tipsfilm en televisie

De Volkskrant film- en tv-tips voor maandag 24 februari

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van maandag.

Jorrit Van Broekhoven en Kevin Toma
Isabelle Huppert en Jacques Dutronc in Merci pour le chocolat. Beeld
Isabelle Huppert en Jacques Dutronc in Merci pour le chocolat.

Hoog water: Varik

NPO 2, 20.30 uur

De aflevering van de serie over de gevolgen van de overstromingen van 1995 gaat vanavond over Varik, aan de Waal. Toen duidelijk werd dat de dijken het zouden houden en het waterpeil in de rivieren begon te zakken, mochten geëvacueerde bewoners terug naar hun huizen. Veehouders kwamen daarop in verzet tegen de in hun ogen veel te karige schadevergoeding. Natuurbeschermers, die zich eerder hadden verzet tegen de dijkverzwaring, werden bedreigd. Het Waterschap is ook nu nog volop bezig met plannen om de dijken opnieuw te versterken en ze bestendig te maken voor nog hogere waterstanden.

Solaris

Arte, 21.50 uur

(SF, Steven Soderbergh, 2002) Solaris is een planeet met een bijzondere eigenschap: hij kan de gedachten en het geheugen van de menselijke onderzoekers aan boord van de satelliet Prometheus lezen en dat demonstreert hij door ze werkelijkheid te laten worden. Psycholoog Chris Kelvin (George Clooney) denkt vooral aan zijn overleden echtgenote. Kelvins verleden en de eigenaardigheden op de Prometheus vormen de mysteries die Steven Soderberghs bewerking van Stanislaw Lems roman én Andrej Tarkovski’s sciencefictionklassieker op gang brengen. Ze voeren je naar een vreemder en abstracter raadsel, in een fraaie, hypnotiserende film.

George Clooney in Solaris. Beeld
George Clooney in Solaris.

Sin City

RTL 7, 22.10 uur

(Neonoir, Robert Rodriguez, Frank Miller, 2005) Hard boiled detectives en film noir vormden de inspiratiebron voor Sin City, het eerste, veelgeroemde soloproject van striptekenaar Frank Miller. Zonder dat hij de rechten had, verfilmde Sin City-fan Robert Rodriguez een kort verhaal uit de reeks. Miller was direct verkocht. Om te illustreren dat Millers geesteskind bij hem in goede handen was, stond Rodriguez erop dat hij en Miller samen als regisseur vermeld zouden staan. Sin City blijft qua uiterlijkheden trouw aan de bron en staat bol van het testosteron, grof geweld en cynische humor.

Mickey Rourke in Sin City. Beeld
Mickey Rourke in Sin City.

De monitor

NPO 2, 22.20 uur

De kantoortuin werd ooit bedacht als een manier om de communicatie binnen een bedrijf te bevorderen en hiërarchie weg te nemen. Dat het vaak ook een goedkope manier van kantoorinrichting is, was mooi meegenomen. Niet alle werknemers gedijen echter in een open ruimte met vijf of meer collega’s. ‘De monitor’ onderzoekt vanavond klachten van mensen die zeggen ziek te worden van het werk in een kantoortuin. Ze lijden aan irritatie, concentratieverlies en hebben last van lawaai door pratende en bellende collega’s.

Kobe Bryant’s Muse

NPO 3, 22.45 uur

Vorige maand verongelukte basketbalspeler Kobe Bryant, die zijn hele professionele carrière speelde voor de LA Lakers en vijf keer kampioen werd. In een documentaire uit 2015 gaat Jacob Coleman op zoek naar de man achter de sportstatistieken en het merk dat Bryant geworden is. ‘Kobe Bryant’s Muse’ is het portret van een eenzame man op het einde van zijn actieve carrière die terugkijkt op een periode vol ups en downs. Zonder de verkrachtingszaak uit 2003 te noemen vertelt Bryant over de schaamte die hij voelde toen zijn gezin uit elkaar dreigde te vallen.

Merci pour le chocolat

TV 5, 23.00 uur

(Mysterie, Claude Chabrol, 2000)

Suspense voor fijnproevers. Chocoladefabriekdirecteur Mika (Isabelle Huppert) is amper getrouwd met concertpianist Polonski (Jacques Dutronc), of hun leven wordt in beslag genomen door een jonge vrouw (Anna Mouglalis) die beweert dat ze Polonski’s dochter is. Hoe regisseur Chabrol dit gegeven in een web van perverse intriges verwerkt is een kunst op zich: sluimerende incest, vreemde sterfgevallen, leugens, bedrog en manipulaties, Chabrol schuift ermee als met de speelstukken op een schaakbord. De bedrieglijk eenvoudige stijl, zo kenmerkend voor Chabrol, haalt haast achteloos het maximale uit elke scène. Let bijvoorbeeld op de subtiele camerabewegingen bij de lange monoloog waarin iemand aan Jeanne vertelt hoe zijn moeder om het leven kwam.

Jesus: Rise to Power

National Geographic, 23.00 uur

Hoe kon een joodse sekte in enkele eeuwen uitgroeien tot de belangrijkste godsdienst van Europa? In de documentaireserie Jesus: Rise to Power verkent Michael Scott het ontstaan van het christendom van de kruisiging van Jezus door de Romeinse machthebbers tot het moment dat de leer van Jezus de staatsreligie van het Romeinse Rijk wordt. Scott vertelt hoe de eerste christenen hun boodschap verspreidden en hoe het geloof zich losmaakte van zijn joodse wortels. De grotere zichtbaarheid van de christenen ging gepaard met steeds fellere vervolging.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden