebben. Hoe verliep dit juridische steekspel?

Belga sport

Canvas, 21.20 uur

Een terugblik op de carrière van de Zweedse voetballer Pär Zetterberg, die na een moeizame start in België eind jaren tachtig furore maakte bij de clubs Charleroi en Anderlecht. Aan het woord komen Zetterberg zelf, en zijn oud-trainers Aad de Mos en Johan Boskamp.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden